Πολιτιστική και περιβαλλοντική αισιοδοξία

Περιβάλλον

Η φετινή τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει πολύ αισιόδοξα και δυναμικά μετά από την δίχρονη περιπέτεια με την πανδημία. Με την ίδια αισιόδοξη δυναμική οι συντελεστές του Δημοτικού Πάρκου Πάρου έχουν σχεδιάσει την λειτουργία του και το καλοκαιρινό πολιτιστικό πρόγραμμα.

Όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης κύριος Ανδρέας Ανδρεόπουλος η αισιοδοξία του είναι δεδομένη όχι μόνο για το φετινό καλοκαίρι αλλά και για το μέλλον του Πάρκου Πάρου. Η αισιοδοξία του αυτή εδράζεται στην πολύ καλή συνεργασία με την διαχειρίστρια  εταιρεία και όπως χαρακτηριστικά λέει «το επόμενο διάστημα αναμένεται μια κοσμογονία στο Πάρκο».

2022 06 26 adreopoulos

ΦτΠ: Αξιότιμε κύριε καθηγητά φέτος όλα μας προδιαθέτουν αισιόδοξα για μια καλή τουριστική περίοδο. Εσείς ως πρόεδρος του περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου συμμερίζεστε αυτήν την αισιοδοξία; 

Μετά την περιπέτεια της πανδημίας και τις τραυματικές της επιπτώσεις, η δραστική χαλάρωση των μέτρων επέφερε ανακούφιση και αισιοδοξία. Τα αισθήματα αυτά συνοδεύονται από ένα ξέσπασμα του κόσμου, που επί δυόμισι περίπου χρόνια αντιμετώπισε υπομονετικά πρωτόγνωρους περιορισμούς, με αγωνίες και αβεβαιότητα. Έτσι, έχει γίνει ήδη εμφανής, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και διεθνώς, η αυξημένη κινητικότητα προς κάθε είδους ψυχαγωγία και αναψυχή, συχνά με υπερβολικό τρόπο εξαιτίας της στέρησης που προηγήθηκε.

Έτσι, η τουριστική περίοδος στην Πάρο θα είναι εξαιρετικά μεστή αυτό το καλοκαίρι, τόσο για τους παραπάνω λόγους, όσο και επειδή η Πάρος βρίσκεται ήδη σε τροχιά ορθολογικής ανόδου της τουριστικής κίνησης. Από τα πρώτα σημάδια στις αρχές του καλοκαιριού, φαίνεται ότι είναι τόσο ισχυρή η τάση για ταξίδια, τουρισμό, διακοπές ώστε αψηφά ακόμη και τη δύσκολη διεθνή συγκυρία  με τα πολεμικά μέτωπα και τις οικονομικές παρενέργειες.

Βεβαίως, αυτό το κλίμα ενθουσιασμού, απαιτεί και την κατάλληλη προετοιμασία από πλευράς των σημείων υποδοχής του κοινού, ώστε αφενός να κρατηθούν σε υψηλό επίπεδο  οι ποιοτικές προδιαγραφές παροχής  υπηρεσιών και αφετέρου, να περιοριστεί ο κίνδυνος υποτροπής της  πανδημίας και να αποτραπεί οριστικά  αυτό το εφιαλτικό ενδεχόμενο. Όμως και προς αυτή την κατεύθυνση εκφράζω την απόλυτη αισιοδοξία μου, διότι σύσσωμος ο  ιστός της τουριστικής δραστηριότητας στην Πάρο έχει δείξει τα δύο προηγούμενα δύσκολα χρόνια μιαν άριστη ανταπόκριση. Έδειξε ότι έχει τη βούληση, έχει την εμπειρία και τα μέσα για να κυλήσει ομαλά και τη φετινή περίοδος, που τόσες προσδοκίες και προκλήσεις μας φέρνει.

ΦτΠ: Έχετε δώσει στη δημοσιότητα το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων. Μπορείτε να μας δώσετε το στίγμα αυτού του προγραμματισμού;

Είναι γνωστό ότι το Πάρκο Πάρου έχει δώσει διαχρονικά μεγάλη έμφαση στην πολιτιστική και περιβαλλοντική του αποστολή. Έτσι, το πρόγραμμά μας στο φετινό Φεστιβάλ έχει ως βασική  στόχευση την υψηλή ποιότητα του καλλιτεχνικού έργου. Παραδοσιακά, δίνουμε έμφαση σε καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Πάρο, διότι το θερινό Φεστιβάλ δεν είναι μόνο ένα καθιερωμένο πολιτιστικό γεγονός στο νησί, αλλά θέλουμε  να λειτουργεί και σαν «εκκολαπτήριο» για την καλλιτεχνική δημιουργία.  Τέλος, η τρέχουσα  συγκυρία μας επιτρέπει να προγραμματίσουμε και μαζικότερες εκδηλώσεις από αυτές που  συνήθως γίνονται, με την πρόσκληση καλλιτεχνών με μεγάλη φήμη, κάτι που πιστεύουμε ότι θα προσελκύσει πολυάριθμο κοινό.

