Όποιος δεν μπορεί , παρακαλώ να μην το διαβάσει. / Της Κατερίνας Βιτζηλαίου

> Απόψεις

Aς  ξεκινήσω  με μια κατάθεση ψυχής.

 Αυτή τη φορά αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω σε γλώσσα καθημερινή, σε ύφος απλό κι ανθρώπινο - κι όχι τεχνικό , τουριστικό.

 Ο τόπος μου, το νησάκι μου, η Πάρος μου, τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στο επίκεντρο συζητήσεων, δημοσιεύσεων, ανακοινώσεων, αντιπαραθέσεων.

Στοχοποιήθηκε ως προορισμός με "αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο".  Τόσο αυξημένο,  που στις 14/8, παραμονή της Παναγίας  στις 15.30 , συμπεριελήφθηκε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και μαζί με την Αντίπαρο, ήταν τα δυο νησιά που υπέστησαν την επιβολή των γνωστών επιπλέον μέτρων. Το ίδιο απόγευμα, έρχεται κι ένα μήνυμα από το 112, «φοράτε μάσκα παντού εσείς εκεί στην Πάρο, Έλληνες και ξένοι», γιατί τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά όπως έλεγε κι ο Σπ. Παπαδόπουλος , εκείνες τις αξέχαστες ημέρες της καραντίνας...

Ας πιάσουμε το κουβάρι (γιατί κουβάρι γίναμε) από την αρχή. Ανοίγει, δεν ανοίγει ο τουρισμός, δημοσιεύονται από μέρα σε μέρα τα υγειονομικά πρωτόκολλα , το ΦΕΚ 2084, περι υγειονομικών πρωτοκόλλων στα καταλύματα, δημοσιεύεται στις 30/5/20,  με τα 12μηνης να ανοίγουν την 1/6/20, τα εποχιακά από τις 15/6, αλλά τα περιφερειακά αεροδρόμια από την 1/7 και τέλος πάντων μια αβεβαιότητα ανοίγω δεν ανοίγω το κατάλυμά μου, μπορώ ή δεν μπορώ να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις των πρωτοκόλλων, έχω ή δεν έχω κρατήσεις, αντέχω ή δεν αντέχω οικονομικά. Άμεση η κινητοποίηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με τη διοργάνωση των απαραίτητων σεμιναρίων, χιλιάδες επαγγελματίες τα παρακολούθησαν, προκειμένου να προετοιμαστούν και να προετοιμάσουν τους συνεργάτες τους, σύμφωνα με τη νέα πραγματικότητα.  

Τα εστιατόρια και τα μπαρ, άνοιξαν κι αυτά από την 1/6 κι άρχισε να αχνοφαίνεται μια κινητικότητα με αποκορύφωμα το 3ήμερο του Αγ. Πνεύματος. Όλοι όσοι βρίσκονταν στην Πάρο, Έλληνες επισκέπτες που διέμεναν σε "βίλες" άρχισαν να συρρέουν στον πιο δημοφιλή παριανό προορισμό. Και πού το ξέρω τώρα εγώ ότι όλοι αυτοί  έμεναν σε βίλες; Αφού τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά πού αλλού θα έμεναν... Αλήθεια,  τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις βίλες πώς εφαρμόζονται; ερώτημα στο οποίο ψάχνω πολύ καιρό, να βρω την απάντηση...

Κι ήρθε ο Ιούλιος. Ευχές, τυμπανοκρουσίες, άντε παιδιά ανοίγουμε, καλή σαιζόν, η Παναγιά η Εκατονταπυλιανή μαζί μας και τα υπόλοιπα.

Τελειώνουν και οι Πανελλαδικές κι άρχισαν να φαίνονται οι πρώτοι νεολαίοι τουρίστες, τα "πιτσιρίκια" όπως κάποιοι, πολλοί,  τα αποκαλούν.... Πάρτυ, φασαρία, μπαρ, ένα σελφοκόνταρο στο χέρι και τσεκ ιν στη μαγευτική Πάρο, που τι ωραία που περνάμε ο ένας πάνω στον άλλο! Τα ευχαριστούμε τα "πιτσιρίκια" που επέλεξαν τον τόπο μας για να ξεδώσουν από μια δύσκολη χρονιά, ομολογουμένως, για όλους! Ή μήπως δεν τα θέλουμε, γιατί αποτελούν επισκέπτες low budget; κι άλλο ερώτημα για το  οποίο ψάχνω πολύ καιρό, να βρω την απάντηση.   

Και έρχεται και το "life style", με τα τζιπάκια που τα κυκλοφορούν μόνο τον Αύγουστο , στα νησιά,  γιατί στην Αθήνα πού να τα κυκλοφορήσουν;  Και ντεφιλέ μόδας στα σοκάκια και συνωστισμός παντού κι ο ένας πάνω στον άλλο,    και η φράση "σιγά μη φορέσω μάσκα" να περιπλανάται κι αυτή μες τα σοκάκια!

