Αρχοντικό Βάλληνδα |Του Δημήτρη Ντόλκα

Παραπολιτική

Ίσως το πιο εντυπωσιακό λόγω ύψους και χρώματος στην Παροικιά, ήταν το «Αρχοντικό Βάλληνδα».

Ο Στυλιανός Νικολάου Βάλληνδας, από την Κύθνο, εγκαταστάθηκε στην Πάρο το 1870 και παντρεύτηκε την θυγατέρα του Φρίτσου (Φραγκίσκου) Λ. Κονδύλη, Φοινικώ. Υπήρξε έγκριτος νομομαθείς και εξασκούσε τη δικηγορία. Διατέλεσε βουλευτής Κέας και το 1892 βουλευτής Πάρου, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου. Το κτίσμα αυτό ήταν παλαιότερο, όμως μετά τον γάμο τους ο Βάλληνδας το έφτιαξε σ’ αυτό το στιλ που βλέπουμε σήμερα.

Στις προεκλογικές κινήσεις, οι ψηφοφόροι ήταν ευκαιρία να γλεντήσουν εις βάρος της τσέπης του υποψηφίου βουλευτή. Στην παλιά αγορά, δίπλα στο κουρείο του Μαύρη, γλεντούσαν και έπιναν. Ήταν τότε κάτι σαν μπιστρό. Ήταν ένας ψαράς και φορούσε καπέλο τον παριανό αμάνιτα. Είναι ένα καπέλο περίπου σαν του γαλλικού ναυτικού και πάνω του έχει μια φούντα φτιαγμένο με παριανά μαλλιά. Το τύμπανο γύρω-γύρω έχει χρώματα μπλε, κίτρινα κ.α. και το φορούσαν αυτό οι χωρικοί όταν έβαζαν και τη βράκα. Άλλοι που είχαν βγάλει τη βράκα φορούσαν μόνο το καπέλο. Ο ψαράς, ο Σταβογιώργης (Γιώργης Τσαντάνης), φορούσε μόνο το καπέλο και τον είχαν πάντα οι παρέες διότι έβγαζε ποιήματα εκείνη τη στιγμή.

Όταν ήταν υποψήφιος ο Βάλληνδας και περνούσε με τη δυτικότατα του, το μπαστούνι του και το σκληρό καπέλο (αυτή ήταν η ενδυμασία των αρχόντων της Πάρου της εποχής εκείνης), έλεγαν με μια τσαμπούνα και ένα τυμπάκι, αρχικά ο Σταβογιώργης και μετά οι άλλοι: «μπι μπι μπι φωνάξετε να μαζευτούν οι γάλοι κι ο Στελιανός ο Βάλληνδας τα μάτια του θα βγάλει…». Ο Βάλληνδας περνούσε κατά σύμπτωση εκείνη τη στιγμή, σταματάει, βάζει το πόδι του απάνω στο σκαλοπάτι και απαντά: «…το μπι μπι μπι φωνάξετε να μαζευτούν οι γάλοι, ο Βάλληνδας είναι ευγενής, κανένα δεν προσβάλει».

Όταν πέθανε τον ενταφίασαν εντός του ναού της Αγίας Τριάδας στην τρίτη μαρμάρινη κρήνη του Μαυρογένη στην Παροικιά. Το σπίτι αυτό στη συνέχεια περιήλθε στα εγγόνια τους Στυλιανό και Φοινικώ Βάλληνδα και μετά στην οικογένεια Γράβαρη.

Δημήτρης Ντόλκας

Σελίδα: Η ιστορία της Πάρου

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.