Συνθήκες ηλεκτροπληξίας στην αγορά ρεύματος - Διπλασιάστηκαν οι απλήρωτοι λογαριασμοί

Οικονομία

Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας όλο και περισσότεροι πελάτες τους δυσκολεύονται να πληρώσουν τις οφειλές για τις καταναλώσεις που έκαναν και παρά τις υψηλές επιδοτήσεις προχωρούν σε διακανονισμούς.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως οι ρυθμίσεις χρεών έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με όσα εξηγούν, αφενός οι πάροχοι να έχουν χαμηλά έσοδα και αφετέρου οι επισφάλειες να ανεβαίνουν αφού είναι αβέβαιη η είσπραξη των διακανονισμένων οφειλών στο άμεσο μέλλον.

Αξίζει να τονιστεί πως το επιπλέον κόστος που επωμίζεται το σύνολο της αγοράς ρεύματος από τις μεγάλες αυξήσεις των τιμών της κιλοβατώρας ανέρχεται σε 12 δις. ευρώ. Κόστη που προέρχονται από τον τετραπλασιασμό σε σχέση με πέρυσι της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Πέρυσι ήταν στα επίπεδα των 60 ευρώ/MWh και αυτές τις μέρες κυμαίνεται ανάμεσα 220 με 240 ευρώ/MWh. Οι ανατιμήσεις πυροδοτήθηκαν από το ράλι των τιμών του φυσικού αερίου

Η οικονομική κατάσταση των προμηθευτών ρεύματος επιδεινώνεται και για έναν ακόμη λόγο. Το κράτος καθυστερεί ενάμιση μήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, την απόδοση των επιδοτήσεων στους παρόχους, οι οποίοι στο μεταξύ για να συμμορφωθούν με τη θεσμική υποχρέωση έχουν οι ίδιοι χρηματοδοτήσει από τα ταμεία τους τους λογαριασμούς ρεύματος.

Οι λογαριασμοί ρεύματος

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως με το νέο μοντέλο της παρέμβασης στην αγορά ρεύματος θα επικρατήσει κομφούζιο και με την έκδοση των λογαριασμών ρεύματος.

Και αυτό, όπως εξηγούν, θα συμβεί αν καταργηθεί με υπουργική απόφαση η ρήτρα αναπροσαρμογής. Οι εταιρείες μιλούν για μεγάλα κόστη που θα επωμιστούν καθώς θα πρέπει να αλλάξουν τα προγράμματα που παρέχουν στους καταναλωτές. Θα πρέπει κάθε φορά που μεταβάλλονται οι τιμές χονδρεμπορικής (θα συμβαίνει ακόμη ακόμη και με το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών) να αλλάζουν τις χρεώσεις προμήθειας. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να ενημερώνουν τους πελάτες τους εκ των προτέρων.

Οι καταναλωτές με τη σειρά τους θα έρθουν αντιμέτωποι με διαρκείς αλλαγές στα συμβόλαια τους με αποτέλεσμα την πρόκληση σύγχυση.

Πηγές θεωρούν ότι η έγκριση που έδωσε η Ευρ. Επιτροπή στο κυβερνητικό σχέδιο δεν επιτρέπει την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτή θα ισοσταθμιστεί με τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

 

Πηγή: ot.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.