Είδος μυρμήγκιων εκπέμπει μυρωδιά σοκολάτας!

Περιβάλλον

Φερορμόνη που απελευθερώνει συγκεκριμένο είδος μυρμηγκιών όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, τα κάνει να μυρίζουν σαν σοκολάτα!

Στην διαπίστωση πως το είδος των μυρμηγκιών που ανήκουν στο γένος Odontomachus εκπέμπει μια μυρωδιά που μοιάζει με αυτή της σοκολάτας, έφτασε ο επίκουρος καθηγητής οικολογίας, εξέλιξης και οργανικής βιολογίας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Kennesaw, κ. Κλιντ Πένικ.

2022 15 3 chocoants2

Πρόκειται ουσιαστικά για μια φερορμόνη η οποία απελευθερώνεται από το κεφάλι των συγκεκριμένων μυρμηγκιών όταν αυτά βρίσκονται σε κίνδυνο. Η φερορμόνη αυτή έχει την ιδιότητα να προειδοποιεί τα άλλα μυρμήγκια για πιθανή κοντινή απειλή. Στην περίπτωση των μυρμηγκιών Odontomachus, αυτά παγιδεύτηκαν προκειμένου να υπάρξει η επιβεβαίωση της γλυκιάς αυτής μυρωδιάς.

Για το πως έφτασε στην διαπίστωση του ιδιαίτερου αρώματος των μυρμηγκιών, ο καθηγητής Πένικ ανέφερε στο Live Science: «Το έκανα μόνο μία φορά για να δω αν ήταν αλήθεια, αλλά συνήθως προσπαθώ να το αποφύγω». Ο ερευνητής έχει έρθει σε επαφή με τον κόσμο των "μυρωδάτων" μυρμηγκιών και στο παρελθόν σύμφωνα με το mentalflos.com . Το 2015, μαζί με έναν συνάδελφό του, τον Έιντριαν Σμιθ, δημοσίευσαν μελέτη στο American Entomologist που απαντά στο πανάρχαιο ερώτημα, πώς μυρίζουν στην πραγματικότητα τα μυρωδικά μυρμήγκια; Πιο συγκεκριμένα, αυτά του είδους Tapinoma sessile που δεν είναι τίποτε άλλο από συνηθισμένα παράσιτα των σπιτιών στις ΗΠΑ.

Οι δυο ερευνητές, ζήτησαν από 143 άτομα που συμμετείχαν στο BugFest της Βόρειας Καρολίνας το 2013, να μυρίσουν από ένα μυρμήγκι και να επιλέξουν αν αυτό μυρίζει σαν σάπια καρύδα, ταγγισμένο βούτυρο ή blue cheese. Οι απαντήσεις του κόσμου ήταν ωστόσο τόσο αφοπλιστικές. Το blue cheese υπερίσχυε, αλλά οι περισσότεροι έδωσαν την δική τους απάντηση με το άρωμα του σπρέϊ καθαρισμού ως δημοφιλέστερη από αυτές. Επίσης, μια νεαρή κοπέλα να παρομοιάζει το άρωμα των μυρμηγκιών με αυτό του γιατρού της!

Η ανάλυση των χημικών ενώσεων που ευθύνονται για τις μυρωδιές των συμπαθέστατων αυτών εντόμων έδειξε την ουσία μεθυλκετόνη που περιέχεται στη σάπια καρύδα και το μπλε τυρί. Η μεθυλκετόνη ουσιαστικά είναι η ουσία που προκαλεί το σάπισμα της καρύδας.

Συμπερασματικά, δεν είναι μόνο τα μυρμήγκια Odontomachus που μυρίζουν σοκολατένια. Τα κίτρινα μυρμήγκια έχει διαπιστωθεί πως αναδίδουν ένα άρωμα σιτρονέλλας ενώ τα μηρμήγκαι του ξύλου εκπέμπουν μυρμηγκικό οξύ, ουσία που μυρίζει σαν ξύδι!

 

Πηγή της είδησης αποτελεί το Newsbeast.gr

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.