Κακούργημα η κακοποίηση ζώων | Η ιστορία στη νομοθεσία

Περιβάλλον

Με συλλήψεις και παραπομπή στο Αυτόφωρο απειλούνται όσοι κακοποιούν ζώα, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου η οποία μετά τα πρόσφατα περιστατικά βίας και βασανισμού ζώων, ζητεί την αυστηρή τήρηση του νόμου.

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή, με την εγκύκλιο της, καλεί τους εισαγγελείς όλης της χώρας να επιλαμβάνονται άμεσα και να κινούν την αυτόφωρη διαδικασία, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά την ανάγκη άμεσης εποπτείας για την τήρηση του νόμου σε κάθε περίπτωση κακοποίησης, σκληρής συμπεριφοράς και αξιωτικής αντιμετώπισης των ζώων.

Οι πρόσφατες πάντως περιπτώσεις κακοποίησης ζώων οδήγησαν τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, να εξαγγείλει αυστηροποίηση της νομοθεσίας με μετατροπή του αδικήματος για την κακοποίηση των ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα. Αντιμέτωποι με ποινές κάθειρξης που θα κυμαίνονται από 5 έως 10 χρόνια θα βρίσκονται όσοι βασανίζουν και κακοποιούν ζώα υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει αποδεκτή η σχετική νομοθετική διάταξη, την οποία προετοιμάζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα μετατρέπει το αδίκημα της κακοποίησης ζώων από πλημμέλημα σε κακούργημα. Για τη σχετική νομοθετική ρύθμιση στόχος είναι να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του 2020.

Τέλος, τα τελευταία αποτρόπαια περιστατικά βασανισμού ζώων ξεχείλισαν το ποτήρι ενός επαναλαμβανόμενου εγκλήματος, καθώς κάθε μήνα στην Ελλάδα συλλαμβάνονται 25 άτομα για κακοποίηση ζώων. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας για το Α’ εξάμηνο του 2020 (Ιανουαρίου – Ιουνίου) είχαν υποβληθεί 2.644 καταγγελίες για κακοποίηση ζώων, είχαν σχηματιστεί 778 δικογραφίες και έγιναν 148 συλλήψεις.

Η ιστορία στη νομοθεσία

Σύμφωνα με το Report Animal Abuse Greece (reportanimalabusegreece.blogspot) το 1848 δημοσιεύθηκε ο «Νόμος κατά ζωοκλοπίας και ζωοκτονίας», που τιμωρούσε τον ζωοκλόπο ή ζωοκτόνο αλλά και τον συνεργό του με πρόστιμο ή χρηματική ποινή, διπλάσια της τιμής του εν λόγω ζώου, ενώ αυτός που τον αποκάλυπτε, δηλαδή ο μάρτυρας, λάμβανε ως αμοιβή ολόκληρο το ύψος της ποινής του δράστη. Το αδίκημα θεωρούταν πταίσμα. Επίσης, την ίδια χρονιά δημοσιεύθηκε ο Νόμος «Περί θανατώσεως των περιπλανωμένων ζώων χοίρων και αιγών εντός αλλοτρίας ιδιοκτησίας», με τον οποίο επιτρεπόταν στους αγροφύλακες να θανατώνουν χοίρους και κατσίκες που περιπλανιόνταν χωρίς επιτήρηση σε ξένες ιδιοκτησίες.

Το 1867 δημοσιεύθηκε ο Νόμος «Περί ζωοκλοπής και ζωοκτονίας» σύμφωνα με τον οποίο όποιος ζωοκλόπος/ζωοκτόνος συλλαμβανόταν, οδηγούνταν απευθείας στο δικαστήριο και δικαζόταν σε βαθμό πλημμελήματος, ενώ προβλεπόταν αποζημίωση για τον ανακαλύψαντα τον δράστη.

Το 1911 δημοσιεύτηκε ο Νόμος «Περί ζωοκλοπίας και ζωοκτονίας» με αυστηρότερες ποινές στερητικών της ελευθερίας και χρηματικές κατά των δραστών ζωοκλόπων και ζωοκτόνων, επεκτεινόμενες και κατά των συνεργών τους.

Το 1917 δημοσιεύθηκε ο Νόμος «Περί προστασίας των ζώων» με τον οποίο προστατεύεται κάθε ζώο κι όχι συγκεκριμένη κατηγορία ζώων. Για πρώτη φορά θεσπίζεται για κάθε ζώο η προστασία του από τον βασανισμό, την κακοποίηση και τη σκληρή μεταχείρισή του. Επίσης, προβλέπεται η ευθανασία σε ζώα πάσχοντα από ασθένεια άνευ θεραπείας ή αρκετά ηλικιωμένα, με αναγκαία την κτηνιατρική γνωμάτευση.

Το 1978 δημοσιεύτηκε το Νομοθετικό Διάταγμα «Περί καταπολεμήσεως της εχινοκοκκιάσεως-υδατιδώσεως, της λύσσης και των λοιπών ζωοανθρωπονόσων», ο οποίος προέβλεπε την καταγραφή και σήμανση όλων των σκύλων, και υποχρέωνε σε ετήσια κτηνιατρική εξέταση και εμβολιασμό.

Το 1981 ο Νόμος «Περί Προστασίας των Ζώων», για τη χορήγηση κατάλληλης κι επαρκούς τροφής και νερού, εξασφάλισης άνετου, υγιεινού και προσαρμοσμένου στο φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου κατάλυμα. Τίθενται για πρώτη φορά έννοιες, όπως η εγκατάλειψη ενός ζώου, το πλαίσιο για την ορθή διαβίωση τους, ο προάγγελος της, λεγόμενης σήμερα, παθητικής κακοποίησης, η χειρουργική επέμβαση με αναισθησία και το πλαίσιο των πειραμάτων, διατάξεις που ισχύουν έως και σήμερα.

Το 1992 κυρώνεται η «Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων συντροφιάς» με το Νόμο 2017 με τον οποίο προστατεύονται δικαιώματα των ζώων δια μέσου απαγορεύσεων, όπως η προστασία τους από σκληρή εκγύμναση που υπερβαίνει τις φυσικές τους δυνάμεις κλπ.

Το 1995 δημοσιεύεται η Υγειονομική Διάταξη «Περί όρων ιδρύσεως και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».

Το 2003 δημοσιεύεται ο Νόμος «Ζώα συντροφιάς, αδέσποτα ζώα συντροφιάς και άλλες διατάξεις» που καθορίζει αναλυτικά τους ορισμούς των ζώων συντροφιάς και των αδέσποτων ζώων, τις υποχρεώσεις κατόχων ζώων συντροφιάς.

Το 2012 ψηφίζεται ο Νόμος «Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό». Θεσπίζονται αυστηρότατες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.