Λέσβος: Το απολιθωμένο δέντρο που παρέμεινε ανέπαφο 20 εκατομμύρια χρόνια

Περιβάλλον

Ένα μοναδικό εύρημα έφεραν στο φως ανασκαφές στην περιοχή Σιγρίου της Λέσβου και συγκεκριμένα στο Απολιθωμένο Δάσος του νησιού.

Οι ανασκαφές στο Σίγρι της Λέσβου και συγκεκριμένα στην περιοχή του υποτροπικού δάσους, αποκάλυψαν ένα μοναδικό εύρημα: ένα δέντρο που έμεινε ανέπαφο επί 20 εκατομμύρια χρόνια!

Σύμφωνα με τον καθηγητή Νίκο Ζούρο είναι η μεγαλύτερη ανασκαφή στον ελλαδικό χώρο και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ανοικτό μουσείο φυσικής ιστορίας.

Η ανασκαφή ξεκίνησε όταν το πολύτιμο αυτό εύρημα εντοπίστηκε κατά τύχη, κατά τη διάρκεια εργασιών στον οδικό άξονα Καλλονής-Σιγρίου, που οδηγεί στο Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

2021 02 01 dendro2

Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, το δέντρο είναι από τα σπανιότερα απολιθώματα που έχουν βρεθεί ποτέ στην περιοχή, καθώς κανένα άλλο δέντρο δεν είχε βρεθεί σε αντίστοιχη κατάσταση με ακέραιo τον κορμό, τα κλαδιά και τις ρίζες του.

Το δέντρο έχει ύψος 19 μέτρα.

Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, που προστατεύεται από τον Εκπαιδευτικό, Επιστημονικό και Πολιτιστικό Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO), είναι το αποτέλεσμα μιας ηφαιστειακής έκρηξης που κάλυψε το οικοσύστημα με λάβα πριν από περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα απολιθωμένα δάση στον κόσμο, καλύπτοντας πάνω από 150 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τους προσεχείς μήνες, το δέντρο θα μπορούν να θαυμάσουν ντόπιοι και επισκέπτες σε μια νέα τοποθεσία.

πηγή:  Sputnik Ελλάδα (sputniknews.gr)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.