Να ξαναθυμηθούμε το έμβλημα του δήμου μας | Του Γ. Τριαντάφυλλου

> Απόψεις

Η παραπάνω απεικόνιση και κάτωθεν οι λέξεις ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΟΥ, εγκρίθηκε ομόφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου το έτος 2005 και έκτοτε αποτελεί το λογότυπο του δήμου μας και συστατικό στοιχείο της ταυτότητας του.

Συνάμα, κοσμεί και τη Σημαία του Δήμου μας (μέσα σε λευκό φόντο), κυματίζοντας στον ιστό, μαζί με το Εθνικό μας σύμβολο τη γαλανόλευκη. Το έμβλημα αυτό, εμπνέεται από όλη την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή του νησιού μας, αξιοποιώντας χαρακτηριστικά στοιχεία του πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού, της αρχαίας Ελληνικής τέχνης και της Βυζαντινής μας παράδοσης.

Στο μέσον του εμβλήματος κυριαρχεί το ειδώλιο, το οποίο αποτελεί έκφραση υψηλής τέχνης του Κυκλαδικού πολιτισμού, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δημιουργήματά του, αλλά και σύμβολο του λευκού παριανού μαρμάρου, με το οποίο δημιουργήθηκαν τα αριστουργήματα της κλασσικής εποχής. Το αγαλματίδιο αυτό είναι γεωμετρική αποτύπωση πρωτοκυκλαδικού ειδωλίου της κατηγορίας «πλαστήρα», περιοχής που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού μας, κοντά στη Νάουσα.

Η λέξη «ΠΑΡΙΩΝ» είναι ευχάριστη αποτύπωση της πίσω πλευράς αρχαίου νομίσματος της Πάρου, όπου στην εμπρόσθια όψη του απεικονίζεται αμυδρά η κεφαλή του Πάριου ποιητή Αρχιλόχου.

Το αρχίγραμμα «Θεοτόκε» (έτσι διαβάζεται), στη δεξιά πλευρά του εμβλήματος, προέρχεται από εγχάρακτη αποτύπωση που υπάρχει στο μαρμάρινο τέμπλο του Ιερού Ναού της Παναγίας Εκατονταπυλιανής, τον οποίο ως γνωστόν ίδρυσε πριν από δέκα επτά αιώνες, η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και σήμερα αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα μνημεία του Βυζαντινού Πολιτισμού.

Γεώργιος Τριαντάφυλλος

Πρώην δήμαρχος Πάρου

Υ.Σ: Αφορμή να γράψω τα παραπάνω, μου έδωσε σχετική ερώτηση υπαλλήλου του Δήμου: «Τι παριστάνουν αυτά που είναι στη σημαία του δήμου;». Άραγε οι λοιποί υπάλληλοι γνωρίζουν; Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι μαθητές των σχολειών…

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.