Αντιμετώπιση πανδημίας και πραγματικότητα | Του Δημήτρη Μπελέγρη

> Απόψεις

Επί έναν ολόκληρο χρόνο τα προσκείμενα ΜΜΕ στην κυβέρνηση ανεβάζουν άρθρα επί άρθρων για το πόσο καλά αντιμετώπισε η Ελλάδα την πανδημία και το πόσο απέδωσαν τα μέτρα που έλαβαν. Η ηλιθιότητα αυτών των κειμένων ίσως στην αρχή να μην ενόχλησε κανέναν, αλλά όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο.

Το όριο της γελοιότητας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο όταν οι κυβερνητικοί προπαγανδιστές έφθασαν σε ακρότητες για να υποστηρίξουν ότι ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η Ελλάδα είχε καταφέρει να γίνει «πρότυπο» στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ατυχώς γι’ αυτούς τους «μπουκωμένους» με κρατικό χρήμα δεν κοίταξαν λίγο πιο πέρα για να διαπιστώσουν π.χ. ότι στην Τανζανία με πληθυσμό περίπου 60 εκ. έχουν από την αρχή της πανδημίας μόνο 12 θύματα, ενώ στο μαρξιστικό Λάος των 8 εκ. κατοίκων, μόλις την περασμένη εβδομάδα κατέγραψαν το πρώτο θύμα. Επειδή δε συνομιλώ με φίλο μου στο Καμερούν των 27 εκ. πολιτών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, σας λέω ότι εκεί τα 2-3 κρούσματα της ημέρας γίνονται πρώτη είδηση! Θα μπορούσα ακόμα να θυμίσω πώς το Βιετνάμ με 100 εκ. πληθυσμό, σχεδόν εκμηδένισε τους θανάτους από τον κορωνοϊό, όπως και για πολλά άλλη κράτη και το πώς έχουν αντιμετωπίσει την πανδημία, όπως η Βόρεια Κορέα ή η «φουλ καπιταλιστική» Ταϊβάν. Κύριο χαρακτηριστικό των χωρών που έχουν λίγα κρούσματα και θανάτους είναι ότι ουσιαστικά έκλεισαν τα σύνορα και πήγαν όλες τις υποθέσεις του τουρισμό πιο πίσω. Όταν π.χ. αναφερόμαστε για τουρισμό στην Τανζανία που εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για επίσκεψη στo εθνικό της πάρκο, το όρος Κιλιμάντζαρο κλπ ή το Βιετνάμ, που ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός του είναι από τον τουρισμό, κατανοούμε όλοι πόση σοβαρότητα έδειξαν οι κυβερνήσεις των κρατών αυτών για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Η χώρα μας πέρσι άνοιξε αδιάκριτα τα σύνορά της, κάτι που άλλωστε έκανε όλη η Ευρώπη. Τα επακόλουθα είναι αυτά που ζήσαμε στη συνέχεια. Τα ίδια και χειρότερα και στην Πάρο, όπου εδώ πιστέψαμε πέρσι τον Ιούνιο ότι τελείωσαν όλα και ξαναγυρίσαμε στην παλιά καλή εποχή, δίχως κανένα μέτρο πουθενά. Επακόλουθο ήταν το «κοκκίνισμα» του νησιού.

Φέτος και πάλι η χρονιά ξεκίνησε στην Πάρο με ατελείωτα ευχολόγια και κατευθυνόμενα κείμενα για το πόσο μπροστά είμαστε στους εμβολιασμούς…

Κρούσαμε τον κώδωνα μέσω των ηλεκτρονικών μας σελίδων και καταδείξαμε με νούμερα πόσο πίσω έχει μείνει η Πάρος στους εμβολιασμούς. Έτσι, για την ιστορία, έως και το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, μόλις το 10% των κατοίκων του νησιού έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις των εμβολίων.

Κάποιοι ξύπνησαν έστω και αργά και τώρα διαμαρτύρονται. Κάλιο αργά παρά ποτέ, αλλά σταματήστε να αντιγράφετε τις πατέντες της κυβέρνησης στο θέμα…

Δ.Μ.Μ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.