Η «ενισχυμένη εποπτεία» φεύγει, διατηρούνται όλοι οι αντιλαϊκοί μηχανισμοί επιτήρησης

Οικονομία

Σε προκλητικούς πανηγυρισμούς περί δήθεν «τέλους της ενισχυμένης εποπτείας» επιδίδεται η κυβέρνηση, για προπαγανδιστικούς λόγους, τη στιγμή που παραμένουν σε ισχύ όλοι οι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί επιτήρησης και το «υπερμημόνιο» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το Eurogroup στη σημερινή του συνεδρίαση «καλωσόρισε» την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην παρατείνει το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, μετά τη λήξη του στις 20 Αυγούστου του 2022. Επίσης, ενέκρινε την καταβολή της δόσης των 748 εκατ. ευρώ που είναι τα κέρδη από την διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για«ιστορική μέρα», υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα επιστρέφει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα και παύει να τοποθετείται ως εξαίρεση στην Ευρωζώνη».

Από κοντά, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «κλείνει» ένας επώδυνος κύκλος που άνοιξε πριν από 12 χρόνια «και ταυτόχρονα, ανοίγει μία νέα εποχή αυτόνομων επιλογών για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία των πολιτών της».

Φυσικά, αυτή η κανονικότητα περιλαμβάνει μια σειρά αντιλαϊκούς μηχανισμούς επιτήρησης, όπως το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, ενώ οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που προορίζονται για τους επιχειρηματικούς ομίλους συμπληρώνονται από συγκεκριμένα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

«Η παρακολούθηση της οικονομικής, δημοσιονομικής και χρηματοπιστωτικής κατάστασης της Ελλάδας θα συνεχιστεί τόσο στο πλαίσιο της καθιερωμένης μεταπρογραμματικής εποπτείας όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου», αναφέρεται σχετικά στην απόφαση του Eurogroup. «Ο ESM θα συνεχίσει την παρακολούθηση της ικανότητας αποπληρωμής της Ελλάδας στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις. Επιπλέον, σημαντικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις θα συνεχίσουν επίσης να παρακολουθούνται στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας», σημειώνουν ακόμη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Με βάση την ανακοίνωση, το Φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τακτική «μετα-προγραμματική αξιολόγηση» της Ελλάδας, όπως συμβαίνει με τις χώρες που πέρασαν από μνημόνια.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.