Άντε έρχονται και οι ξένοι,  κυρίως Γάλλοι και Ιταλοί, σταθερή αξία για την αγορά της Πάρου.

 Το είδος της πελατείας του τον καθορίζει ο ίδιος ο προορισμός, με συγκεκριμένες πρακτικές και διαδικασίες .

Κι η Πάρος έχει κόσμο, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους παρόμοιους προορισμούς! Η Πάρος αναδείχτηκε το πρώτο νησί της Ευρώπης για το 2020, σύμφωνα με το περιοδικό travel and leisure! Ω!  ποία τιμή!  Και κάποιοι επιχειρηματίες δεν προλαβαίνουν ούτε στοιχειωδώς έστω "να πλύνουν τα χέρια τους" γιατί απλά,  είναι απασχολημένοι με το να τα τρίβουν από ικανοποίηση, αποστάσεις θα τηρήσουν; Κι όλοι οι υπόλοιποι, ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, αισθάνονται επιεικώς ηλίθιοι, που τηρούν ευλαβικά και κατά γράμμα τα πρωτόκολλα,  προκειμένου να προασπίσουν πρώτα την υγεία τη δική τους και των συνεργατών τους και μετά των πελατών τους, ναι! φέτος έχουν αντιστραφεί οι όροι : Ο πελάτης πρέπει να γίνει συμμέτοχος στην αμοιβαία προφύλαξη! 

Σε ελέγχους που γίνονται, συλλαμβάνονται κάποιοι για τη μη τήρηση των μέτρων, αλλάζουν και τον αέρα τους στη Σύρο για λίγο, κι επιστρέφουν δριμύτεροι....   

Ο προορισμός λέει, ασφαλής, έτοιμος, εξοπλισμένος, τα καθημερινά κρούσματα στην ΠΕ Κυκλάδων, λιγοστά, 2- 3 ημερησίως με εξαίρεση εκείνη τη μέρα που ανήλθαν σε δέκα, εννιά  εκ των οποίων εντοπίστηκαν στο προσωπικό ενός beach bar της Μυκόνου! Μια χαρά λοιπόν, οι επισκέπτες συνεχίζουν να συρρέουν σε πλοία με πληρότητα 80% (!) και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Πάρο. Δείχνει λοιπόν ότι η Πάρος ανήκει στους προορισμούς που θα σταθεί τουλάχιστον, αξιοπρεπώς , τουριστικά με ό,τι οικονομική συν-εισφορά συνεπάγεται.....

Η προέκταση του χεριού συνεχίζει να είναι ένα κινητό, check-in εδώ, check-in εκεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι "περνάμε τέλεια" ο ένας πάνω στον άλλον δίνουν και παίρνουν,  πώς μπορούμε να τους εμποδίσουμε εμείς, μας διαφημίζουν άλλωστε.  Κι επιστρέφουν στον τόπο τους, και δηλώνουν ότι ήρθαν στην Πάρο, αφού ήρθαν! Και διαφαίνεται κίνηση στο νησί, κι ανεβαίνουν τα κρούσματα στα αστικά κέντρα και τρέχτε να προλάβετε με το ελληνικό , αμετάφραστο σε όλες τις γλώσσες, φιλότιμο!

Και αφού ούτε με αυτό σώζεται, βγαίνει ο φίλτατος για την υποφαινόμενη,  κ. Χαρδαλιάς, παραμονή της Παναγίας και ανακοινώνει επιβολή των μέτρων. Ναι, φοβάται τη γιορτή της Εκατονταπυλιανής, θα πω εγώ, τις λιτανείες, τα πανηγύρια, τα βεγγαλικά, η τοπική κοινωνία αναλώνεται στο να διαπληκτίζεται με το αν θα γίνει ή όχι η καθιερωμένη ρίψη βεγγαλικών, θυμίζοντας το ρητό "εδώ ο κόσμος χάνεται, παλιόβαρκες πού πάτε " .  Η ανακοίνωσή του στοχευμένη, "ειδικά για τα νησιά Πάρο και Αντίπαρο", επιβάλλονται τα ακόλουθα μέτρα! Και τίθεται και σε λειτουργία το 112 , και αναπόφευκτος πανικός και άντε πάλι καυγάδες... Ποιος φταίει, δε φταίμε εμείς (ποιοι εμείς;) αλλά εσείς (ποιοι εσείς;),   η κεντρική εξουσία, η τοπική εξουσία, οι αρχές κι αντιπαραθέσεις  του τύπου όχι έπρεπε να γίνει αυτό που δεν έγινε, εγώ σας τά λεγα και είδατε τι γίνεται, για χάρη κάποιων την πληρώνει ένα νησί, (εδώ σημειώνω ότι συμμερίζομαι απόλυτα αυτή την άποψη) και με όλα αυτά, φτάνουμε στο σημείο να στοχοποιηθεί ο τόπος!  

