Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ τιμών σε ενέργεια και τρόφιμα θα διαρκέσει για χρόνια

Οικονομία

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το σοκ του πολέμου στον ευρύτερο κλάδο των εμπορευμάτων προκάλεσε αλλαγές στα μοτίβα του παγκόσμιου εμπορίου, της παραγωγής και της κατανάλωσης με τρόπους που θα κρατήσουν τις τιμές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και τα τέλη του 2024.

Σύμφωνα με την έκθεση, η πίεση στις τιμές των commodities σε συνδυασμό με την περαιτέρω αύξηση στο κόστος του εμπορίου και των μεταφορών λόγω του πολέμου σημαίνει πως έχουμε εισέλθει σε μια περίοδο παρατεταμένου υψηλού πληθωρισμού και μοιραία του στασιμοπληθωρισμού.

Συγκεκριμένα οι ενεργειακές τιμές εκτιμάται πως θα εκτιναχθούν κατά πάνω από 50% συνολικά μέσα στη χρονιά, ήτοι σε σχεδόν διπλάσια επίπεδα από το 2021. Αν και από το 2023 θεωρείται πως θα αρχίσουν να υποχωρούν κατά 12,3%, μια καθοδική πορεία που θα συνεχιστεί και το 2024.

Ο συνδυασμός του πολέμου, των προβλημάτων στο εμπόριο και την παραγωγή θα κρατήσει την τιμή του Brent πάνω από το όριο των 100 δολαρίων το βαρέλι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022. Στα επίπεδα αυτά μιλάμε για το υψηλότερο σημείο της τιμής από το 2013 που αναλογεί σε μια αύξηση πάνω από 40% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Για το 2021 ο μέσος όρος της τιμής του πετρελαίου διαμορφώθηκε στα 70,40 δολάρια.

 

Στα ύψη και τα αγροτικά προϊόντα

Εκτός της ενέργειας, οι τιμές σε έτερους κλάδους των commodities όπως τα αγροτικά προϊόντα θα αυξηθούν κατά 20% μέσα στο 2022 και θα παρουσιάσουν μετριοπαθή υποχώρηση τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Πιο μεγάλη η πίεση για τις τιμές των τροφίμων που προβλέπεται πως θα αυξηθούν κατά 22,9% φέτος, πριν υποχωρήσουν κατά 10,4% από την επόμενη χρονιά. Αν και σημειώνεται πως οι τιμές των τροφίμων είχαν ήδη αυξηθεί κατακόρυφα πέρυσι σε ποσοστό 31% δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τα νοικοκυριά, κυρίως στις λιγότερο πλούσιες χώρες.

Ειδικά για συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, όπως τα σιτηρά και τα μαγειρικά έλαια, δεδομένου του ρόλου που παίζουν η Ρωσία και η Ουκρανία στην παγκόσμια παραγωγή τους, οι αυξήσεις θα κινηθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008.

Οι τιμές των σιτηρών θα αυξηθούν κατά τουλάχιστον 40% μέσα στη χρονιά, παραμένοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Η Τράπεζα «βλέπει» την τιμή των χειμερινών σιτηρών να κινείται φέτος στα 380 δολάρια ανά μετρικό τόνο και να πέφτει ελάχιστα γύρω στα 370 δολάρια τόσο το 2023 όσο και το 2024. Ο μέσος όρος τιμής πέρυσι ήταν στα 315 δολάρια και το 2020 στα 232 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Ο πόλεμος, όπως και η εξέλιξη του, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση των τιμών, διευκρινιζεται με σαφήνεια στην Έκθεση.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.