«ΦΕΓΓΑΡΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΟΡΑ» Ολική έκλειψη Σελήνης την Τρίτη - Δεν θα είναι ορατή από την Ελλάδα

Περιβάλλον

Μια ολική σεληνιακή έκλειψη θα γίνει την Τρίτη 8 Νοέμβρη, όμως θα φτάσει στο μέγιστο σημείο της το μεσημέρι ώρα Ελλάδας, οπότε δεν θα είναι ορατή από τη χώρα μας.

Θα είναι η τελευταία ολική έκλειψη του φεγγαριού έως τον Μάρτη του 2025, σύμφωνα με το «Sky & Telescope».

Η έκλειψη θα είναι ορατή, μεταξύ άλλων, από Ανατολική Ασία, Ιαπωνία, Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό, καθώς επίσης από τμήματα της Βόρειας και Νότιας Αμερικής και της Ρωσίας. Μια σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη σχηματίζουν σχεδόν μια ευθεία γραμμή στο διάστημα, ένα φαινόμενο γνωστό ως συζυγία. Το φεγγάρι γλιστρά σταδιακά στη σκιά του πλανήτη μας και ο σεληνιακός δίσκος αλλάζει χρώμα.

Παράλληλα, την ίδια μέρα (περίπου στις 15.00 ώρα Ελλάδας) θα υπάρξει πανσέληνος, που οι Ινδιάνοι των ΗΠΑ ονόμαζαν «Φεγγάρι του κάστορα», επειδή αυτή την εποχή οι κάστορες χτίζουν τα φράγματά τους και επίσης τότε έμπαιναν οι παγίδες για το κυνήγι τους. Η Σελήνη θα φαίνεται «γεμάτη» τόσο το βράδυ της Δευτέρας όσο και της Τρίτης.

Την επόμενη μέρα 9 Νοέμβρη ο μακρινός πλανήτης Ουρανός θα βρεθεί στην κοντινότερη απόστασή του από τη Γη και θα φωτίζεται από τον Ήλιο, οπότε θα είναι φωτεινότερος από κάθε άλλη στιγμή του έτους. Θα φαίνεται στον ουρανό όλη τη νύχτα και έτσι θα δώσει μια καλή ευκαιρία για την παρατήρησή του (αν και λόγω της απόστασής του θα φαίνεται σαν μια μπλε-πράσινη κουκκίδα από ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο).

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.