ΦτΠ: Στο χώρο του Πάρκου Πάρου θα έχουμε κι' άλλες εκδηλώσεις ή δραστηριότητες πέρα από το ανακοινωθέν πρόγραμμα;  

Το θερινό μας Φεστιβάλ έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα που δεν επιτρέπει τη διοργάνωση παράλληλων εκδηλώσεων, ιδιαίτερα μάλιστα επειδή προσπαθούμε να διατηρήσουμε  στο χώρο ένα  ύφος ευπρέπειας, αποφεύγοντας το συνωστισμό και το θόρυβο. Σημαντική βεβαίως παράλληλη εκδήλωση είναι η λειτουργία του κινηματογράφου «ΣΙΝΕΕΝΑΣΤΡΟΝ», με ένα πρόγραμμα επιλεγμένων κινηματογραφικών ταινιών και με ελεύθερη είσοδο. Ο προγραμματισμός των προβολών ικανοποιεί ένα ευρύ φάσμα προτιμήσεων περιλαμβάνοντας από παιδικές ταινίες μέχρι έργα ποιοτικού κινηματογράφου.

ΦτΠ: Η συνεργασία σας με την εταιρεία ΔΙΩΝΗ πως έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα; Ποια έργα υποδομής, από αυτά, που έχουν προγραμματιστεί έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη;

Μετά από μια αρχική ομαλή συνεργασία της  ΔΙΩΝΗ με το Πάρκο, φάνηκε ότι ο μελλοντικός ανάδοχος εκμετάλλευσης του Αναψυκτηρίου στο Πάρκο, θα έπρεπε να διαθέτει έναν ευρύτερο χρονικό ορίζοντα, ώστε να λειτουργήσει σαν εταίρος του Πάρκου στην προσπάθεια αναβάθμισης του περιβάλλοντος και των υποδομών. Έτσι, προετοιμάστηκε ένας διεθνής διαγωνισμός για ανάθεση 12ετούς διάρκειας, ο  οποίος  κατακυρώθηκε στην ΔΙΩΝΗ.

 Ως αναπόσπαστο συνοδευτικό της σύμβασης που υπογράψαμε, υπάρχει ένας κατάλογος έργων τα οποία η εταιρία θα εκτελέσει μέσα στην επόμενη 6ετία, αναβαθμίζοντας σημαντικά την περιοχή  και συμβάλλοντας στο όραμα της ήπιας ανάπτυξης του Πάρκου.

Από τα έργα αυτά, έχουν ήδη υλοποιηθεί ορισμένες εργασίες στο ανακαίνισης  και συντήρησης στο Αναψυκτήριο, αλλά πολύ σημαντική είναι και η εγκατάσταση μονάδας βιολογικού καθαρισμού, για την ασφαλή διαχείριση  των λυμάτων.Είναι σημαντικό ότι συμφωνήθηκε   να λειτουργήσει η εγκατάσταση ως τριτοβάθμιο σύστημα, δηλαδή να αποδίδει μετά την επεξεργασία νερό κατάλληλο για πότισμα. Η δυνατότητα αυτή μαζί με την προοπτική δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων και ταμιευτήρων βρόχινου νερού, μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε την εικόνα της χλωρίδας του πάρκου, ενισχύοντας σημαντικά τη φυσική του βλάστηση. Συμπερασματικά, η συνεργασία μας με την εταιρία είναι άριστη και νομίζω ότι αποδίδει καρπούς, όπως φαίνεται από την συμερινή εικόνα του Πάρκου.

ΦτΠ: Τι περιμένουμε από μελλοντικά έργα για την ήπια ορθολογική ανάπτυξη του Πάρκου Πάρου από την συνεργασία σας με την εταιρεία ΔΙΩΝΗ;

Πρωταρχικός στόχος της διοίκησης του Πάρκου είναι η προστασία και ήπια αξιοποίηση της χερσονήσου του Αϊ – Γιάννη Δέτη καθώς και  η συντήρηση, ανάδειξη και ένταξη των υποδομών σε αυτό το σχέδιο αξιοποίησης. Έτσι,  η συνεργασία μας με τη ΔΙΩΝΗ περιλαμβάνει έναν πλούσιο κατάλογο έργων και δράσεων για το άμεσο μέλλον, τα οποία ενδεικτικά θα είναι:

  • Κατασκευή αντιδιαβρωτικών έργων, φυτεύσεις, συντήρηση μονοπατιών, πλακοστρώσεις και και διαμορφώσεις περιβάλλοντος χώρου.
  • Εγκατάσταση κομποστοποιητών στα πλαίσια του προγράμματος ανακύκλωσης του του Πάρκου.
  • Δημιουργία υποδομών για πρόσβαση των ΑΜΕΑ στους χώρους του καταστήματος.
  • Συντήρηση και προσθήκες νέων φωτοβολταϊκών συστημάτων για το φωτισμό του περιβάλλοντος χώρου και την ενεργειακή εξοικονόμηση.
  • Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται μια κοσμογονία στο Πάρκο.

Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που ευελπιστούμε να αποδείξει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα μπορεί να έχει έχει κοινωνικό πρόσωπο και οραματισμούς.

 Πολύ σημαντική είναι όμως για εμάς η τήρηση κάποιων κανόνων στην ανάπτυξη που θα επιτρέπουν να διατηρούμε τον έλεγχο στον προγραμματισμό, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων. Έτσι,  διασφαλίζεται ότι όλες οι παρεμβάσεις και αλλαγές θα συμμορφώνονται με την απαράβατη εντολή που έχει δώσει στο Πάρκο η Δημοτική Αρχή και ο Παριανός λαός:

Να διατηρήσουμε τον κοινωφελή του χαρακτήρα υπηρετώντας πιστά την πολιτιστική και περιβαλλοντική μέριμνα.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.