Ποινικό αδίκημα η θανάτωση χελιδονιών

Περιβάλλον

Σχετικά με ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για την καταστροφή φωλιών χελιδονιών στη Νάουσα, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έγινε γνωστό για το τι ορίζει η νομοθεσία γι’ αυτό:

«Με μεγάλη μας λύπη ενημερωνόμαστε συχνά για την καταστροφή φωλιών χελιδονιών, ακόμα και με νεοσσούς μέσα. Τονίζουμε ότι η νομοθεσία για την προστασία των άγριων πουλιών επιβάλλει την προστασία όχι μόνο των ίδιων των πουλιών που ζουν σε φυσική κατάσταση σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και των αβγών, των φωλιών και των ενδιαιτημάτων τους. Για τα είδη αυτά ορίζεται ρητά ότι ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ολική η μερική καταστροφή των φωλιών τους. Στους παραβάτες των διατάξεων που ορίζουν την προστασία των πουλιών και των φωλιών τους επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα 500-1.000 ευρώ, ενώ επιπλέον οι πράξεις αυτές είναι ποινικά κολάσιμες και τιμωρούνται με φυλάκιση 20 ημερών έως 1 έτος και χρηματική ποινή. Σχετική Νομοθεσία: KYA H.Π. 37338/1807/E.103/1- 9-10 (ΦΕΚ 1495/B/6-9-10) «Καθορισμός μέτρων και διαδικασιών για τη διατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και των οικοτόπων/ενδιαιτημάτων της, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 79/409/ ΕΟΚ, «Περί διατηρήσεως των άγριων πτηνών», του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Απριλίου 1979, όπως κωδικοποιήθηκε με την οδηγία 2009/147/ΕΚ.», και συγκεκριμένα τα άρθρα 6 παρ.1β και 11 παρ.2.. Αυτό, διότι η δολοφονία νεοσσών και η καταστροφή των φωλιών των χελιδονιών απαγορεύεται από τη νομοθεσία».

Τέλος, σημειώνουμε ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας που έχουν υπάρξει αντίστοιχα περιστατικά, με μία απλή καταγγελία στην αστυνομία, γίνεται άμεσα παρέμβαση απ’ αυτήν και γίνεται σύλληψη του δράστη.

Λύσεις

Σημειώνουμε ότι υπάρχουν λύσεις σε περίπτωση που πρέπει να γίνει κάποια εργασία και η φωλιά ενοχλεί, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να επικοινωνήσει με κάποιον Σύλλογο Περίθαλψης Άγριων Ζώων. Ακόμα, αν ενοχλούν οι κουτσουλιές των πουλιών, ένα ραφάκι κάτω από τη φωλιά λύνει το πρόβλημα και δεν ακυρώνει την προσπάθεια ενός πλάσματος που ζυγίζει ελάχιστα γραμμάρια και έχει ξεπερά

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.