Βάλαμε κι εμείς το χεράκι μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε αυτή τη στοχοποίηση, όμως, διαφωνείτε;

Κι επειδή, ασκήθηκαν, όποτε ασκήθηκαν πιέσεις κι επειδή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, ο κ. Χαρδαλιάς στις 18/8, με νέα ανακοίνωση επιχειρεί να ανασκευάσει, υποδεικνύοντας "ψυχραιμία κι όχι πανικό". Η ζημιά όμως έχει  ήδη γίνει. Οι παραμένοντες θα φύγουν, κάποιοι νωρίτερα, κάποιοι όχι, αυτοί όμως που είχαν προγραμματίσει να έρθουν μετά το 15Αύγουστο , ακυρώνουν ο ένας πίσω από τον άλλον, ή μήπως κάνω λάθος;  Η σαιζόν για την Πάρο,  θεωρείται ουσιαστικά βαίνουσα προς το άδοξο τέλος της. Να ζήσουμε, υγιείς πάνω απ'όλα, να τη θυμόμαστε.

Να τη θυμόμαστε, ως παράδειγμα προς αποφυγήν! Ως τα λάθη που δεν πρέπει να ξαναγίνουν, από όλους μας! Δεν φταίει μόνο ένας ή έστω,  δεν μπορεί ένας να φταίει για τα πάντα!

 Ο χειμώνας αμφίβολος , "σε αχαρτογράφητα νερά", η επόμενη τουριστική σαιζόν ας ελπίσουμε να είναι κατάτι διαφορετική , δεν εξαρτάται όμως μόνο από εμάς αλλά από τις διεθνείς συγκυρίες, εξελίξεις , εμβόλιο (;). Αντί να μεμψιμοιρούμε, ο καθένας για τους δικούς του λόγους,  οικονομικούς, πολιτικούς, βιοποριστικούς, ο τελευταίος είναι ο πιο ευαίσθητος, ας προσπαθήσουμε να δράσουμε, οι εμείς του τουρισμού, ας σηκώσουμε τα μανίκια, ας αφήσουμε το τι έγινε - αφού έγινε δεν αναστρέφεται!!,  ας βάλουμε - και πάλι - πλάτες και το μυαλό μας να δουλέψει . Ο τουρισμός στο νησί μας, χρήζει άμεσης  "επαγγελματοποίησης".  Ας το δούμε όλο αυτό επιτέλους,  ως ευκαιρία αυτοβελτίωσης!

Δεν υπάρχει πλέον χώρος ούτε για ευκαιριακούς,  ούτε για άσχετους, τουριστικά,    παίκτες , ούτε για άρπα κόλα δουλειές του ποδαριού, που στις "καλές εποχές" αποφέρουν γρήγορο κέρδος ή προσωπική προβολή.  Και στο κάτω κάτω της γραφής όποιος δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη νέα πραγματικότητα, τις νέες απαιτήσεις και τάσεις ταξιδιού - πελατών, ας ασχοληθεί με κάτι άλλο, δεν είναι ντροπή....   Ο Τουρισμός, έχω βαρεθεί να το λέω, αλλά θα συνεχίσω να το φωνάζω, χρειάζεται επαγγελματίες! Ανθρώπους που έχουν δώσει τα διαπιστευτήριά τους  στην επαγγελματική εκπαίδευση. Ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί στον επαγγελματικό στίβο και μπορεί ο καθένας από τη μεριά του να συνεισφέρει με τον τρόπο του, τις γνώσεις και την εμπειρία του. Κι υπάρχουν πολλοί τέτοιοι στο νησί μας, συντονισμό χρειάζονται. Και έτσι όπως διαφαίνεται, θα έχουν αρκετό ελεύθερο χρόνο προσεχώς,  για να ασχοληθούν με την ουσία.

Κι εν πάση περιπτώσει, αφού αυτοί οι επαγγελματίες αναπόφευκτα πρέπει  να βγάλουν τα κάστανα απ'τη φωτιά, δώστε τους χώρο κι αφήστε τους να δουλέψουν:  ΚΑΙ θέλουν ΚΑΙ μπορούν! Να δουλέψουν συλλογικά,  για το κοινό καλό όλων μας,  πέρα από κάθε στενό μικρόκοσμο που περικλείει τα θέλω, την τσέπη, ή τις ιδέες  του καθενός μας! Αυτά,  ας τα αφήσουμε για αργότερα...

 Ο προορισμός Πάρος ασθενεί πλέον , πρέπει όλοι εμείς που τον αγαπάμε,  να σκύψουμε από πάνω του, να τον θεραπεύσουμε και να τον επαναφέρουμε στη θέση που πραγματικά του αξίζει!

Κατερίνα Βιτζηλαίου 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.