Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε… | Του Δ.Μ.Μ.

> Απόψεις

«Ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ’ αλεύρι» λέει μια ελληνική παροιμία και απευθύνεται σε πρόσωπο που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία σε επουσιώδη θέματα, και αντίθετα λιγότερη στα ουσιώδη.

Ο δήμος του νησιού έχει κάθε χρόνο εισοδήματα που λίγοι άλλοι δήμοι με παρόμοιο πληθυσμό μπορούν να έχουν. Ο λόγος που τα εισοδήματα του νησιού είναι αυξημένα (σε σχέση με άλλες περιοχές) οφείλεται κυρίως στην τουριστική κίνηση, στα έσοδα που υπάρχουν από την ενοικίαση δημοτικών χώρων σε επιχειρηματίες, από το λιμάνι με τον ελλιμενισμό πλοίων κλπ.

Η πρωτεύουσα του νησιού, η Παροικιά, σύμφωνα με τα όσα είπε πάνω-κάτω ο δήμαρχος, Μ. Κωβαίος, στο δημοτικό συμβούλιο στις 26 Μαρτίου, πρέπει να είναι ευτυχισμένη, αφού γίνονται τόσα έργα εκεί, όσα ποτέ! Αυτά που είπε ο κ. Κωβαίος, έχω την εντύπωση ότι όχι μόνο δεν τα ασπάζονται οι μόνιμοι κάτοικοι της Παροικιάς, αλλά ούτε καν οι δημοτικοί σύμβουλοι που εξελέγησαν με τον συνδυασμό του.

Προσωπικά, έχοντας μείνει όλα τα χρόνια που είμαι στην Πάρο σε δύο σημεία της Παροικιάς, που «υποφέρουν» από διάφορα ζητήματα καθημερινότητας, δε θα συμφωνήσω με τον κ. Κωβαίο. Έμενα επί πολλά χρόνια μέσα στον παραδοσιακό οικισμό και τα τελευταία χρόνια ζω στον περιφερειακό δρόμο. Και από τα δύο σημεία περνά καθημερινά για διάφορες δουλειές η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων όλου του νησιού, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι. Έτσι, π.χ. αν έχουν κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο στη δική τους περιοχή θέλουν απόλυτη ησυχία εκεί και ευπρέπεια στους γύρω χώρους, αλλά δε δίνουν δεκάρα για να παρκάρουν όπου να ’ναι στην Παροικιά για να πάρουν τους πελάτες τους, αδιαφορούν για την ηχητική όχλησή τους κλπ. Όλοι θέλουν η δική τους περιοχή να είναι «παρθένα», κανείς δε θέλει λιμάνι στην περιοχή του, κανείς δε θέλει φασαρία. Όλα εδώ. Στην πολύπαθη Παροικιά!

Στην ίδια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μάθαμε ακόμα, ότι ο πολιτιστικός σύλλογος, «Αρχίλοχος», είναι υπό έξωση, έως περίπου τα τέλη του έτους, αφού ο νέος ιδιοκτήτης θέλει το ακίνητο για αξιοποίηση. Εδώ και δεκαετίες όλες οι τοπικές διοικήσεις της Πάρου βολεύονταν να έχουν ως αίθουσα εκδηλώσεων αυτήν τη θλιβερή –κυριολεκτικά- αίθουσα. Η πρωτεύουσα του νησιού λοιπόν, δε θα έχει καμία αίθουσα εκδηλώσεων από το 2022. Τώρα, αν πάει κάποιος σε οποιοδήποτε άλλον παρόμοιο πληθυσμιακά δήμο στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι εκεί υπάρχουν δημοτικές αίθουσες εκδηλώσεων που ντρέπεσαι να μπεις.

Δεν επιθυμώ να σχολιάσω κάτι περισσότερο, πλην του ότι η πολυπληθέστατη περιοχή του νησιού δεν έχει ούτε μία αξιόλογη αίθουσα για να προβάλει π.χ. μία ταινία. Ούτε φυσικά έχει αξιόλογη αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου της. Έτσι, είναι, αν έτσι νομίζεται λοιπόν κ. δήμαρχε.

Δ.Μ.Μ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.