Λήγει η προθεσμία για τα δικαιολογητικά της επιστρεπτέας προκαταβολής

Οικονομία

Την ερχόμενη Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των δικαιολογητικών από τις επιχειρήσεις που είχαν λάβει την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Όσες υποβάλλουν τα δικαιολογητικά εντός της προθεσμίας θα κερδίσουν επιπλέον έκπτωση 15% στην περίπτωση που επιστρέψουν το ποσό που τους αναλογεί εφάπαξ. Όσες το αμολήσουν θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν από τους 7 κύκλους του προγράμματος. Σε αυτούς, το ποσό της κρατικής ενίσχυσης θα εμφανιστεί ως οφειλή στο λογαριασμό τους στην ψηφιακή πύλη myAADE, καθώς θεωρείται ότι δεν τήρησαν έναν από τους όρους χορήγησης των κρατικών δανείων.

Η υποβολή των δικαιολογητικών γίνεται μέσω της πλατφόρμας myΒusinessSupport της ΑΑΔΕ. Παράλληλα για όσους επέλεξαν να αποπληρώσουν την οφειλή τους με δόσεις «τρέχει» ο χρόνος αποπληρωμής της υπόλοιπου ποσού που προέκυψε από τον υπολογισμό που έγινε μετά την είσπραξη της επιστρεπτέας προκαταβολής. Όσοι από τους 605.530 δικαιούχους επιλέξουν να αποπληρώσουν με δόσεις το ποσό θα πρέπει να τακτοποιήσουν την οφειλή με έως και 96 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σχεδόν ένας στους τρεις από τους δικαιούχους επέλεξε να εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή, κερδίζοντας έτσι επιπλέον «κούρεμα» 15%. Ωστόσο, οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες επέλεξαν την εφάπαξ καταβολή της οφειλής τους τακτοποίησαν ποσά μικρής αξίας, τα οποία ήταν από 100 έως και 500 ευρώ.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διασταυρώσεις σε επιχειρήσεις που έλαβαν την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ωστόσο οι έλεγχοι έδειξαν παραβίαση της υποχρεωτικής ρήτρας απασχόλησης ή υπέβαλαν ψευδή στοιχεία για τον τζίρο τους. Όσοι διαπιστωθεί μετά και το νέο κύκλο διασταυρώσεων ότι δεν τηρούσαν τα κριτήρια, απειλούνται με βαριά πρόστιμα, ακόμα και με επιστροφή του ποσού που πήραν και μάλιστα εντόκως, από την ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης.

Η ΑΑΔΕ είχε αποστείλει στον ελεγκτικό μηχανισμό οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται επιχειρήσεις και επαγγελματίες που δεν τήρησαν τους όρους (διατήρηση προσωπικού) και τι θα πρέπει να κάνουν εφόσον διαπιστώσουν υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης ή υποβολή ψευδών στοιχείων.

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.