Σκούρα τα πράγματα (εντός και εκτός) | Του Θ. Μαρινόπουλου

> Απόψεις

Όταν αναφέρεσαι σε ένα τεχνικό πρόγραμμα, όπως και σε ένα προϋπολογισμό, δεν μπορείς να παραβλέψεις την κεντρική πολιτική κατεύθυνση που δίνεται στους οργανισμούς της αυτοδιοίκησης

, όπως επίσης και όλα όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν και σε εκείνα που νομοθετούνται η σχεδιάζονται στο παρόν με στόχο το μέλλον. Γι αυτό όπως έλεγε κι ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός: «Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό. Το μέλλον μας έχει πολλή ξηρασία». Καταλαβαίνετε ότι δε μας διακρίνει αισιοδοξία. Και πώς να συμβεί αυτό, όταν την τελευταία δεκαετία η τοπική αυτοδιοίκηση βρέθηκε στο στόχαστρο των μνημονιακών πολιτικών.

Συγκεκριμένα η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης υπερέβη το 60%, δημιουργώντας τεράστιο κενό ανάμεσα στις ανάγκες των κοινωνιών και τις δυνατότητες των δήμων να ανταπεξέλθουν. Τα ποσά που δίδονται αντιστοιχούν στο 2% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι της τάξης του 11,5%. Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η μείωση της Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης), που προορίζεται για μικρά έργα, συντηρήσεις και επισκευές στις κοινότητες και έφτασε το 85%. Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι απαγορεύτηκαν οι προσλήψεις, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση καίριων υπηρεσιών εξυπηρέτησης των πολιτών. Και για να δέσει το γλυκό, όλα αυτά συνέπεσαν με την αναγκαία κατά την γνώμη μας διοικητική μεταρρύθμιση του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ», (έχουμε αρκετούς φίλους που διαφωνούν), που προέβλεπε μεταφορά επιπλέον αρμοδιοτήτων με την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Ήλθαν λοιπόν οι αρμοδιότητες, οι χρηματοδοτήσεις όμως, όχι μόνον δεν ήλθαν αλλά μειώθηκαν δραματικά. Οι νεοφιλελεύθερες αυτές πολιτικές εφαρμόστηκαν από όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών.

Μοναδική νότα ελπίδας, για να είμαστε δίκαιοι, αποτέλεσε το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» που χρηματοδότησε με σωστό και ουσιαστικό τρόπο απαραίτητα έργα και συνεχίζεται με την ονομασία «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

Αυτά προς το παρόν.

Να δεις τι σου ’χω για μετά… που λέει και το άσμα… ή τα ’χαμε χύμα μας ήρθαν και τσουβαλάτα που λέει ο λαός. Είναι πια ξεκάθαρη η πρόθεση των κυβερνώντων για μαζικές ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς των απορριμμάτων και του νερού. Είναι μεγάλη η κουβέντα και δεν πρόκειται φυσικά να την ανοίξουμε σε αυτό το μικρό κείμενο. Αυτό που θα επισημάνουμε είναι ότι θα πούμε το νερό… νεράκι. Τα αποτελέσματα αν τελικά προχωρήσουν οι συγκεκριμένες πολιτικές θα επιβαρύνουν πολύ τους δημότες οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν αρκετά περισσότερα για να υπάρξουν σημαντικά κέρδη στους ιδιώτες και μάλιστα με χειρότερες υπηρεσίες και εργαζομένους σε ένα καθεστώς ομηρείας με ελαστικές σχέσεις.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο δήμος Πάρου λειτούργησε, κινούμενος από αντίρροπες δυνάμεις, που άλλοτε τον έσπρωχναν μπροστά κι άλλοτε τον φρέναραν. Θετικά στοιχεία σε αυτή την υπόθεση οι γνώσεις και η εμπειρία των εργαζομένων, αλλά κυρίως η θέληση των περισσοτέρων να κάνουν «το κάτι παραπάνω» και φυσικά η καλή οικονομική κατάσταση που βρέθηκε στην αρχή των μνημονίων και το γεγονός ότι είναι ένας τουριστικός δήμος με σημαντικά έσοδα. Αρνητικά ο ελλιπής σχεδιασμός για το μέλλον, με αποτέλεσμα ελάχιστες πρωτοβουλίες για νέες επενδύσεις σε υποδομές αναπτυξιακές, για πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους και αδιαφορία για σημαντικά έργα και μελέτες, όπως επίσης και ελάχιστες πρωτοβουλίες για νέες επενδύσεις σε σχολικές και κοινωνικές υποδομές και μεγάλες καθυστερήσεις σε όσα είχαν προγραμματιστεί από το παρελθόν.

Φυσικά το κυριότερο είναι ότι δεν ανελήφθη καμία πολιτική πρωτοβουλία στους σημαντικούς τομείς της υγείας και της παιδείας, δεν υπήρξε καμία αντίσταση στην απαράδεκτη μεταφορά της αρμοδιότητας της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως και καμία διεκδίκηση για στελέχωση υπηρεσιών και μεταφορά πόρων.

Και όπως είναι φυσικό όταν εξαρτάσαι σε απόλυτο βαθμό από την κεντρική εξουσία, εκείνο που καταφέρνεις είναι να αδυνατίζεις την θέση σου, να την καθιστάς ανίσχυρη και να διαιωνίζεις τα ταξίδια στην Αθήνα και στα γραφεία των υπουργών,  παρακαλώντας για όλα εκείνα που δικαιούσαι.

Αθανάσιος Μαρινόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.