Όχι του Τζόνσον στην επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων

Πολιτισμός - Τέχνες

Κάθετος με την επιστροφή των ελγίνειων μαρμάρων από το βρετανικό μουσείο, είναι ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός μίλησε κυρίως για τα ελληνοτουρκικά θέματα αλλά και για τις διμερείς σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας και Ελλάδας. Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο, για τα γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται παράνομα στην κατοχή του βρετανικού μουσείου, αποκρίθηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιστροφής των γλυπτών στην χώρα μας και ότι είναι νόμιμα στη Βρετανία. Μια απάντηση, η οποία δεν δικαιώνει, κανέναν απ' όσους τον θεωρούν,  «φιλέλληνα».

Το σχετικό απόσπασμα από τη συνέντευξη του, Μπόρις Τζόνσον, στα «Νέα»:

Πολλοί στη χώρα σας πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν στον γενέθλιο τόπο τους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σάς έχει απευθύνει, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «The Observer», προσωπική έκκληση να επιτρέψετε την επανένωσή τους. Υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα;

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού - και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη -για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».

Πηγή: tanea.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.