Περπατητές: Μια ομάδα με αξιόλογη δράση

Περιβάλλον

Η Πάρος, είναι ένας τόπος με πλούσιο φυσικό τοπίο με πολλά μονοπάτια, που οδηγούν από το ένα χωριό στο άλλο, μέσα από όμορφες διαδρομές.

Το 2015 μια ομάδα 8-9 ατόμων, οι οποίοι ήταν σκόρπιοι περιπατητές, με κάποιους από αυτούς με ορειβατική εμπειρία, αποφάσισαν να αναδείξουν τα μονοπάτια του νησιού μας. Έτσι, καθιέρωσαν βόλτες σε διαδρομές που έχουν ξεχαστεί. Ο λόγος φυσικά για τους «Περπατητές Πάρου».

Ποίοι είναι

«Είμαστε μια ανοικτή ομάδα που μας έφερε κοντά η ανάγκη να γνωρίσουμε τη φύση της Πάρου περπατώντας τα μονοπάτια της.

Σκοπός μας είναι μια οργανωμένη πεζοπορική προσέγγιση του νησιού με ευρύτερη στοχοθεσία τη γνωριμία με τη χλωρίδα και την πανίδα του, τα παραδοσιακά τοπωνύμια του, την καταγραφή και τη φροντίδα των μονοπατιών του μέσα από την εθελοντική προσφορά και πάνω από όλα την συνεύρεση και την επαφή με όλους όσοι μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα. Με αυτή τη διάθεση δημιουργήθηκε ένας αρχικός πυρήνας που επιθυμεί να έλξει άτομα που θα ήθελαν να κινηθούν σ’ αυτή την τροχιά. Στη μικρή πορεία της προσπάθειας αυτής βρήκαμε καταφύγιο στην φιλόξενη στέγη του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος».

Η γνωστή πεζοπορική ομάδα μετράει 6 χρόνια ζωής, κάνοντας πολλούς φίλους του νησιού να τους ακολουθούν. Μια ευχάριστη δραστηριότητα για τους κατοίκους να περάσουν την ώρα τους. Οι εξορμήσεις τους γίνονται κάθε δεκαπέντε μέρες, σε όλη την Πάρο. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ταξιδεύουν και σε αλλά μέρη της Ελλάδας, όπως στη Νάξο, την Τήνο, τη Σύρο, το Πήλιο κ.α., εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους γύρω από την πεζοπορία και τη συντήρηση των μονοπατιών.

2021 03 29 peripatitew3

Οι δράσεις

Εκτός από απλές περιηγήσεις στα μονοπάτια, κάνουν και πολλές εξορμήσεις για τον καθαρισμό τους, έτσι ώστε να είναι εύκολα να τα διασχίσει οποιοσδήποτε πεζοπόρος. Τόσο ο καθαρισμός, όσο και όλες οι πεζοπορίες που διοργανώνουν γίνονται εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Επίσης, έχουν καταφέρει να κινητοποιήσουν και το δήμο Πάρου, ο οποίος βοηθάει, προσφέροντας υλικοτεχνικά μέσα. Επιπρόσθετα, τον τελευταίο καιρό ο δήμος, «τρέχει» ένα πρόγραμμα, στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας για τη συντήρηση και καθαρισμό μονοπατιών το οποίο υλοποιείται από τα άτομα της υπηρεσίας καθαριότητας του δήμου. Αντίστοιχα στο παρελθόν, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει χρηματοδοτήσει, ώστε να γίνουν οι κατάλληλες σηματοδοτήσεις στα μονοπάτια, ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια του δήμου. Όμως, οι ενέργειες γίνονται με δειλά βήματα. Να επισημανθεί, η Πάρος έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές σε δίκτυο μονοπατιών.

Συγκεκριμένα για το ζήτημα με τις συντηρήσεις των μονοπατιών ανέφεραν: «Στην Πάρο έχουν γίνει μικρά δειλά βήματα, κυρίως από την περιφέρεια, η οποία ζητάει τη βοήθεια του δήμου Πάρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν ανταποκρίνεται όπως θα ήθελε και θα θέλαμε».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα φυλλάδια που διαφημίζει η Πάρος για να προσελκύσει τουρίστες  εντός και εκτός συνόρων, πάντα υπάρχουν προγράμματα πεζοπορικού τουρισμού. Παρ’ όλα αυτά όπως μας είπαν οι «Περπατητές Πάρου», ο ντόπιος ή ο ξένος επισκέπτης, δύσκολα θα έρθει και θα περπατήσει στα μονοπάτια, χωρίς την βοήθεια οδηγού, γιατί λείπει η κατάλληλη σήμανση.

Για την ιστορία, στην Πάρο, υπάρχουν περίπου 10 μονοπάτια, αλλά μόνο τα τέσσερα έχουν μπει σε πρόγραμμα για να σηματοδοτηθούν. Πρόκειται για τα:

Παροικιά - Μαράθι - Πρόδρομος

Λεύκες - Λαγκάδα - Δρυός

Λεύκες – Ανερατζά - Αγκαιριά

Λεύκες - Αρχαία Λατομεία - Μονή Λογγοβάρδας

Οι «Περπατητές Πάρου», μπορεί να έχουν ως κύριο έργο την πεζοπορία, ωστόσο, δε μένουν καθόλου αμέτοχοι σε θέματα του τόπου μας. Αντιθέτως είναι αρκετά ενεργοί, πραγματοποιώντας πεζοπορίες διαμαρτυρίας. Όπως για παράδειγμα αυτή που έκαναν στις Καμάρες, σε συνεργασία με τον δήμο και όλους τους συλλογικούς φορείς της Πάρου, για την πρόθεση του κράτους να γεμίσει την Πάρο με ανεμογεννήτριες. Αρκετός κόσμος «αγκάλιασε» την πρωτοβουλία αυτή και συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία.

Αξίζει, να συμπληρώσουμε, ότι συμμετέχουν σε πολλές οικολογικές δράσεις, όπως  καθαρισμός παραλιών, ενώ έχουν φιλοξενήσει και τον ορειβατικό σύλλογο Ηρακλείου το Πάσχα και έχουν περπατήσει μαζί. Επίσης, μαζί με τον ορειβατικό σύλλογο «Βρυλησσός», τον οποίο φιλοξένησε ο δήμος, καθάρισαν μαζί μονοπάτι που είχαν υποδείξει οι «Περπατητές Πάρου». Βέβαια, πλέον όλες οι δράσεις, της ομάδας, έχουν σταματήσει τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας και του γενικού «lock down».

Τέλος, μοναδικό παράπονό τους, το όποιο έχει να κάνει με τη συντήρηση των μονοπατιών στο νησί μας είναι, ότι υπάρχουν πολλά μονοπάτια, τα οποία έχουν υποστεί δια πλάτυνση για να περνούν αυτοκίνητα. Κάτι λογικό, όπως επισημαίνουν, με τις σύγχρονες ανάγκες που υπάρχουν, αλλά, με την ανοικοδόμηση που αναπτύσσεται ραγδαία, θα χαθούν πολλά μονοπάτια.

Γιώργος Κοντός

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.