Πόλη 3.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο

Πολιτισμός - Τέχνες

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν μια ολόκληρη αρχαία πόλη που χρονολογείται ότι είναι 3.400 ετών, κάτω από την άμμο του Λούξορ, κάτι που θεωρείται ως η πιο σημαντική ανακάλυψη στην Αίγυπτο από τον τάφο του Τουταγχαμών το 1922.

Η χαμένη «χρυσή πόλη», Άτεν όπως ονομάζεται, εντοπίστηκε κοντά στο Λούξορ, όπου βρίσκεται η Κοιλάδα των Βασιλέων και βρισκόταν θαμμένη στην άμμο για αιώνες, κοντά σε κάποια από τα γνωστότερα μνημεία της χώρας.

Η ομάδα με επικεφαλής τον Αιγύπτιο αρχαιολόγο Δρ Ζαχί Χαουάς ανακάλυψε τη μεγαλύτερη πόλη από την αρχαία Αίγυπτο τον περασμένο Σεπτέμβριο και οι ανασκαφές διήρκεσαν επτά μήνες.

Η ομάδα του Χαουάς είχε ξεκινήσει την αναζήτηση ενός ταφικού ναού κοντά στο Λούξορ. Ωστόσο, μετά από μερικές εβδομάδες οι εργάτες έπεσαν πάνω σε πλίνθινες δομές που εκτείνονταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

«Κάναμε μία από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στη Δυτική Όχθη του Λούξορ. Είναι η μεγαλύτερη πόλη που έχει βρεθεί ποτέ. Αποκαλούνταν «η εκθαμβωτική Άτεν» που χρονολογείται από τη βασιλεία του Βασιλιά Αμενχοτέπ (ή Αμένωφις) Γ'», δήλωσε ο Χαουάς.

«Οι δρόμοι της πόλης περιβάλλονται από σπίτια… κάποιοι τοίχοι έχουν ύψος τρία μέτρα», πρόσθεσε.

«Βρήκαμε ένα τμήμα της πόλης, αλλά η πόλη επεκτείνεται βόρεια και δυτικά και θεωρείται μεγαλύτερη πόλη που έχει βρεθεί ποτέ στην Αίγυπτο», ανέφερε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι οι αρχαιολόγοι αποκαλούν την πόλη «η χαμένη πόλη» επειδή «κανείς ποτέ πραγματικά δεν πίστευε ότι η πόλη, «η εκθαμβωτική Άτεν», μπορούσε να ανακαλυφθεί».

Η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε μια καλοδιατηρημένη πόλη, με σχεδόν ανέπαφους τοίχους και δωμάτια γεμάτα με καθημερινά εργαλεία, δαχτυλίδια, σκαραβαίους, πολύχρωμα κεραμικά δοχεία και πλίνθους που έφεραν σφραγίδες με το σύμβολο του Αμενχοτέπ, καθώς και ανθρώπινα λείψανα.

Η πόλη βρίσκεται στη Δυτική Όχθη του Λούξορ, κοντά στους Κολοσσούς του Μέμνονα και το Μεντινέτ Χαμπού, τον ταφικό ναό του φαραώ Ραμσή Γ΄, σε μικρή απόσταση από την Κοιλάδα των Βασιλέων.

Ο Αμενχοτέπ Γ΄ ανέβηκε στον θρόνο της αρχαίας Αιγύπτου το 1.391 π.Χ. και πέθανε το 1.353 και αποτέλεσε έναν από τους ισχυρότερους Φαραώ της 18ης Δυναστείας.

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.