Έφυγε από τη ζωή ο Αντώνης Καλογιάννης

Πολιτισμός - Τέχνες

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο γνωστός και αγαπημένος τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης, σε ηλικία 81 ετών. 

Είχε γεννηθεί στην Καισαριανή το 1940 και η 40χρονη μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1966, όταν τον ανακαλύπτει ο Μίκης Θεοδωράκης και ξεκινά η συνεργασία τους.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους Έλληνες συνθέτες: Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Δήμο Μούτση, Μίμη Πλέσσα, Σταύρο Κουγιουμτζή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μάριο Τόκα κ.ά. και ποιητές - στιχουργούς Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Μανώλη Αναγνωστάκη, Τ. Λειβαδίτη, Δ. Χριστοδούλου, Λευτέρη Παπαδόπουλο κ.ά. Μαζί με τον Μίκη Θεοδωράκη έδωσε τις πρώτες του συναυλίες στη Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα.

Στη δικτατορία το 1967 έφυγε στο εξωτερικό και μαζί με την Μαρία Φαραντούρη δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της χούντας.

Ξεχωριστές στιγμές στην καριέρα του είναι η ηχογράφηση του «Πνευματικού Εμβατηρίου» του Άγγελου Σικελιανού και το «Κατάσταση Πολιορκίας» το 1970, μαζί με την Μαρία Φαραντούρη, καθώς και του «Ήλιος και Χρόνος / Επιφάνεια Αβέρωφ» το 1975.

Η δεκαετία του '80 ξεκίνησε με έναν δίσκο των Μίμη Πλέσσα - Δημήτρη Χριστοδούλου «Τραγούδια της γειτονιάς»  και το 1981 έκανε το δίσκο «Τα σημερινά», που περιελάμβανε το τραγούδι «Όμορφή μου Κατερίνα» και έγινε χρυσός. Η δισκογραφία του Αντώνη Καλογιάννη συνεχίστηκε ως και τα τέλη σχεδόν της δεκαετίας του '90, όπου το 1997 κυκλοφόρησε ο τελευταίος στουντιακός δίσκος του.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.