Εκατοντάδες νεκροί αργυροπελεκάνοι στην Μικρή Πρέσπα - Ξεκινά η περισυλλογή τους.

Περιβάλλον

Εκατοντάδες νεκρά πουλιά (περί τα 700), στο σύνολό τους Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκάνοι, βρέθηκαν να κείτονται στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας. Γύρω στα 30 νεκρά πτηνά εντοπίστηκαν αντίστοιχα στη λίμνη Χειμαδίτιδα του Αμύνταιου Φλωρίνης.

Η απόφαση για τη περισυλλογή εκατοντάδων νεκρών Αργυροπελεκάνων στη Μικρή Πρέσπα, αλλά και σε άλλες λίμνες της δυτικής Μακεδονίας, πάρθηκε μετά από ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Πρέπων, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά και με τη συμμετοχή του περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη, του δημάρχου Πρεσπών Γιώργου Πασχαλίδη, εκπροσώπων του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και του διοικητή της 9ης Ταξιαρχίας που εδρεύει στη Φλώρινα.

Πιο αναλυτικά, την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν γύρω στα 700 νεκρά πουλιά, στην πλειοψηφία τους Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκανοι. Οι περισσότεροι βρέθηκαν να κείτονται νεκροί στους καλαμιώνες της Μικρής Πρέσπας. Μικρότερος αριθμός νεκρών πουλιών (γύρω στα 30), εντοπίστηκε στη λίμνη Χειμαδίτιδα του Αμύνταιου Φλωρίνης. Μικρός αριθμός κυρίως νεκρών Αργυροπελεκάνων, εντοπίστηκε και στη λίμνη της Καστοριάς, ενώ μόνο ένας νεκρός Αργυροπελεκάνος βρέθηκε στη λίμνη Ζάζαρη. Κατά τις μικροβιολογικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Φλώρινας, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πτηνά πέθαναν εξ αιτίας του μικροβίου της γρίπης των Πτηνών.

Σε δήλωσή του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε στον ιό της γρίπης των πτηνών, λέγοντας: "...δεν είναι επικίνδυνος για τον άνθρωπο" τόνισε ωστόσο πως "...η σπουδαιότητα του βιότοπου μας των Πρεσπών, μας υποχρεώνει να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα, ώστε να προστατεύσουμε την ορνιθοπανίδα των λιμνών της περιοχής».

Ο υφυπουργός προανήγγελλε την εμπλοκή του Στρατού και την παρουσία πιστοποιημένων εταιρειών που θα μπουν στη διαδικασία περισυλλογής των νεκρών πτηνών με την τήρηση όλων των πρωτοκόλλων δημόσιας υγείας. Κλιμάκιο του σώματος Μηχανικού θα αναπτύξει πλωτά μέσα στη Μικρή Πρέσπα, όπου με τη σειρά τους τα ειδικά συνεργεία θα συγκεντρώνουν τα νεκρά πουλιά. Επίσης, επισήμανε πως βρέθηκαν οι αναγκαίοι πόροι για την χρηματοδότηση του έργου περισυλλογής των νεκρών πτηνών.

Η ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ

Η γρίπη των Πτηνών είναι μια ασθένεια που ξεκίνησε το 2005 από την Κίνα. Σύμφωνα μάλιστα με τη διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών κα. Μυρσίνη Μαλακού, η εν λόγω ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση αυτή την περίοδο κυρίως στην Ευρώπη και εξέφρασε φόβους για την εξάπλωση της και σε άλλους υδροβιότοπους της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της ανταλλαγής πληθυσμών που γίνεται σε καθημερινή βάση. Για το θέμα αυτό, η κα. Μαλακού δήλωσε χαρακτηριστικά: "Ο σχεδιασμός μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμος και αποτελεσματικός, να μην εξαντλείται μόνο σε μια περιοχή αλλά να περιλαμβάνει και άλλους υδροβιοτόπους, γιατί ο ιός της γρίπης μπορεί να επεκταθεί και σε αλλά πουλιά."

Το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού, ανησυχεί και τους ειδικούς γιατί θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο ως προς τη μετάδοση του ιού σε μεγάλα κοπάδια πουλιών όπως αυτά των Κορμοράνων που συνήθως συνεργάζονται με τους Αργυροπελεκάνους στην αναζήτηση της τροφής. Ο κύριος Νίκος Παναγιωτόπουλος, από τον Σταθμό περίθαλψης Αγρίων Ζώων του Δήμου Καστοριάς, δήλωσε: "...η γρίπη των πτηνών έχει ήδη μεταδοθεί και σε ορισμένα ζευγάρια Κύκνων που φωλιάζουν στη λίμνη». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανότητα μετάδοσης του ιού στις υπερπολλαπλάσιες σε αριθμούς αποικίες, των κορμοράνων της λίμνης της Καστοριάς.

Σε συνέχεια των δηλώσεων του, ο κος Παναγιωτόπουλος ανέφερε πως τα νεκρά πουλιά πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή όσο επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες. Η βελτίωση των καιρικών συνθηκών και η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσουν την ταχύτατη αποσύνθεση των πτηνών και απειλείται  η ασφάλεια της μεγαλύτερης αποικίας Αργυροπελεκάνων στο κόσμο. Η κα. Μυρσίνη Μαλακού συμπληρώνει τα όσα ανέφερε ο κύριος Παναγιωτόπουλος αναφέροντας μάλιστα πως στην Πρέσπα υδροβιούν περίπου 4.000 Αργυροπελεκάνοι και Ροδοπελεκάνοι αριθμός που αποτελεί το 20% του πληθυσμού αυτών των πτηνών παγκοσμίως.

 

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Πρεσπών, τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του φορέα διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, κατευθύνθηκε στο επίμαχο σημείο ανάμεσα στη Μικρή και τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου βρέθηκαν να κείτονται νεκροί οι Αργυροπελεκάνοι και με κιάλια παρατήρησε τις φωλιές τους.

Κλείνοντας, ανάλογη σύσκεψη με την παρουσία του κ. Αμυρά πραγματοποιήθηκε επίσης και στο δημαρχείο Καστοριάς όπου συμμετείχαν όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες της περιοχής.

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.