Λαμπάδες αγάπης | Του π. Στ. Μπιζά

> Απόψεις

Ήταν φθινόπωρο του 2014, όταν στις Νεανικές Συντροφιές του Ιερού Προσκυνήματος Παναγίας Εκατονταπυλιανής, αποφασίσαμε να αφιερώσουμε εκείνη τη χρονιά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

Αρχικός στόχος, ήταν η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και η αποστολή τους. Σε συνεργασία με πολλούς συλλόγους και ορισμένα σχολεία, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Μέσα από αυτή τη δράση, ονειρευθήκαμε να φιλοξενήσουμε μία μικρή ομάδα παιδιών αρχικά στα νησιά μας. Το προτείναμε τον Φεβρουάριο του 2016. Αρχές Ιουνίου χτυπάει το τηλέφωνο από την Κιβωτό και μας ενημερώνουν ότι μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτή τη φιλοξενία. Επιφυλαχθήκαμε να απαντήσουμε εκείνη τη στιγμή και ζητήσαμε διορία μίας ημέρας.

Πραγματικά φαινόταν ακατόρθωτο μέσα σε 15 ημέρες να προετοιμάσουμε αυτή τη φιλοξενία. Πώς θα βρούμε τα χρήματα για τα εισιτήρια, που θα μείνουν, πώς θα μετακινούνται και τι θα τρώνε όλα αυτά τα παιδιά. Και όμως... Έχοντας την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Καλλινίκου και την αμέριστη στήριξη όλων των μελών της Δ.Ε. του Ι. Προσκυνήματος, ξεκινήσαμε μέσα σε λίγες ώρες να οργανώνουμε.

Εκεί ήταν που άνοιγαν οι πόρτες της καρδιάς όλων. Η Κατερίνα με τον Ευθύμιο να ανοίγουν το ξενοδοχείο, η «Hellenic Seaways» να απαντάει θετικά στο δωρεάν ταξίδι των παιδιών, ο αείμνηστος Αλέκος να βάζει μπρος τις μηχανές των λεωφορείων, τα τοπικά ΜΜΕ να προβάλλουν τη δράση και πολλά αγαπημένα μας πρόσωπα και σύλλογοι, να προσφέρουν με κάθε τρόπο από το υστέρημα της καρδιάς τους. Και έτσι φθάσαμε αισίως στην πρώτη φιλοξενία των παιδιών η οποία και έμεινε χαραγμένη μέσα μας ειδικά την ώρα που τα αποχωριζόμασταν. Και από τότε μετράμε ήδη πέντε χρόνια συνεχούς φιλοξενίας, με οχτώ διαφορετικές ομάδες, από Αθήνα, Πειραιά, Βόλο και Χίο, έχοντας φιλοξενήσει στα νησιά μας περίπου 250 παιδιά μέχρι τώρα.

Όλη αυτή η δράση πραγματικά δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ούτε καν στο ελάχιστο, αν δεν υπήρχε η «αλυσίδα αγάπης» της Πάρου και Αντιπάρου, από όλες και όλους εκείνους που την απαρτίζουν και έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη χρονιά αυτή τη δράση. Επειδή όμως από τη δεύτερη χρονιά η φιλοξενία καθιερώθηκε να γίνεται διπλή, (Ιούνιο και Σεπτέμβριο), και έχοντας πλέον επωμιστεί και το οικονομικό βάρος των εισιτηρίων του πλοίου, δημιουργήθηκε μία άλλη ομάδα, η ομάδα «λαμπάδες αγάπης», η οποία αποτελείται από τις μαμάδες και παιδιά των Νεανικών Συντροφιών, με σκοπό τη δημιουργία και διάθεση πασχαλινών λαμπάδων, με τα έσοδα να πηγαίνουν αποκλειστικά στις ανάγκες της φιλοξενίας των παιδιών. Και φθάσαμε στο 2020, όπου μία πανδημία δεν ήταν ικανή να σταματήσει αυτή τη δράση.

Έτσι, καταφέραμε μέσα από την αγάπη όλων να φιλοξενήσουμε και πάλι τα γλυκά μας παιδιά. Έτσι και φέτος, ξεκινάμε να ονειρευόμαστε ακόμα μία φιλοξενία παιδιών, με τη βοήθεια της Παναγίας μας και στηριζόμενοι πάντα στη δική σας αγάπη. Για το σκοπό αυτό, ετοιμάσαμε και πάλι με πολλή αγάπη, τις πασχαλινές μας λαμπάδες, οι οποίες διατίθενται από την αίθουσα του Κατηχητικού Σχολείου της Εκατονταπυλιανής καθημερινά και ευχόμαστε η φλόγα που θα ανάψει μέσα από αυτές τις λαμπάδες και από τις καρδιές σας, να μας φωτίσει το δρόμο μίας ακόμα γλυκιάς φιλοξενίας των παιδιών της Κιβωτού του Κόσμου, παρ’ όλες τις δύσκολες συνθήκες που περνάμε.

Γιατί «μόνο αγάπη χρειάζεται η ζωή μας... και όλα τα ξεπερνά!».

Π. Στυλιανός Μπιζάς

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.