Ανακαλύφθηκε ψάρι… ουράνιο τόξο!

Περιβάλλον

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας των Μαλδίβων, ανακάλυψαν ένα ψάρι που το ιριδίζων δέρμα του μπορεί να συγκριθεί μόνο με ένα πραγματικό ουράνιο τόξο!

Σε μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή ανακάλυψη προέβησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Έρευνας στις Μαλδίβες. Πιο συγκεκριμένα, σε μια περιοχή με τους αποκαλούμενους κοραλλιογενείς υφάλους της ζώνης του λυκόφωτος βρέθηκε ένα άγνωστο ως τις μέρες μας είδος ψαριού.

Το ψάρι πήρε την επιστημονική ονομασία Cirrhilabrus finifenmaa. Aποτυπωμένα στο δέρμα του είναι τα χρώματα της ίριδος σε μια όμορφη παλέτα που μπορεί να έρθει σε σύγκριση μόνο με ένα όμορφο ουράνιο τόξο. Εντοπίστηκε σε ύφαλο του Ινδικού Ωκεανού, στη θαλάσσια περιοχή Chagos περίπου 1000 χιλιόμετρα μακριά από τις Μαλδίβες. Σε βάθος 40-70 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας όπου το ηλιακό φως είναι σχετικά λίγο ως και ανύπαρκτο.

Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου είδους ψαριού θα είχε περάσει στα ...αζήτητα αν δεν το είχαν καταγράψει αυτόνομα υποβρύχια βαθυσκάφη. Οι επιστήμονες ήξεραν την ύπαρξη του ψαριού εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να το μελετήσουν περισσότερο. Η τεχνολογία όμως το έφερε "στην επιφάνεια" και κατάλαβαν πως έπρεπε να ξαναασχοληθούν με το άγνωστο αυτό θαλάσσιο είδος.

Ο βιολόγος Αχμέντ Νατζίμπ, έγινε ο πρώτος επιστήμονας από τις Μαλδίβες μια ανακάλυψη σαν κι αυτή φέρει την υπογραφή του ως εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει: "Μέχρι σήμερα οι ερευνητικές αποστολές στις Μαλδίβες δεν συνεργάζονταν με ντόπιους επιστήμονες και οι ανακαλύψεις που γίνονταν εδώ είχαν πάντοτε ξένη σφραγίδα".

 

Πληροφορίες για την είδηση αντλήθηκαν από τo naftemporiki.gr

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.