ΑΚΡΙΒΕΙΑ : Το 84% «κόβει» από τις βασικές του ανάγκες για να τα βγάλει πέρα

Οικονομία

Με συνεχείς περικοπές σε βασικές ανάγκες προσπαθούν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά να τα φέρουν βόλτα εξαιτίας της ακρίβειας που σαρώνει το εισόδημά τους. Η ένταση της ενεργειακής φτώχειας και οι επιπτώσεις από την ακρίβεια αποτυπώνονται σε νέα έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • - Μεγάλο ποσοστό των πολιτών προχωρά σε μειώσεις σε κάποιες αγορές, επιλογές, έξοδα λόγω της ακρίβειας. Το 83,7% προχωρά σε μειώσεις στην κατανάλωση Ενέργειας, το 83,2% στην αγορά καταναλωτικών προϊόντων, το 66,4% στις μετακινήσεις με το προσωπικό αυτοκίνητο και το 66% στις μέρες των διακοπών. Επίσης, ένα 18,7% κάνει κάποιες περικοπές όσον αφορά τη φροντιστηριακή προετοιμασία των παιδιών τους για την είσοδο στα ΑΕΙ.
  • - Οι αυξήσεις δυσκολεύουν πολύ και αρκετά το 53,3% στην ανταπόκρισή τους σε υποχρεώσεις όπως αποπληρωμή δανείων, καρτών κ.λπ. Το 26,8% απαντά ότι δυσκολεύεται λίγο και καθόλου.
  • - Το 66,5% δηλώνουν μάλλον και σίγουρα απαισιόδοξοι για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση ενώ το 32,1% δηλώνουν σίγουρα και μάλλον αισιόδοξοι.
  • - Το 47% θεωρεί ότι η διεθνής συγκυρία είναι η βασική αιτία για τις όποιες αυξήσεις υπάρχουν, με το 45,2% να θεωρεί ως βασική αιτία την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης.
  • - Οσον αφορά συνολικά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την ακρίβεια και τη στήριξη των νοικοκυριών, το 54,1% θεωρεί ότι προσφέρουν σχεδόν μηδαμινή βοήθεια, το 30,2% τα θεωρεί μικρή αλλά αναγκαία βοήθεια και το 14,2% τα κρίνει ως σημαντική βοήθεια δεδομένων των συνθηκών.
  • - Το 49,3% δηλώνουν λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης για να πέσουν τα τιμολόγια της Ενέργειας. Το 45,3% δηλώνουν πολύ και αρκετά ικανοποιημένοι. Παράλληλα, το 45,4% θεωρεί ότι οι επόμενοι λογαριασμοί θα είναι αισθητά μειωμένοι, με το 46,2% να έχει αντίθετη άποψη.
  • - Το 49,9% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά το νέο πρόγραμμα επιδότησης καυσίμων fuel pass 2, με το 43,9% να έχει αντίθετη άποψη. Το 58,3% πάντως θεωρεί ότι δεν θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες των οχημάτων, ενώ το 37% έχει αντίθετη άποψη.

(Πηγή: «Ριζοσπάστης»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.