Ηλεκτρική ενέργεια από τα μελτέμια

Περιβάλλον

Στα μελτέμια του Αιγαίου στρέφεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για νέα έργα ΑΠΕ, καθώς ωριμάζει η τεχνολογία των πλωτών ανεμογεννητριών που μπορούν να εγκατασταθούν σε θέσεις με μεγάλα βάθη όπως είναι οι ελληνικές θάλασσες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Η Καθημερινή», «[…] την ανάπτυξη υπεράκτιων και πλωτών αιολικών πάρκων στηρίζει εξάλλου η Ε.Ε. τη γρήγορη μετάβαση στην οικονομία των μηδενικών ρύπων και, σύμφωνα με τη στρατηγική για τις θαλάσσιες ανανεώσιμες πηγές που έχει ανακοινώσει, προβλέπεται αύξηση της θαλάσσιας αιολικής ισχύος στην Ευρώπη σε 60 GW έως το 2030 και 300 GW έως το 2050. Συνολικά το 2020 η Ευρώπη εγκατέστησε 2,9 GW νέων θαλάσσιων αιολικών πάρκων (κυρίως σταθερού πυθμένα), αυξάνοντας σε 25 GW τη συνολική ισχύ τους. Επίσης, μέσα στο 2020 ελήφθη η τελική επενδυτική απόφαση και οριστικοποιήθηκε η χρηματοδότηση 7,1 GW νέων θαλάσσιων αιολικών πάρκων που αντιστοιχούν σε επενδύσεις 26,3 δισ. ευρώ τα επόμενα έτη».

Έτσι, η χώρα, σύμφωνα με το παραπάνω δημοσίευμα προετοιμάζεται για τη δεύτερη απόπειρα ανοίγματος της αγοράς των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Η πρώτη είχε γίνει την περίοδο 2010-2012 με το μοντέλο μιας προκαταρκτικής χωροθέτησης θαλάσσιων αιολικών πάρκων σε 12 περιοχές για έργα συνολικής ισχύος 1.200 MW. Μελέτη της Navigant για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπολογίζει το διαθέσιμο θαλάσσιο δυναμικό για πλωτά αιολικά στη χώρα μας στα 263 GW. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά στο Αιγαίο θα είναι 76 ευρώ/MWh το 2030 και θα μειωθεί στα 46 ευρώ/MWh το 2050.

Εν αναμονή του θεσμικού πλαισίου που καταρτίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με στόχο να είναι έτοιμο μέσα στον Ιούνιο, εγχώριοι και ξένοι ενεργειακοί όμιλοι παίρνουν θέσεις μάχης και αρχίζουν να ξεδιπλώνουν σιγά-σιγά τα σχέδιά τους.

Στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εγχώριοι ενεργειακοί όμιλοι άνοιξαν τα χαρτιά τους ανακοινώνοντας σχέδια για πλωτά αιολικά πάρκα και συνεργασίες που βρίσκονται στα σκαριά με μεγάλες ξένες εταιρείες που κατέχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Τέλος, με τα νερά του Αιγαίου «φλερτάρουν» και μεγάλες ξένες εταιρείες του κλάδου των ΑΠΕ, οι οποίες στο βάθος της στρατηγικής τους, όπως και οι ελληνικές, βλέπουν ένα συνδυασμό ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών και παραγωγής υδρογόνου.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.