ΠΑΡΟΣ: Καταγράφεται μείωση ποσοτήτων γάλακτος... | Η ακρίβεια «τσακίζει» και την κτηνοτροφία!

Οικονομία

Το τεράστιο κύμα ακρίβειας στις πρώτες ύλες και στις τιμές των ζωοτροφών, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, «τσακίζουν» και τον πρωτογενή τομέα,

προκαλώντας προβληματισμό και απογοήτευση στις τάξεις των κτηνοτρόφων, που πλέον δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τα ζώα τους. Άλλωστε, πολλοί είναι οι κτηνοτρόφοι που πουλάνε ή οδηγούν στα σφαγεία τα κοπάδια τους βάζοντας τέλος στη δραστηριότητά τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που καταγράφονται στην Πάρο, όπου σε σύγκριση με την περσινή χρονιά έχουν επέλθει σημαντικές μειώσεις στο ζωικό κεφάλαιο (30-35%) και κατ’ επέκταση στην παραγωγή γάλακτος (15,5%), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται -με αρνητικό αντίκτυπο- για την πορεία του πρωτογενή τομέα.

Και βέβαια να επισημάνουμε ότι σημαντικό ρόλο στην πτωτική πορεία της κτηνοτροφίας στο νησί «παίζουν» οι εναλλακτικές δραστηριότητες στον τουριστικό τομέα.

Σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, το πρώτο δεκάμηνο του 2022 καταγράφεται μείωση περίπου 15,5%, στις ποσότητες παραλαβής γάλακτος, συγκριτικά με το αντίστοιχα χρονικό διάστημα του 2021.

Ειδικότερα, το διάστημα από 1/1/2021 έως 31/10/2021 ο Αγροτικός Συνεταιρισμός παρέλαβε συνολικά 755.806 κιλά γάλακτος, ενώ από 1/1/2022 έως 31/10/2022 παρέλαβε συνολικά 654.059 κιλά γάλακτος, με τη μείωση να παρατηρείται επίσης σε όλους τους επιμέρους μήνες.

Αναλυτικά οι τιμές παραλαβής γάλακτος ανά μήνα:

Ιανουάριος

2021: 74.535 κιλά

2022: 62.733 κιλά

Φεβρουάριος

2021: 68.774 κιλά

2022: 66.038 κιλά

Μάρτιος

2021: 90.166 κιλά

2022: 78.355 κιλά

Απρίλιος

2021: 100.596 κιλά

2022: 86.452 κιλά

Μάιος

2021: 96.856 κιλά

2022: 82.855 κιλά

Ιούνιος

2021: 80.808 κιλά

2022: 70.723 κιλά

Ιούλιος

2021: 70.785 κιλά

2022: 61.303 κιλά

Αύγουστος

2021: 59.178 κιλά

2022: 52.059 κιλά

Σεπτέμβριος

2021: 58.536 κιλά

2022: 46.174 κιλά

Οκτώβριος

2021: 55.572 κιλά

2022: 47.367 κιλά

Τι λένε οι φορείς...

Για το θέμα, η «Φωνή της Πάρου» επικοινώνησε με τον εντεταλμένο σύμβουλο στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής Πάρου, Νικόλαο Τσιγώνια και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, Κωνσταντίνο Σαμαλτάνη, οι οποίοι είπαν την άποψή τους από τη δική τους σκοπιά...

Φ. Ζαννετίδης: «Η εικόνα είναι προβληματική, εκπέμπουμε s.o.s.»

Ο εντεταλμένος σύμβουλος στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Φιλήμονας Ζαννετίδης, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης που επικρατεί στην κτηνοτροφία και τον πρωτογενή τομέα, αναφέροντας τα εξής:

«Η κτηνοτροφία πλήττεται δυναμικά, σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στα νησιά της περιφέρειας μας, όπου εν μέσω πανδημίας, ενεργειακής κρίσης και πολέμου, καταγράφει μία πτωτική πορεία, όμως αντιστέκεται. Υπάρχουν επιδοτήσεις από την κυβέρνηση για τις ζωοτροφές και τα καύσιμα, υπάρχουν προβλέψεις για την αντιμετώπιση, όμως όλα αυτά δεν αρκούν εδώ στα νησιά. Η περιφέρειά μας αγωνίζεται και πιέζει στο να ενισχυθούν περισσότερο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και οι αλιείς, όλος ο πρωτογενής τομέας που είναι αντιμέτωπος με την ακρίβεια. Αγωνιούμε κι εμείς για το υψηλό κόστος, η εικόνα είναι προβληματική αναμφισβήτητα. Όμως δεν δημιουργούμε ούτε εμείς την κρίση, ούτε οι αγρότες. Εκπέμπουμε ένα s.o.s. (σήμα κίνδυνου), γιατί αυτή η κατάσταση κάπου πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να βρούμε τρόπους ουσιαστικής αντιμετώπισης. Από εκεί και πέρα, σαν περιφέρεια στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς, αξιοποιούμε όλα τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη και δεν έχουμε επιλαχόντες ούτε στους νέους αγρότες, ούτε στα επενδυτικά σχέδια. Θέλουμε περισσότερους νέους αγρότες στα νησιά μας, έχουν ενταχθεί ήδη 500 στον πρωτογενή τομέα και θέλουμε να τους διατηρήσουμε. Σαν περιφέρεια έχουμε καλή συνεργασία με τους φορείς στον πρωτογενή τομέα και συνεχώς είμαστε σε μία διαδικασία ανάδειξης, προώθησης, πιστοποίησης και προβολής των τοπικών μας προϊόντων. Και θα συνεχίσουμε με πείσμα και κάθε τρόπο να τους στηρίζουμε. Δεν είμαστε μόνο τουρισμός, οφείλουμε και διατηρούμε την φυσιογνωμία του πρωτογενή τομέα σε όλα τα νησιά».

2022 11 12 agelades

Ν. Τσιγώνιας: «Μείωση στο ζωικό κεφάλαιο κατά 30-35%»

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Κτηνιατρικής Πάρου, Νικόλαος Τσιγώνιας, επιβεβαιώνει τη σημαντική μείωση στο ζωικό κεφάλαιο, αναφέροντας τα εξής:

«Το κόστος συντήρησης των ζώων έχει γίνει δυσβάστακτο και οι κτηνοτρόφοι στην ουσία δεν έχουν κέρδος πλέον. Έτσι, αρκετοί φθάνουν στο σημείο είτε να αποχωρούν, είτε να μειώνουν τα ζώα τους. Μάλιστα και πολλοί ηλικιωμένοι κτηνοτρόφοι, που ασχολιόντουσαν μέχρι πρότινος για ένα συμπληρωματικό εισόδημα, αποχωρήσανε μαζικά μέσα στο καλοκαίρι. Φέτος σφάχτηκαν πολλά βοοειδή από επαγγελματίες ή μη κτηνοτρόφους, με αποτέλεσμα να έχουμε μία σημαντική μείωση στο ζωικό κεφάλαιο της τάξης του 30-35%, αλλά και στην παραγωγή του γάλακτος. Επιπλέον είχαμε μία κακή χρονιά, με λίγες βροχές, με συνέπεια η Πάρος να μην παράγει τις τροφές που παρήγαγε συνήθως (π.χ. σανά, άχυρα, καρπούς) και τα ζώα δεν είχαν να βοσκήσουν, που κι αυτό δημιούργησε μία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση. Επίσης, να σημειωθεί και ο ανταγωνισμός από τον τουρισμό, καθώς πωλήθηκαν αρκετά χωράφια για να χτιστούν, ενώ στη μείωση του ζωικού κεφαλαίου έχει παίξει σημαντικό ρόλο και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας για το παστούρωμα των ζώων».

Κ. Σαμαλτάνης: «Το μέλλον της κτηνοτροφίας μας κινδυνεύει»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πάρου, Κωνσταντίνος Σαμαλτάνης, τόνισε ότι τα μηνύματα στον τομέα της κτηνοτροφίας δεν είναι θετικά, αναφέροντας:

«Ο πρωτογενής τομέας υποφέρει από την ακρίβεια και ανάμεσα στα πολλά προβλήματα κινδυνεύει και το μέλλον της κτηνοτροφίας μας. Ο τομέας πλήττεται από την υπέρογκη αύξηση του κόστους ζωοτροφών ταυτόχρονα με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, κάτι που κάνει τους κτηνοτρόφους φτ

ωχότερους και τους αποτρέπει από τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους και την διατήρηση του κοπαδιού τους αφού δεν μπορούν να το ταΐσουν σωστά. Αρκετοί κτηνοτρόφοι επιλέγουν να σφάζουν τα ζώα τους, αφού το κέρδος είναι από οριακό, στην καλύτερη περίπτωση, έως μηδενικό. Φυσικά με την υπάρχουσα κατάσταση οι νέοι έχουν στραφεί στον τουρισμό και την εστίαση. Τα μηνύματα δεν είναι θετικά. Εμείς σαν συνεταιρισμός προσπαθούμε να κρατηθεί όρθιος ο πρωτογενής τομέας».

