> Απόψεις

Επί έναν ολόκληρο χρόνο τα προσκείμενα ΜΜΕ στην κυβέρνηση ανεβάζουν άρθρα επί άρθρων για το πόσο καλά αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία και το πόσο απέδωσαν τα μέτρα που έλαβαν. Η ηλιθιότητα αυτών των κειμένων ίσως στην αρχή να μην ενόχλησε κανέναν, αλλά όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο.

Το όριο της γελοιότητας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όταν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές έφθασαν σε ακρότητες για να υποστηρίξουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει να γίνει «πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ατυχώς γι’ αυτούς τους «μπουκωμένους» με κρατικό χρήμα δεν κοίταξαν λίγο πιο πέρα για να διαπιστώσουν π.χ. ότι στην Τανζανία με πληθυσμό περίπου 60 εκ. έχουν από την αρχή της πανδημίας μόνο 12 θύματα, ενώ στο μαρξιστικό Λάος των 8 εκ. κατοίκων, μόλις την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν το πρώτο θύμα. Επειδή δε συνομιλώ με φίλο μου στο Καμερούν των 27 εκ. πολιτών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σας λέω ότι εκεί τα 2-3 κρούσματα της ημέρας γίνονται πρώτη είδηση! Θα μπορούσα ακόμα να θυμίσω πώς το Βιετνάμ με 100 εκ. πληθυσμό, σχεδόν εκμηδένισε τους θανάτους από τον κορωνοϊό, όπως και για πολλά άλλη κράτη και το πώς έχουν αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως η Βόρεια Κορέα ή η «φουλ καπιταλιστική» Ταϊβάν. Κύριο χαρακτηριστικό των χωρών που έχουν λίγα κρούσματα και θανάτους είναι ότι ουσιαστικά έκλεισαν τα σύνορα και πήγαν όλες τις υποθέσεις του τουρισμό πιο πίσω. Όταν π.χ. αναφερόμαστε για τουρισμό στην Τανζανία που εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για επίσκεψη στo εθνικό της πάρκο, το όρος Κιλιμάντζαρο κλπ ή το Βιετνάμ, που ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του είναι από τον τουρισμό, κατανοούμε όλοι πόση σοβαρότητα έδειξαν οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Η χώρα μας πέρσι άνοιξε αδιάκριτα τα σύνορά της, κάτι που άλλωστε έκανε όλη η Ευρώπη. Τα επακόλουθα είναι αυτά που ζήσαμε στη συνέχεια. Τα ίδια και χειρότερα και στην Πάρο, όπου εδώ πιστέψαμε πέρσι τον Ιούνιο ότι τελείωσαν όλα και ξαναγυρίσαμε στην παλιά καλή εποχή, δίχως κανένα μέτρο πουθενά. Επακόλουθο ήταν το «κοκκίνισμα» του νησιού.

Φέτος και πάλι η χρονιά ξεκίνησε στην Πάρο με ατελείωτα ευχολόγια και κατευθυνόμενα κείμενα για το πόσο μπροστά είμαστε στους εμβολιασμούς…

Κρούσαμε τον κώδωνα μέσω των ηλεκτρονικών μας σελίδων και καταδείξαμε με νούμερα πόσο πίσω έχει μείνει η Πάρος στους εμβολιασμούς. Έτσι, για την ιστορία, έως και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μόλις το 10% των κατοίκων του νησιού έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Κάποιοι ξύπνησαν έστω και αργά και τώρα διαμαρτύρονται. Κάλιο αργά παρά ποτέ, αλλά σταματήστε να αντιγράφετε τις πατέντες της κυβέρνησης στο θέμα…

Δ.Μ.Μ.

Η εκστρατεία του δήμου Πάρου για ανάδειξη του νησιού μας σε μεγάλο τουριστικό προορισμό, σαν φυσικό επακόλουθο, έχει την προσέλευση και όλων των ειδών επαγγελματιών που θεωρούν ότι εδώ θα βγάλουν εύκολο χρήμα.

Περισσότερα...

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος προέκυψε ως αποτέλεσμα ανειρήνευτων των αντιφάσεων των κληροδοτημάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ως μέσο εδραίωσης και αναδιαμόρφωσης συσχετισμών δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο, αναδιανομής παγκόσμιου πλούτου και ισχύος, ως τρόπος επίλυσης των αντιφάσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων της εποχής, σε ένα πεδίο που διεμβολίζεται από τη δυναμική που δρομολογεί η πρώτη πρώιμη νικηφόρος σοσιαλιστική επανάσταση και η εμφάνιση της Σοβιετικής Ένωσης.

Περισσότερα...

Τέλος Φεβρουαρίου 2021, ένα χρόνο μετά την πρώτη παρουσίαση, και εν μέσω κορωνοϊού, ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Πάρου η Β’ φάση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Παροικιάς.

Παρ’ όλη την έντυπη και ψηφιακή δημοσιότητα, οι παριανοί και ιδιαίτερα οι Παροικιώτες που τους αφορά άμεσα, στη συντριπτική πλειονότητα τους δεν ασχολήθηκαν με το θέμα και φυσικά, τελούν εν αγνοία. Στην καλύτερη περίπτωση, το θεωρούν άλλη μια απόπειρα κυκλοφοριακής μελέτης, που τελικά, δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια.

