Μόνο τυχαία δεν είναι… | Του Δ.Μ.Μ.

> Απόψεις

Το περσινό καλοκαίρι, λόγω του lockdown που είχε προηγηθεί είχα πιο έντονη -από ποτέ- την επιθυμία για θερινές διακοπές. Έφυγα τρέχοντας εκείνη την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι η Πάρος και η Αντίπαρος «κοκκίνισαν» και έκλειναν τα καταστήματα εστίασης κλπ.

Πήγα όπως κάθε χρόνο (σ’ ένα χωριό των Καλαβρύτων), που «διακοπάρω» εδώ και δεκαετίες, έκανα τις τσάρκες μου και κλασικά σουλατσάρισα από καφενέδες ως τις ταβέρνες… Στα χάι μου «χτύπαγα» και μια βόλτα στο θρυλικό Πάος, ένα χωριό, μεταξύ Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας. Αφού πέρασαν δύο εβδομάδες πήγα με ένα συγγενικό μου πρόσωπο και αράξαμε στην Τριπολιτσά. Εκεί, στην ιστορική και μεγαλοπρεπέστατη πλατεία Άρεως και μεταξύ τρίτου και τέταρτου τσίπουρου, συζητούσαμε για το πού θα συνεχίσουμε να «διακοπάρουμε». Επειδή, η Αρκαδία, ήταν «πράσινη» στον χάρτη, αποφασίσαμε ότι δε θα χαλάσουμε τη ζαχαρένια μας και θα συνεχίσουμε τις βόλτες την επόμενη εβδομάδα, σε περιοχή που η εστίαση θα ήταν ανοιχτά, μην τυχόν δηλαδή και χάσουμε κανένα νέο τσίπουρο...

Ξεκίνησα να πλέκω το εγκώμιο της Ευρυτανίας, αλλά μου είπε «λίγος κόσμος». Συνέχισα με παράλια Νομού Πιερίας, αλλά μου είπε «εκεί είναι Παοκτζήδες!». Βλέπετε το συγγενικό πρόσωπο είναι βάζελος! Τέλος πάντων, κάποια στιγμή και διαβάζοντας τοπικές εφημερίδες της Αρκαδίας, είδα διαφήμιση για τον Νομό Κορινθίας! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθώντας και τηλεοπτικά κανάλια της Πελοποννήσου, έβλεπα συνέχεια διαφημίσεις τουριστικής προβολής-προώθησης, της Κορινθίας. Αρχικά χαμογελούσα σκεπτόμενος ότι η Κορινθία δε στοχεύει σε μεγάλους ταξιδιωτικούς προορισμούς όπως το νησί μας, αλλά κάθεται και ασχολείται με τους ντόπιους! Είπα από μέσα μου «ρε τους βλάκες!». Την επόμενη ημέρα πήρα τη «Δημοκρατία της Κυριακής» και βλέπω διαφημισάρα πάλι της Κορινθίας «για ασφαλή τόπο διακοπών» κλπ. Καλά, ξανασκέφθηκα, έχουν ολόκληρο Λουτράκι, από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος, από τις αρχές του 20ου αιώνα και απευθύνονται ακόμα στον εσωτερικό τουρισμό; Μην πλατειάζω. Την επόμενη ημέρα πήγαμε στην Κορινθία και μείναμε εκεί άλλη μία εβδομάδα (σκέτη “καραμέλα” ήταν). Αυτά στα τέλη Αυγούστου 2020.

Προ ημερών δημοσιοποιήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία για την εστίαση το 2020. Οι Νομοί Αρκαδίας και Κορινθίας ήταν οι μόνοι που σημείωσαν τις μικρότερες απώλειες τζίρου την περσινή σεζόν (25,5% και 17,3% αντίστοιχα). Ο Νομός Κορινθίας, είχε τις μικρότερες απώλειες στην εστίαση σε όλη την Ελλάδα!

Όλο το παραπάνω «πόνημα» των θερινών μου διακοπών αφιερώνεται στα «μεγάλα» μυαλά τoυ δήμου Πάρου, που «παραθέριζε» πέρσι στοχεύοντας τα μεγάλα πορτοφόλια του εξωτερικού και δεν έδινε μία (ενώ έβλεπε την κατάσταση) για τον εσωτερικό τουρισμό.

Τέλος, η Πάρος του τζίρου των 49 εκ. της εστίασης, έχασε από το Ξυλόκαστρο και το Κιάτο… που έκαναν 70 εκ. τζίρο στοχεύοντας τους ντόπιους τουρίστες!

Δ.Μ.Μ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.