ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ - ΙΟΥΝΙΟΣ 2022 Με 12,1% ο καλπασμός των τιμών - Επιτακτική ανάγκη για μέτρα ανακούφισης του λαού

Οικονομία

Στο 12,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Ιούνη σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πριν από λίγο η ΕΣΛΤΑΤ, έναντι 11,3% τον Μάη, τσακίζοντας παραπέρα τα λαϊκά εισοδήματα.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούνη 2022, σε σύγκριση με τον Μάη 2022, παρουσίασε αύξηση 1,6%.

Υπέρογκες αυξήσεις κατά 117,7% καταγράφονται στις τιμές του φυσικού αερίου ενώ αύξηση κατά 70,4% σημείωσαν οι τιμές του ηλεκτρισμού και κατά 65,1% στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Επίσης, αυξήσεις κατά 12,6% καταγράφονται στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), ψάρια (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά (γενικά), ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων.

Ο μέσος πληθωρισμός του δωδεκαμήνου Ιούλη 2021 - Ιούνη 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του δωδεκαμήνου Ιούλη 2020 - Ιούνη 2021, παρουσίασε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 1,3%.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, είναι επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων για την ανακούφιση του λαού και των εργαζομένων από την πολιτική που γεννά ακρίβεια και φτώχεια. 

Επιτακτική ανάγκη η λήψη μέτρων ανακούφισης του λαού

Για την ακρίβεια απάντηση μπορούν να δώσουν µόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ και οι διεκδικήσεις του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

● Στηρίζουµε την πρόταση εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας µε αύξηση του κατώτατου μισθού.

● Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δηµόσιο, της 13ης και 14ης σύνταξης

.● Αυξήσεις στις συντάξεις.

Επίδομα ανεργίας στα 600 ευρώ για όλους τους ανέργους.

Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (πχ ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κοκ.

Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

● Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

● Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

● Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες .Μέτρα ανακούφισης για την ενεργειακή φτώχεια

● Σχέδιο άµεσης αξιοποίησης εγχώριων πηγών ορυκτών καυσίµων -όπως ο λιγνίτης- κόντρα στις δεσµεύσεις της ΕΕ για την «πράσινη ανάπτυξη» και το εµπόριο ρύπων.

● Κατάργηση του Χρηµατιστηρίου ενέργειας και όλων των συµβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες αναπροσαρµογής.

● Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τµήµατα του κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη µεταφορά του πανάκριβου αµερικανικού LNG

.● Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

● Γενναία µείωση και πλαφόν στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύµατος και του φυσικού αερίου.

● Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασµούς ρεύµατος.

● Καµία διακοπή ρεύµατος σε όσους δεν µπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασµούς. Διαγραφή χρεών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελµατίες.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.