Οι Παροικιώτες έχουν ακούσει πάρα πολλές φορές κούφιες υποσχέσεις επίλυσης του καυτού θέματος της πόλης τους, αλλά στην ουσία, ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει και μόνο όταν η πραγματικότητα μας στριμώχνει στην γωνία. Για αυτό και οι περισσότεροι, αδιαφορούν. Μήλο της Έριδος, για όσους ασχολούνται, η διχοτόμηση της πλατείας Αγίου Νικολάου. Θα βελτιώσει την κατάσταση;

Πριν απαντηθεί το θέμα, ας πάμε σε μια άλλη, παλιά ιστορία. Τα βράχια της παραλίας. Το προοδευτικό μπάζωμα της παραλίας του Πάνω Γιαλού ξεκίνησε από το 1976 και ολοκληρώθηκε 25 χρόνια μετά, επί Κ. Αργουζή. Ήταν μόνο ένα μέρος σχεδίου που περιελάμβανε ανάπλαση του παραλιακού μετώπου βασισμένη σε σχέδια των Ευριπιώτη - Κάρτα, επέκταση του λιμανιού, μεταφορά εμπορικού λιμανιού, κατασκευή δεύτερου περιφερειακού, ο οποίος έμεινε στα χαρτιά από τον επόμενο δήμαρχο, κ.ά.

Ο βραχισμός επεβλήθη για λόγους προστασίας της ανάπλασης, από τις τεχνικές υπηρεσίες της τότε Νομαρχίας Κυκλάδων οι οποίες παρά τις πιέσεις που άσκησε ο δήμαρχος, ήταν αμετάπειστες. Επί πλέον, επί δημαρχίας Ραγκούση σε συμφωνία με τον Αργουζή, υπήρξε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Πάρου για διαμόρφωση των ογκόλιθων (βύθιση) με έξοδα του Λιμενικού Ταμείου, ώστε να επανέλθει η θάλασσα όσο το δυνατόν πλησιέστερα, που έμεινε στα χαρτιά.

Τελικά όμως, ωφελήθηκε η Παροικιά από το «μπάζωμα»; Φυσικά! Το παραλιακό μέτωπο προστατεύτηκε από τους καταστροφικούς νοτιάδες, και σε συνδυασμό με την «διολίσθηση» του δρόμου, τα μαγαζιά από το λιμάνι μέχρι την πλατεία Βεντουρή πολλαπλασίασαν τον ωφέλιμο χώρο τους κατά μερικές εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα το καθένα! Ακόμα και τα «ριγμένα», που ήταν απέναντι σε θέσεις στάθμευσης, εν μια νυκτί με μία ταχυδακτυλουργική πλακόστρωση επί πρώτης δημαρχίας Κωβαίου, απέκτησαν και αυτά το «μερίδιό» τους. Οι παράπλευρες απώλειες ήταν η απομάκρυνση της θάλασσας και τα κακάσχημα βράχια. Για αυτά τα βράχια, που έφτασαν σε αυτή τη θέση μετά από μια 25ετή παρέλαση κοινοταρχών, δημάρχων και προέδρων Λιμενικού Ταμείου, φταίει ΜΟΝΟ ο Αργουζής.

Ας επιστρέψουμε στον Άγιο Νικόλαο και ας κάνουμε μερικούς παραλληλισμούς: Από την μια έχουμε ένα σχέδιο επιβεβλημένο «άνωθεν», που ΔΕΝ άφηνε περιθώρια στη φάση εκτέλεσης και από την άλλη ένα σχέδιο που πέρασε από διαβούλευση όπως έπρεπε, στο συγκεκριμένο σημείο βρήκε αντιδράσεις, αλλά και πλήθος από εναλλακτικές προτάσεις, με τον δήμαρχο να επιμένει πεισματικά στην αρχική λύση. Και οι δύο περιπτώσεις, επιτελούν/θα επιτελέσουν τον σκοπό για τον οποίο σχεδιάστηκαν.

Οι δυσμενείς παράπλευρες απώλειες: στην μια περίπτωση αναπόφευκτες, επιβεβλημένες από κέντρα εκτός Πάρου, χωρίς περιθώριο εναλλακτικών λύσεων, ενώ στην άλλη εμμονή στη δυσμενέστερη για την Παροικιά λύση, από τον ίδιο τον δήμαρχο, παρά το πλήθος εναλλακτικών λύσεων.

Η εκ των υστέρων δυσαρέσκεια από τους Παροικιώτες για την εξαφάνιση της πλατείας Αγ. Νικολάου, που όπως φαίνεται θα δουν ξυπνώντας μια μέρα έκπληκτοι, παρ’ όλα τα πιθανά καλά της, θα βαρύνει αποκλειστικά τον δήμαρχο

 

Οι συνθήκες εγκλεισμού λόγω πανδημίας, εκδηλώνουν συσσωρευμένα προβλήματα και δημιουργούν νέα, πρωτόγνωρα, ιδιαίτερα στην νεολαία. Τα ευρήματα ψυχοφαρμάκων και ναρκωτικών στα αστικά λύματα παρουσιάζουν εντυπωσιακή αύξηση όσο περιορίζονται οι δραστηριότητες και οι επικοινωνίες των ανθρώπων.

Περισσότερα...

«…Οι πιο ασήμαντες συμπεριφορές προκαλούν τις πιο βαθιά ριζωμένες διακρίσεις…» ακούστηκε στο βίντεο του LeanΙn Hellas που δείχνει πώς μια γυναίκα βιώνει τον σεξισμό στον χώρο εργασίας της…και αλλού θα συμπληρώσουμε εμείς…

Περισσότερα...

Κανονικότητα; Καράβια με τόνους ναρκωτικών, ανεξιχνίαστες υποθέσεις, με νεκρούς βασικούς μάρτυρες, με εισαγγελείς να παραιτούνται, ενώ άλλοι αναζητούν άσυλο στο εξωτερικό και...

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.