Περίεργο δημοσίευμα που αφορά και την Πάρο

Περιβάλλον

Ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Real News» της περασμένης Κυριακής 21/3/2021 διέσπειρε φόβο για την ποιότητα του νερού στην Πάρο.

Συγκριμένα, υπό τον τίτλο «Επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές» σε ολοσέλιδο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι σε έκθεση της ευρωπαϊκής επιτροπής από τον Μάιο του 2018: «περίσσεια νιτρικών σε πόσιμα ύδατα μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία, συγκεκριμένα την πρόκληση μεθαιμοσφαιριναιμίας, που εμποδίζει την κανονική μεταφορά οξυγόνου από το αίμα στους ιστούς, με αποτέλεσμα να προκαλεί κυάνωση και, σε υψηλότερες συγκεντρώσεις, ασφυξία που μπορεί να αποδειχθεί θανάσιμη για τα βρέφη». Στη συνέχεια το δημοσίευμα και ενώ αναφέρει ότι το όριο υπέρβασης του ορίου είναι τα 50 mg\L συμπεριλαμβάνει στις 27 επικίνδυνες περιοχές και την Πάρο, καθώς η μέτρηση στα Κακάπετρα έδειξε 19 mg\L, δηλαδή 31 mg/L κάτω από το όριο υπέρβασης! Σημειώνουμε ακόμα ότι το όριο των 50 mg\L έχει οριστεί τόσο στην ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μετά από την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε επικοινωνία της εφημερίδας μας με τη ΔΕΥΑ Πάρου οι υπεύθυνοι δήλωσαν την έκπληξή τους για το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης είναι αποφασισμένη να στραφεί νομικά για τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα.

Ακόμα, σημειώνουμε ότι ΔΕΥΑ Πάρου διενεργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους όλους τους προβλεπόμενους δειγματοληπτικούς ελέγχους για το πόσιμο νερό σε συνεργασία με ιδιωτικά διαπιστευμένα εργαστήρια βάση της νομοθεσίας καθώς επίσης συμμετέχει στην ειδική εφαρμογή που έχει αναπτύξει η Ένωση των ΔΕΥΑ με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του πόσιμου νερού μέσα από τον ιστότοπο edeya.gr

Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων προκύπτει ότι το νερό του δικτύου ύδρευσης είναι πόσιμο, πολύ καλής ποιότητας ως προς τη μικροβιολογική και χημική σύστασή του ενώ εμφανίζει μέτρια προς υψηλή σκληρότητα η οποία αποδίδεται στις υδρογεωλογικές συνθήκες του νησιού.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΠ έχει εγκαταστήσει 5 συστήματα διανομής νερού με κερματοδέκτη η προπληρωμένη κάρτα, τα οποία εφαρμόζοντας την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης επεξεργάζονται το νερό του δικτύου και απομακρύνουν μέρος της σκληρότητας παρέχοντας έτσι άριστης ποιότητας μαλακό νερό στους καταναλωτές.

Τι είναι τα νιτρικά άλατα;

Τα νιτρικά άλατα (ΝΟ3-) στο νερό είναι μια βασική παράμετρος που υποδεικνύει το επίπεδο μόλυνσης του νερού.

Προέρχονται από τα λιπάσματα της εντατικής γεωργίας, τα απορρίμματα και τα περιττώματα ζώων και ανθρώπων. Η νομοθεσία ορίζει ότι το ανώτερο όριο συγκέντρωσης νιτρικών είναι τα 50 mg/l (ppm). Η ύπαρξη τους στο νερό ακόμα και σε πολύ μικρά επίπεδα είναι πολύ επικίνδυνη για τις εγκύους και τα βρέφη.

Η παρουσία των νιτρικών στο περιβάλλον προέρχεται από την αποσύνθεση των ζώων και των φυτών, αλλά και από τις μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων στη γεωργία και από τα λύματα της κτηνοτροφίας.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.