Μέτρα μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής

Η αύξηση των τιμών στις ζωοτροφές σε συνδυασμό με την αύξηση της τιμής της ενέργειας  δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα αύξησης του κόστους παραγωγής, που παρά την αύξηση των τιμών γάλακτος και κρέατος (25-30%) δεν αντιμετωπίζεται.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.) ζητά από την πολιτεία να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε να ανασχεθεί η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή. Ειδικότερα, έχει καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τα εξής μέτρα:

Άμεση και ουσιαστική στήριξη της κτηνοτροφίας, ανά κεφαλή ζώου ποσού 150 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα:

 • 150 ευρώ ανά αγελάδα που γέννησε το 2021.
 • 15 ευρώ ανά κεφαλή προβατίνας και αίγας, που η εκμετάλλευση έχει παραδώσει  το 2021 τουλάχιστον 3.500 κιλά γάλα, ή παρέδωσε για σφαγή  επαρκή αριθμό αρνιών, ανάλογα τον αριθμό των ζώων που έχει δηλωθεί στο ΟΣΔΕ 2021. Για τα νησιά ειδικά η παράδοση γάλακτος να είναι τουλάχιστον 2.000 κιλά. Η προϋπόθεση αυτή δεν θα ισχύει για τα πολύ μικρά νησιά καθώς και για την Εύβοια.
 • 70 ευρώ / χοιρομητέρα.• Πτηνοτροφία 12 εκ. ευρώ.
 • 6 ευρώ / κυψέλη για τους κατά κύριο επάγγελμα μελισσοκόμους
  2022 11 12 provata

 • Ενισχύσεις προηγουμένων ετών που δεν έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους κτηνοτρόφους:
 •  
 •  Να αποδοθεί σε πάνω από 4.000 αιγοπροβατοτρόφους η ενίσχυση των 4 ευρώ ανά ενήλικο θηλυκό ζώο, για απώλειες λόγω Covid το έτος 2020, την οποία δεν έλαβαν, ενώ είχαν όλες τις προϋποθέσεις.
 • Για τη χοιροτροφία να αποδοθούν 5 εκατ. ευρώ σε όσους χοιροτρόφους έμειναν χωρίς ενίσχυση λόγω Covid
 • Να αποδοθούν στους κτηνοτρόφους τα υπόλοιπα 10 εκ. ευρώ της ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών, αφού αποδόθηκαν μόνο 40 ευρώ από το συνολικό ποσό των 50 εκατ. ευρώ.
  Εισφορές που επιβαρύνουν τους κτηνοτρόφους:
 •   Μείωση των εισφορών σε ΕΛΓΟ και των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλουν οι κτηνοτρόφοι προς τον ΕΛΓΑ που είναι περίπου 16 εκ. ευρώ, ενώ οι αποζημιώσεις τους δεν ξεπερνούν τα 5 εκ. ευρώ.
 • Κατάργηση της εισφοράς που πληρώνουν αρκετά χρόνια οι κτηνοτρόφοι στις Περιφέρειες για τη σύνταξη των διαχειριστικών σχεδίων, χωρίς να έχουν  ολοκληρωθεί.

  Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής:

Προτείνεται μετάταξη σε καθεστώς ΦΠΑ 6%, τουλάχιστον σε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το κρέας, η οποία θα ωφελήσει κύρια τον καταναλωτή, αφού η μείωση στις τελικές τιμές των τροφίμων θα ελαφρύνει το καλάθι του κάθε νοικοκυριού σε μια πολύ δύσκολη περίοδο που το κόστος διαβίωσης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που θα ωφελήσει και την απορρόφηση των ζωικών μας προϊόντων.

         Δάνεια κτηνοτρόφων:

Νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των σταυλικών εγκαταστάσεων. Ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων προς τις τράπεζες με διαγραφή των συμβατικών και τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή του 75% του κεφαλαίου και ρύθμιση αποπληρωμής του υπολοίπου σε 15-20 χρόνια. Να ψηφιστεί ακατάσχετο των κατοικιών και στάβλων των κτηνοτρόφων.

      Τιμές πώλησης για τη νέα σεζόν 2022-2023:

Όσον αφορά τις τιμές πώλησης του αιγοπρόβειου γάλακτος για τη νέα σεζόν 2022-2023, μετά από συναντήσεις - διαβουλεύσεις - ημερίδες που έχουν γίνει τους τελευταίους δύο μήνες και με την συμμετοχή πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών - Συλλόγων και κτηνοτρόφων, σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητάμε τιμές 1,80 ευρώ / κιλό για το πρόβειο και 1,15 ευρώ / κιλό για το γίδινο, ως κατώτερη τιμή εκκίνησης, με δεδομένο ότι το μέσο κόστος ενός κιλού πρόβειου γάλακτος είναι 1,64 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η εργασία μας. Για το αγελαδινό γάλα ζητάμε ως κατώτερη τιμή εκκίνησης τουλάχιστον 0,70 ευρώ / κιλό.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.