Guardian: Τρεις ραμφοφάλαινες ξεβράστηκαν στην Κέρκυρα εξ αιτίας σεισμικών ερευνών.

Περιβάλλον

Οι σεισμικές δοκιμές για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου ενδέχεται να είναι η αιτία που οι τρεις ραμφοφάλαινες ξεβράστηκαν στις Κερκυραϊκές ακτές . Το εν λόγω περιστατικό ίσως αποτελεί την "κορφή του παγόβουνου" με περισσότερα θαλάσσια είδη να έχουν ήδη πληγεί.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που στους τηλεοπτικούς μας δέκτες είδαμε την προσπάθεια "σωτηρίας" της τραυματισμένης νεαρής φάλαινας - ζιφιός που ξεβράστηκε στις ακτές της Αττικής και τρία ακόμα περιστατικά με ραμφοφάλαινες να έχουν ξεβραστεί στις ακτές τις Κέρκυρας, βγήκαν στο φως της δημοσιότητας.

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για δύο ραμφοφάλαινες που βρέθηκαν στις παραλίες Αρίλλας και Άγιος Γόρδιος στα δυτικά του νησιού στις 20 Φεβρουαρίου και μία τρίτη την επόμενη μέρα στην παραλία του Αγίου Γόρδιου. Οι προσπάθειες διάσωσης των θαλάσσιων θηλαστικών που ανήκουν στο είδος Ziphius cavirostris, έγινε από δεκάδες εθελοντές οι οποίοι  για πάνω από πέντε ώρες  προσπαθούσαν να επιστρέψουν τις φάλαινες πίσω στη θάλασσα.

Σύντονίστρια των προσπαθειών διάσωσης ήταν η κτηνίατρος Ναστάζια Κορωνάκη, αναφέρει πως είναι ασυνήθιστο να εγκλωβίζονται τρεις υγιείς φάλαινες στην ίδια ακτογραμμή μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τη στιγμή που η εμφάνισή τους είναι γνωστή στα Ελληνικά νερά.

Χωρίς να είναι εξακριβωμένη η αιτία του εγκλωβισμού των φαλαινών, περιβαλλοντικές ομάδες υποψιάζονται πως τα περιστατικά συνδέονταν με σεισμικές έρευνες για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποίησε το πλοίο των Ελληνικών Πετρελαίων SW Cook, ανοιχτά της Κέρκυρας. Το πλοίο μάλιστα είναι υπο στενή παρακολούθηση από το γνωστό Rainbow Warrior III της Greenpeace.

Η περιοχή αυτών των ερευνών περιλαμβάνει την Ελληνική τάφρο και το αρχιπέλαγος του Ιονίου Πελάγους και είναι σημαντικές για την ύπαρξη θαλάσσιων θηλαστικών. Ωστόσο, η έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου περιλαμβάνει την μέθοδο της ανατίναξης του θαλάσσιου πυθμένα ώστε να χαρτογραφηθούν τα ορυκτά καύσιμα που  υπάρχουν στον τόπο.

ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ

Είναι χαρακτηριστικός ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι έρευνες εντοπισμού των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων. Οι εκρήξεις που πραγματοποιούνται μπορούν να ξεπεράσουν τα 250db (ντεσιμπέλ). Τα επίπεδα ήχου παρομοιάζονται με βόμβα που εκρήγνυται επανειλημμένα κάθε 10 δευτερόλεπτα και εγκλωβίζει τα θαλάσσια θηλαστικά. Αυτό αναφέρεται από τον Αμερικανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό, National Resources Defense Council.

Επιστολές που ζητούν την διακοπή αυτών των ερευνών μέχρι να διαπιστωθεί η αιτία των περιστατικών που οδήγησαν τα θηλαστικά στο να ξεβραστούν, έχουν ήδη πάντως σταλεί στον Έλληνα πρωθυπουργό από περιβαλλοντικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΜΒΙΑ ΟΝΤΑ

Η βλάβη στην ακοή, η δυσκολία στη σίτιση και οι παρεμβολές στην επικοινωνία είναι οι σημαντικότερες αρνητικές επιπτώσεις που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια ζώα. Ιδιαίτερα δε οι ραμφοφάλαινες που κολυμπούν σε μεγάλα βάθη αντιμετωπίζουν νοσούν όταν βρίσκονται σε διαδικασία αποσυμπίεσης. Ο διευθυντής Διεθνών σχέσεων της Μ.Κ.Ο. Ocean Care, Nicolas Entrup δηλώσε πως τα προαναφερθέντα περιστατικά αποτελούν πιθανά την κορυφή του παγόβουνου και δεν είναι μόνο οι ραμφοφάλαινες τα "αθώα θύματα" των ερευνών. "Τα ζώα που εκτίθενται σε αυτόν τον έντονο ήχο μπορεί να πεθάνουν και να βυθιστούν στον πάτο της θάλασσας", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ευτυχώς, οι σεισμικές έρευνες σταμάτησαν μετά τα τρια συμβάντα με τις ραμφοφάλαινες και το SW Cook έχει αποχωρήσει από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα σύμφωνα με αναφορές του υπευθύνου για το κλίμα στο WWF Ελλάς, Δημήτρη Ιμπραήμ. 

 

Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα το οποίο ανέδειξε ο Guardian, θα βρείτε στο lifo.gr

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.