Οι ενέργειες του Δήμου για τους κέδρους

Περιβάλλον

Από τον προϊστάμενο της διεύθυνσης  Πολεοδομικού Σχεδιασμού, Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος δήμου Πάρου, μας στάλθηκαν απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε σχετικά, με την πορεία αντιμετώπισης της αρρώστιας των κέδρων στις περιοχές Φιλίζι και Σάντα Μαρία.

Στην απάντηση σημειώνεται:

«1. Στις 3 Νοεμβρίου 2020 εστάλησαν δείγματα ξερών κλαδιών για εξέταση στο

2. Στις 20 Νοεμβρίου 2020 εστάλη έγγραφο προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου - Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων - Δασονομείο Νάξου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής :«...Κατόπιν ελέγχου από τον δένδροκηπουρό του Δήμου Πάρου κ Παναγιώτη Δημόπουλο και αποστολή δείγματος ξερών κλαδιών από τους κέδρους στην περιοχή Σάντα Μαρίας Νάουσας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Εργαστήριο Εντομολογίας, μας ενημέρωσαν προφορικά ότι υπάρχει το ίδιο πρόβλημα και στους κέδρους της Νάξου. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος».

3. Κατόπιν τούτου μας ενημέρωσαν προφορικά ότι πρέπει να συντάξουμε μια τεχνική έκθεση για την χορήγηση άδειας υλοτόμησης ή κλαδέματος προσβεβλημένων από μύκητα κέδρων σε συγκεκριμένες περιοχές της Πάρου.

4. Στις 24-02-2021 ο Δήμος Πάρου διαβίβασε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων Τεχνική Έκθεση από τον γεωπόνο του Δήμου Πάρου. Όμως, μέχρι σήμερα παρόλο ότι έχουμε έτοιμη την απαιτούμενη τεχνική έκθεση και διαθέτουμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό για την υλοποίηση κάθε εργασίας, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Διεύθυνσης Δασών Νομού Κυκλάδων, δεν έχουμε λάβει σχετική έγγραφη έγκριση. Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα έχουμε επικοινωνήσει τηλεφωνικά και έχουμε υπενθυμίσει την εκκρεμότητα αυτή.

5. Μετά από πρόσφατη επικοινωνία με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων Εργαστήριο Εντομολογίας, ενημερωθήκαμε προφορικά ότι υπάρχει πρόθεση να επισκεφθούν το νησί για να κάνουν μία δοκιμαστική εφαρμογή σε περιοχή στην οποία έχουν αιτηθεί αδείας. Για την εκτέλεση της εφαρμογής αυτής, ο Δήμος Πάρου έχει δηλώσει την πρόθεσή του να συμβάλει με κάθε προσωπικό και μέσα. Αναμένεται η απαιτούμενη έγγραφη έγκριση από την αρμόδια Υπηρεσία, Διεύθυνση Δασών Νομού Κυκλάδων».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.