Ποιοι και γιατί έλαβαν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος - Η πολιτική της ΔΕΗ για τους «αμελείς»

Οικονομία

Φως στο μυστήριο των εξωφρενικών λογαριασμών ρεύματος που έλαβαν χιλιάδες νοικοκυριά το αμέσως προηγούμενο διάστημα επιχειρεί να δώσει η ΔΕΗ και οι γνωρίζοντες τους «νόμους» της αγοράς ενέργειας. Ποιοί εξαιρέθηκαν των επιδοτήσεων του κράτους και γιατί οι λογαριασμοί της ΔΕΗ ξεφεύγουν κατά πολύ του «υποφερτού βάρους» της τιμολόγησης των ιδιωτών προμηθευτών ρεύματος;

Πρόκειται για τις εκκαθαρίσεις της κατανάλωσης των χειμερινών μηνών, οπότε και η κατανάλωση ρεύματος κυρίως από ηλεκτρικές θερμάστρες χτύπησε «κόκκινο. Πολλά νοικοκυριά, συνειδητοποιούν ότι δεν δικαιούνται των επιδοτήσεων του κράτους καθώς οι κατοικίες που διαμένουν ηλεκτροδοτούνται από παροχές οι οποίες δεν είναι στο όνομά τους.

Πρόκειται για αλλαγή που έγινε στις αρχές της χρονιάς, αν και η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την αναδρομική επιχορήγηση εφόσον αλλάξουν το ρολόι στο όνομα τους και το δηλώσουν στα έντυπα της φορολογικής δήλωσης.

Η ΔΕΗ «πρωταθλήτρια» στο... «τσεκούρωμα»

Η τιμολόγηση της κατανάλωσης ενέργειας σε μηνιαίες δόσεις που κάνουν οι προμηθευτές ρεύματος εξαρτάται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τον τρόπο μετακύλισης της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς. Δηλαδή οι μεγάλοι ιδιωτικοί πάροχοι μοιράζουν την επιβάρυνση και στους «έναντι» λογαριασμούς, ενώ η ΔΕΗ περνά όλη τη ρήτρα στους εκκαθαριστικούς.

Οι ανεξάρτητοι προμηθευτές κατανέμουν το βάρους σε τέσσερις λογαριασμούς, ενώ η δημόσια επιχείρηση το περνάει όλο στον εκκαθαριστικό.

Δυνατότητα διακανονισμού

Αναφορικά με τα αιτήματα για διακανονισμό των οφειλών, οι ιδιωτικές εταιρείες στα επιλέγουν την πληρωμή τους σε τρεις, το πολύ σε πέντε μηνιαίες δόσεις. Ενώ, η ΔΕΗ εφαρμόζει το πάγιο πρόγραμμα ρύθμισης που φτάνει μέχρι και τις 24 μηνιαίες δόσεις, αφού πρώτα ζητηθεί προκαταβολή.  

  • Για οφειλή μέχρι 500 ευρώ το ποσοστό προκαταβολής που απαιτείται είναι 10% της οφειλής και η πληρωμή της διακανονίζεται σε πέντε δόσεις.
  • Το ίδιο ποσοστό ζητείται και για οφειλές 500 έως 1.000 ευρώ και οι δόσεις καθορίζονται σε οκτώ.
  • Για χρέη 1.000 έως 2.000 ευρώ η προκαταβολή ανεβαίνει στο 15% της οφειλής και οι δόσεις σε 12.
  • Για 2.000 έως 3.000 ευρώ προκαταβάλλεται το 20% της οφειλής και οι δόσεις αυξάνονται σε 18.
  • Για οφειλές άνω των 3.000 ευρώ υπάρχει η επιλογή της προπληρωμής του 20% ή του 30% και οι δόσεις καθορίζονται σε 18 και 24, αντίστοιχα.

Με πληροφορίες από ot.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.