Συγκοινωνία στην Πάρο

> Απόψεις

Υπάρχει ένα επίτευγμα της σημερινής δημοτικής Αρχής, το οποίο δεν έχει εκτιμηθεί όσο θα έπρεπε. Αυτό το επίτευγμα είναι η επέκταση του ωραρίου, αφού πλέον η συγκοινωνία συνεχίζεται και τις απογευματινές ώρες.

Όσο και να σας ακούγεται περίεργο (κανείς δεν είναι τέλειος), παρατηρώ συχνά τα απογεύματα στην παραλία της Παροικιάς, την κίνηση που έχει το συγκεκριμένο λεωφορείο της δημοτικής συγκοινωνίας. Έχω παρατηρήσει τις πρώτες απογευματινές ώρες ότι έχει ελάχιστους επιβάτες, αλλά στη συνέχεια αυτοί πολλαπλασιάζονται. Σ’ αυτό το σημείο ίσως θα έπρεπε να υπάρξει μία αναδιάρθρωση των ωρών δρομολογίων του. Από την άλλη, συνομίλησα με γείτονές μου, που το χρησιμοποιούν τις πρωινές ώρες. Τα κυκλικά δρομολόγια που κάνουν τα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας διανύουν περίπου όλη την Παροικιά. Με αυτά τα δρομολόγια εξυπηρετούνται πολλοί, ειδικά όταν πρέπει να πάνε σε δημόσιες υπηρεσίες, αλλά κυρίως εξυπηρετούνται ηλικιωμένοι συμπολίτες μας. Επίσης, είναι ευκολία για τους μαθητές, τόσο τις πρωινές ώρες, όσο και τις απογευματινές με τα φροντιστήρια.

Δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί τόσα χρόνια συζητούσαμε το θέμα της επέκτασης των δρομολογίων σε ό,τι αφορά τις ώρες. Τι στο καλό ήταν αυτό που μας έκανε να το σκεφτόμαστε, δεν μπορώ να το καταλάβω… Έτσι και αλλιώς για τα οικονομικά μεγέθη του δήμου Πάρου το κόστος δεν είναι μεγάλο. Να μην πω δηλαδή, ότι το κόστος για μία περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου στοιχίζει ετησίως, όσο το κόστος ενός πανηγυριού... Βέβαια έχω ακούσει και το εξής παλαβό σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Ως γνωστόν η ΚΤΕΛ Πάρου, ως ιδιωτική έτσι και αλλιώς εταιρεία (που καμία σχέση δεν έχει με υπηρεσία κοινής ωφέλειας…), τον χειμώνα λειτουργεί περίπου μέχρι το κλείσιμο των σχολείων, δηλαδή, τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες. Συν αυτό, η ΚΤΕΛ Πάρου, λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα, (πάντα τον χειμώνα), με δρομολόγια όχι μόνο ελάχιστα, αλλά και κατά το εορταστικό των ημερών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι έχουμε το μόνο ΚΤΕΛ στην Ελλάδα, όπου τις εορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων κλπ δεν έχει κανένα δρομολόγιο στο νησί! Είναι κι αυτό μία πρωτοτυπία made in Paros. 

Το τρελό και άκρως παριανό που θέλω να γράψω από τη συνεδρίαση προς δέκα ετών ήταν όταν μπήκε θέμα για τα απογευματινά δρομολόγια τον χειμώνα και τις ανάγκες που υπάρχουν στους κατοίκους των χωριών, ώστε να μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες περιοχές. Το θέμα ήταν -και είναι- ιδιαίτερα οξύ για μαθητές από χωριά, που θέλουν π.χ. να μετακινηθούν στα φροντιστήρια της Παροικιάς. Όταν μπήκε το θέμα δημοτικός σύμβουλος είπε με στόμφο. «Τι να τα κάνουμε τα επιπλέον δρομολόγια. Όλοι στα χωριά έχουν αυτοκίνητο για να μεταφέρουν τα παιδιά τους!». Από εδώ και πέρα συνεχίζω το άρθρο ως Γιώργος Χελάκης. Δηλαδή: «Δεν περιγράφω άλλο!».

Του Δ.Μ.Μ

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.