Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι της Πάρου

Περιβάλλον

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι του νησιού μας, γιατί εκτός από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με τις ανατιμήσεις των τροφών, των λιπασμάτων, των καυσίμων και των φαρμάκων, αντιμετωπίζουν την καταστροφή από τις επιθέσεις που δέχονται τα κοπάδια τους.

Οι επιθέσεις στα κοπάδια γίνονται από οικόσιτα σκυλιά, που το βράδυ οι ιδιοκτήτες τους τα αφήνουν ελεύθερα. Είναι η περίοδος που τα αγαπημένα μας τετράποδα ζευγαρώνουν και έχουν πιο επιθετική συμπεριφορά. Τα αρσενικά, στην αναζήτηση των θηλυκών για το ζευγάρωμα, γίνονται ομάδες (αγέλες) και επιτίθενται σε πρόβατα που είναι στα χωράφια αφού αυτή την εποχή αρχίζει να φύεται το χορτάρι που έχουν ανάγκη για τη βόσκηση.   

Με κτηνιατρικές βεβαιώσεις και με καταγγελίες και μηνύσεις στην αστυνομία έχουμε σύνολο σε μια εβδομάδα 29 αμνούς νεκρούς και 8 τραυματισμένους. Ακόμα, 7 πρόβατα νεκρά και 4 τραυματισμένα. Επίσης, σύμφωνα με την κτηνιατρική υπηρεσία του τμήματος της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου, υπάρχουν άλλοι 10 αμνοί νεκροί, τέσσερις τραυματισμένοι και άλλα τέσσερα πρόβατα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για άλλα επτά αρνιά (έως την ώρα που έκλεισε η ύλη μας δεν είχε διασταυρωθεί η πληροφορία για τα τελευταία 7 αρνιά). Σημειώνουμε ακόμα, ότι το 90% των τραυματισμένων ζώων θα πεθάνουν δραματικά μέσα στο επόμενο διάστημα. Επίσης, επιθέσεις έχουν γίνει και στον Πρόδρομο σε 18 κότες δύο ιδιοκτητών.

Η ποινική ευθύνη των ιδιοκτητών για τις καταστροφές αυτές είναι μεγάλη. Συγκεκριμένα υπάρχει εκτός της αποζημίωσης για το ζώο που δέχθηκε την επίθεση και το πρόστιμο που επιβάλλονται σύμφωνα με τον νέο Νόμο για τα ανεπιτήρητα ζώα που δημιουργούν προβλήματα. Ο νόμος είναι πολύ συγκεκριμένος όσον αφορά την ευθύνη για την επιτήρηση των σκυλιών που έχουμε στο σπίτι μας. Επίσης, για άλλη μια φορά γίνεται κατανοητή η ανάγκη για τη στείρωση τους.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.