Υψηλές τιμές τουλάχιστον έως και το 2024 βλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα

Οικονομία

Εφιαλτικές καταστάσεις για τους λαούς όλου του κόσμου, με το λαϊκό εισόδημα να τσακίζεται στις μυλόπετρες των διαρκών ανατιμήσεων θα επιφέρει η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, όπως προκύπτει και από την εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας 

ότι οι υψηλές τιμές σε προϊόντα διατροφής και την ενέργεια θα διαρκέσουν μέχρι τουλάχιστον το τέλος του 2024.

Όπως ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεση προοπτικών των αγορών εμπορευμάτων, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε ένα ιστορικό σοκ στις αγορές εμπορευμάτων, ωστόσο καταγράφει σημαντικές αυξήσεις τιμών πολύ πριν την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022. 

Στον πυρήνα των ανατιμήσεων βρίσκεται η άνοδος των τιμών της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια, που είναι η μεγαλύτερη από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ενώ η άνοδος των τιμών των τροφίμων είναι η μεγαλύτερη από το 2008, σύμφωνα με την έκθεση. 

Η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική πηγή σιταριού και καλαμποκιού. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την αύξηση του κόστους των λιπασμάτων και τις αυξήσεις των τιμών για βασικά μέταλλα. Μετά από σχεδόν διπλασιασμό πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να εκτιναχθούν περισσότερο από 50% φέτος πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 22,9% φέτος, που υπογραμμίζεται από την άνοδο κατά 40% στις τιμές του σιταριού, σύμφωνα με την έκθεση. «Αυτές οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να αυξάνουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. «Οι φορείς χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να αυξήσουν την οικονομική ανάπτυξη στο εσωτερικό και να αποφύγουν ενέργειες που θα βλάψουν την παγκόσμια οικονομία».

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα» μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Ο φόβος είναι ότι οι υψηλές τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης θα πλήξουν περισσότερο τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. «Η προκύπτουσα αύξηση στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχει σημαντικό ανθρώπινο και οικονομικό τίμημα και πιθανότατα θα σταματήσει την πρόοδο στη μείωση της φτώχειας», αναφέρεται στην έκθεση.

(Με πληροφορίες από CNN, BBC)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.