Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής περισσότερο από το κάπνισμα και τα τροχαία

Περιβάλλον

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μειώνει το προσδόκιμο ζωής δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο μέχρι και έξι χρόνια ζωής.

Το συγκλονιστικό αυτό στοιχείο αποκαλύπτει νέα έρευνα, η οποία σημειώνει ότι ετησίως η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει περισσότερους από το κάπνισμα, τα τροχαία ή το HIV/Aids.

Η καύση άνθρακα θεωρείται η κύρια αιτία του φαινομένου, σύμφωνα με τους ερευνητές, που πλήττει σοβαρότερα την Ινδία με τον μέσο όρο των ανθρώπων της να πεθαίνουν έξι χρόνια νωρίτερα. Στην περίπτωση της Κίνας, παρότι τα τελευταία επτά χρόνια έχουν μειωθεί σημαντικά οι εκπεμπόμενοι ρύποι, ο τοξικός αέρας μειώνει το προσδόκιμο ζωής των πολιτών της κατά 2,6 χρόνια.

Η καύση άνθρακα είναι το βασικό αίτιο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής αλλαγής, τις συνέπειες της οποίας βίωσαν δραματικά φέτος το καλοκαίρι οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, οι οποίες πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν περισσότερη δύναμη να μειώσουν τον μολυσμένο αέρα εντός των εθνικών συνόρων τους.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η μεγαλύτερη εξωτερική απειλή στην ανθρώπινη υγεία, κάτι που δεν αναγνωρίζεται ευρέως ή με τη δύναμη και τη ζέση που θα περίμενε κανείς» αναφέρει ο καθηγητής Μάικλ Γκρινστόουν του πανεπιστημίου του Σικάγο. Ο Γκρινστόουν και οι συνάδελφοί του ανέπτυξαν ένα σύστημα μέτρησης, το Air Quality Life Index – AQLI, που «μεταφράζει» τα επίπεδα ρύπανσης σε επιπτώσεις στο ανθρώπινο προσδόκιμο ζωής.

Αυτό συμπέρανε ότι ο μέσος πολίτης του κόσμου χάνει 2,2 χρόνια από τη ζωή του με τα σημερινά επίπεδα ρύπανσης και, αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, αυτό μεταφράζεται συνολικά σε 17 δισεκατομμύρια χαμένα χρόνια ζωής. «Τι άλλο στον πλανήτη προκαλεί απώλεια ζωής 17 δισ. χρόνων;» διερωτάται ο Γκρινστόουν.

«Επιπλέον, δεν το αφήνουμε απλώς να συμβαίνει, στην πραγματικότητα το προκαλούμε» τονίζει. «Το πιο συγκλονιστικό είναι πως υπάρχουν μεγάλες χώρες όπου, πρακτικά, μέσω του συνδυασμού των κυβερνητικών και των κοινωνικών τους κανόνων επιλέγουν να επιτρέπουν τους ανθρώπους να ζουν δραματικά μικρότερες και νοσηρότερες ζωές», καταλήγει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ: The Guardian

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.