Κατά 5,1% αυξήθηκε ο επίσημος πληθωρισμός από τις ανατιμήσεις

Οικονομία

Συνεχίζει την ανοδική του πορεία ο πληθωρισμός, ροκανίζοντας το πενιχρό λαϊκό εισόδημα, το οποίο -εκτός από την ακρίβεια- βάλλεται από τους πετσοκομμένους μισθούς, τα φορολογικά και άλλα χαράτσια, την εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Τον Δεκέμβρη, ο επίσημος πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία. Υπενθυμίζεται πως τον Νοέμβρη του 2021 ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί 4,8%, ενώ τους τελευταίους μήνες συνεχίζει την ανοδική του πορεία επιβεβαιώνοντας πόσο ανυπόστατοι είναι οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί περί «παροδικού φαινομένου». 

Τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα και τη θέρμανση

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα έτος (Δεκέμβρης 2021 - Δεκέμβρης 2020), το φυσικό αέριο ανατιμήθηκε κατά 135,7%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 45%, το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 34,1% και τα καύσιμα κατά 21,7%. Οι ανατιμήσεις αυτές βάζουν φωτιά στο λαϊκό εισόδημα, συμπαρασύρουν δεκάδες άλλα προϊόντα και δεν αντισταθμίζονται από τα ψίχουλα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. 

Σε ετήσια βάση παρατηρήθηκαν επίσης μεγάλες αυξήσεις σε πολλά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως: Αρνί - κατσίκι (19,7%), άλλα βρώσιμα έλαια (17,1%), ελαιόλαδο (17%), πατάτες (14,2%), ζυμαρικά (7,6%), νωπά ψάρια (6,7%), πουλερικά (6,6%), τυριά (5,5%), νωπά φρούτα (5,5%), νωπά λαχανικά (5,5%), ψωμί (4,9%), μοσχάρι (4,2%) και καφές (3,4%).

Οι αυξήσεις ανά κατηγορία

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση κατά 5,1% του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή τον περασμένο Δεκέμβρη προήλθε κυρίως από τις μεταβολές στις ακόλουθες ομάδες αγαθών και υπηρεσιών:

  •  4,3% στην ομάδα «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ψωμί, άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, ζυμαρικά, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, παρασκευάσματα με βάση το κρέας, νωπά ψάρια, τυριά, ελαιόλαδο, άλλα βρώσιμα έλαια, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες, σοκολάτες - προϊόντα σοκολάτας, λοιπά τρόφιμα, καφέ.
  •  3% στην ομάδα «Ένδυση και υπόδηση», λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
  •  18% στην ομάδα «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης.
  •  2,3% στην ομάδα «Διαρκή αγαθά - είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υαλικά - επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.
  •  10,9% στην ομάδα «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, καύσιμα και λιπαντικά, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 0,9% στην ομάδα «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  •  1,2% στην ομάδα «Ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια - ζαχαροπλαστεία - καφενεία, ξενοδοχεία - μοτέλ - πανδοχεία.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση -διά στόματος του υπ. Οικονομικών- αρνείται να ανακουφίσει τα λαϊκά στρώματα και διαμηνύει πως δεν πρόκειται να μειώσει τον ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης. 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.