Η ακρίβεια θα κρατήσει χρόνια προβλέπει η Κομισιόν

Οικονομία

Επί τρία χρόνια θα σαρώνει η ακρίβεια το λαϊκό η εισόδημα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της εκτιμά πως για το φυσικό αέριο «οι τυπικές τιμές δεκαετίας (στην περιοχή των 1525 ευρώ/mwh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δύο-τρία χρόνια»

 αλλά και για την ηλεκτροπαραγωγή προβλέπει ότι οι τιμές θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω του ακριβού φυσικού αερίου.

Ήδη η ακρίβεια «τσακίζει» το λαϊκό εισόδημα γεγονός που πιστοποιεί έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού το τρίτο τρίμηνο του 2021. Αναφέρει ότι «η διαρκής άνοδος σε αυτό το εμπόρευμα (φυσικό αέριο) οδηγεί σε υψηλά ρεκόρ τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στις ευρωπαϊκές αγορές» και πως «οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έφθασαν σε ιστορικά υψηλά στις ευρωπαϊκές αγορές, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους (Γ' τρίμηνο 2020)»Προσθέτει ότι «οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν φτάσει σε υψηλά όλων των εποχών, προκαλώντας σημαντικές πολιτικές και κοινωνικές ανησυχίες στην αυξανόμενο αριθμό κρατών μελών».

Ωστόσο ΕΕ και κυβερνήσεις εκείνο που κάνουν είναι να λαμβάνουν μέτρα ουσιαστικά επιδοτήσεις των μονοπωλίων παραγωγής και παροχής ενέργειας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στην χώρα μας.

Ειδικά για την Ελλάδα η έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει τη μεγάλη ενεργειακή εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο για την ηλεκτροπαραγωγή. Αναφέρει ότι στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 24% η ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο.

Ενδιαφέρον έχει και το συμπέρασμα της έκθεσης πως «η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου έχει αντιστρέψει τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο που παρατηρήθηκε το προηγούμενο έτος, ενισχύοντας την παραγωγή άνθρακα» διότι πολλά κράτη της ΕΕ αντικατέστησαν μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου με άνθρακα και λιγνίτη, η συνολική παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 15%.

Η άνοδος των τιμών φυσικού αερίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, έχει αντιστρέψει τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο, καθώς πολλές χώρες αντιστάθμισαν εν μέρει την παραγωγή φυσικού αερίου με άνθρακα και λιγνίτη, η συνολική παραγωγή των οποίων αυξήθηκε κατά 15%.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.