Δραματική προειδοποίηση από καθηγητή Δασολογίας: Οι φωτιές στα δάση θα πνίξουν τις πόλεις

Περιβάλλον

Τον κώδωνα του κινδύνου για επικείμενες πλημμύρες στις πόλεις μετά τις δασικές πυρκαγιές στην Αττική και στην Εύβοια έκρουσε ο καθηγητής Δασολογίας, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, την Κυριακή (08/08).

Ο διευθυντής ερευνών στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» και ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, Γαβριήλ Ξανθόπουλος, δήλωσε την Κυριακή (08/08) πως «οι φωτιές στα δάση θα πνίξουν τις πόλεις».

Συγκεκριμένα, ο ίδιος σε σχετικές δηλώσεις στο OPEN είπε: «Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική γα το μέγεθος που έχουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την καταστροφή, δηλαδή πρόκειται να έχει σίγουρα αρνητικά οικολογικά αποτελέσματα, σίγουρα δευτερογενείς επιπτώσεις που έχουν να κάνουν με τη διάβρωση και τις πλημμύρες και, βέβαια, τεράστιο αποτύπωμα στην κοινωνία και στην οικονομία της περιοχής και όχι μόνο. Το πρόβλημα, εγώ νομίζω, είναι μια πληγή για το σύνολο της ελληνικής συνείδησης».

Εν συνεχεία, ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος πρόσθεσε: «Θα υπάρχουν υψηλότερες θερμοκρασίες, δεν υπάρχουν τα φυτά για να διαπνεύσουν, η στάχτη θα κυκλοφορεί για αρκετό καιρό μέχρι να παρουσιαστεί στη θάλασσα, που θα έχει και κάποιες διαφοροποιήσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Θα υπάρξει, στην αρχή, μεγάλη συσσώρευση ξυλείας που θα είναι διαθέσιμη και στη συνέχεια θα υπάρχει έλλειψη συνέχειας παραγωγής».

Ακόμα, για την αναγέννηση του δάσους, ο ερευνητής και καθηγητής Δασολογίας επεσήμανε πως η Εύβοια δεν είναι ξηρός τόπος με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα, επομένως υπάρχουν καλές πιθανότητες γι' αυτό.

Πάντως, όσον αφορά στην Αττική, ο ειδικός επεσήμανε: «Η Αττική είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη στην ατμόσφαιρά της από όλους τους βιομηχανικούς και αστικούς ρύπους γενικότερα οπότε εκεί είναι που χρειαζόμασταν ακόμα περισσότερο το φιλτράρισμα και το οξυγόνο, το οποίο προσφέρει το δάσος. Δυστυχώς, είναι μεγάλη η καταστροφή, είναι μεγάλη η οικολογική ζημιά προς την Πάρνηθα. Είναι σημαντικό να δούμε πού πρόκειται να υπάρξουν δευτερογενείς επιπτώσεις, δηλαδή πιθανότητες για πλημμύρα».

Ο Γαβριήλ Ξανθόπουλος προειδοποίησε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα τόσο στην Αττική όσο και στην Εύβοια θα πρέπει να γίνουν εντός δύο μηνών καθώς είναι πιθανό να εκδηλωθούν βροχοπτώσεις νωρίτερα και αναφέρθηκε σε «κρίσιμα σημεία» ειδάλλως θα σημειωθούν πλημμύρες.

Τέλος, σχετικά με την άποψη πως το πεύκο είναι ακατάλληλο δένδρο για τα δάση, ο επιστήμονας τόνισε: «Οι άνθρωποι που λένε κάτι τέτοιο, δεν έχουν σχέση με το περιβάλλον, τη Δασοπονία και τα δάση. [...] Η Φύση θα αναγεννηθεί, τα μεσογειακά δασικά οικοσυστήματα είναι προσαρμοσμένα στη φωτιά, ξέρουν ότι θα καούν, θα ρίξουν τους σπόρους τους».

πηγή:sputniknews.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.