Ενός καλού μύρια έπονται… | Του Θ. Μαρινόπουλου

> Απόψεις

Συνήθως ασκούμε αρνητική κριτική στον δήμαρχο και τη δημοτική αρχή. Αυτή βασίζεται σε πρακτικές και αποφάσεις πάντοτε σε πολιτικό επίπεδο και ποτέ σε προσωπικό . Επίσης, καταβάλλεται προσπάθεια να είμαστε αντικειμενικοί, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο.

Η επήρεια από πολλούς παράγοντες, πολιτικούς και μη, αλλά και από συναισθήματα δυσκολεύει την κατάσταση. Σημαντικό ρόλο ακόμη παίζουν η πορεία μέσα στον χρόνο του καθενός και η διαμόρφωση των πολιτικών πεποιθήσεων του .

Υπάρχουν όμως στιγμές που μας εκπλήσσουν θετικά και θα ήταν άδικο να μην κάνουμε μια αναφορά και σε αυτές. Τελείωσε ο πρόλογος…

Στο προκείμενο. Ένα νομικό πρόσωπο του δήμου τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να βάλει «το νερό στ’ αυλάκι» με σωστό σχεδιασμό, προγραμματισμό, θέτοντας προτεραιότητες και βοηθώντας ταυτόχρονα όταν μπορεί και φορείς της κοινωνίας. Είναι η ΔΕΥΑΠ που από την αναγκαία ίδρυση της μέχρι σήμερα έχει προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο, λειτουργώντας πάντοτε σε ικανοποιητικό επίπεδο. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια χρειάστηκε να παρθεί η απόφαση επιλογής γενικού διευθυντή, λόγω παραίτησης του προηγουμένου. Η επιλογή είναι καθαρά απόφαση του διοικητικού συμβουλίου που πρόσκειται και επηρεάζεται από την παράταξη του δημάρχου, στην πλειοψηφία του. Έτσι, ουσιαστικά η τελική απόφαση λαμβάνεται από την «Αγία Άννα». Υπήρξαν πιέσεις έντονες και ενδοπαραταξιακές η επιλογή αυτή του δημάρχου να μην είναι αξιοκρατική, αλλά όπως γίνεται στις περισσότερες παρόμοιες περιπτώσεις, να είναι ή «του κομματικού περιβάλλοντος» ή ο «κολλητός». Αυτή τη φορά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και δεν υπέκυψε στις «πιέσεις».

Τα αποτελέσματα αρχίζουν να φαίνονται τώρα με τα έργα που γίνονται και με αυτά που πρόκειται να γίνουν. Μετέχοντας στο διοικητικό συμβούλιο διαπιστώνουμε διαρκώς και συμβάλουμε με τις μικρές μας δυνάμεις στον ορθολογικό τρόπο που αντιμετωπίζονται τα θέματα, από τα πιο μικρά έως τα πιο μεγάλα.

Ξεκινώντας από τον γενικό διευθυντή και τους εργαζομένους και καταλήγοντας στον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. Μένουν πολλά πράγματα να γίνουν ακόμη, από μια δικαιότερη τιμολογιακή πολιτική στην ύδρευση και την αποχέτευση έως τα έργα και την επαρκή στελέχωση που χρειάζεται. Όμως όπως προείπαμε το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Και όλα ξεκίνησαν από μία σωστή αρχική απόφαση και αντίσταση στις πιέσεις. Ενός καλού μύρια έπονται…

Για να κάνουμε όμως και την κριτική μας (δεν μας αφήνουν τα γεγονότα να αγιάσουμε) σε πρόσφατες παρόμοιες περιπτώσεις η αντιμετώπιση ήταν διαφορετική. Το μάθημα δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά επανήλθαμε σε παλιές κακές πρακτικές. Ελπίδα… να υπερισχύει από εδώ και μπρος το «καλό παράδειγμα» και η ορθή επιλογή του δημάρχου να μην παγιωθεί ως η «εξαίρεση στον κανόνα».

Αθανάσιος Μαρινόπουλος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.