«ΥΡΙΑ ΛΕΥΚΩΝ» | Ο σύλλογος που στηρίζει τα έθιμα

Πολιτισμός - Τέχνες

Ο σύλλογος που θα παρουσιάσουμε αυτή την εβδομάδα βρίσκεται, στο παραδοσιακότερο οικισμού της Πάρου, τις Λεύκες. O λόγος για τον «ΜΕΕΑΣ ΥΡΙΑ Λευκών». Ένας σύλλογος που διαχρονικά προσπαθεί να διατηρήσει την παράδοση, τα έθιμα, τα γραφικά στοιχεία του χωριού και φυσικά να τα μεταλαμπαδεύσει στους νέους ανθρώπους.

 Η «Φωνή της Πάρου», συνομίλησε με τον πρόεδρο του συλλόγου, Αποστόλη Παντελαίου, ο οποίος μας μίλησε για τις δράσεις που κάνει ο «ΜΕΕΑΣ ΥΡΙΑ», με αποκορύφωμα το πιο γνωστό πανηγύρι του νησιού, αυτό του «Καράβολα», αλλά και για το εντυπωσιακό «Ανοιχτό Θέατρο Λευκών».

Πόσα χρόνια λειτουργίας και προσφοράς έχει στην Πάρο ο σύλλογος;

«Το 1983 η αγάπη και το μεράκι κάποιων ανθρώπων του χωριού μας, για την παράδοση και την διαφύλαξη των εθίμων του τόπου μας, έγινε η κινητήριος δύναμη στην δημιουργία του συλλόγου ΥΡΙΑ. Επί 38 συναπτά έτη ο σύλλογος μας, σεβόμενος πάντα, τη διαχρονική αξία των ηθών και εθίμων του τόπου μας, εναρμονίζει το χθες με το σήμερα με σκοπό ένα καλύτερο αύριο. Μη ξεχνάμε ότι, ο καθρέφτης ενός τόπου είναι ο πολιτισμός του...».

Ποιος είναι ο βασικός στόχος του συλλόγου και για ποιο λόγο δημιουργήθηκε;

«Κύριος στόχος του συλλόγου μας και ο αποκλειστικός λόγος της ίδρυσης του, ήταν και παραμένει η ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, χωρίς φυσικά να παραλείπουμε αλλά προβλήματα υψίστης σημασίας όπως καθαριότητα κοινοχρήστων χώρων, προστασία παραδοσιακών κτηρίων και την διαφύλαξη των εθίμων του χωριού μας, που τείνουν να εξαφανιστούν».

Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα των Λευκών από άποψη πολιτιστικών εκδηλώσεων;

«Από ίδρυση του συλλόγου μας το 1983 η μεγαλύτερη εκδήλωση του, ήταν ο ετήσιος καλοκαιρινός χορός που γίνεται κάθε Αύγουστο το πρώτο Σάββατο μετά της Παναγίας. Από τον Αύγουστο του 2003 αυτός ο χορός καθιερώθηκε ως «Η γιορτή του Καράβολα» και άλλαξε τα δεδομένα των πανηγυριών στην Πάρο».

Ποιες είναι οι δράσεις σας ως σύλλογος;

«Οι δράσεις του συλλόγου μας, με τη συνεχή στήριξη των μελών του αλλά και των κατοίκων του χωριού μας, ολοένα και αυξάνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις περισσότερες και μεγαλύτερες δραστηριότητες. Οι πιο σημαντικές από αυτές είναι όπως προανέφερα, η γιορτή του Καράβολα, στολισμός του χωριού και κάλαντα την περίοδο των Χριστουγέννων, προσεγμένες εκδηλώσεις για νέους αλλά και μεγαλύτερους, παρουσιάσεις βιβλίων, συναυλίες αλλά και ειδικά αφιερώματα σε εξέχουσες παρουσίες του τόπου μας. Μην ξεχάσω να αναφερθώ στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας, στο καθιερωμένο γλέντι της Τσικνοπέμπτης και πολλές ακόμη...».

apokreia

Η πανδημία έχει επηρεάσει πολλές δραστηριότητες πάνω στο νησί εδώ και ένα χρόνο. Οι σύλλογοι για την επιβίωσή τους χρειάζονται τις εκδηλώσεις. Εσείς πόσο έχετε επηρεαστεί και με ποιόν τρόπο;

«Όλοι βιώνουμε μια νέα πραγματικότητα καθώς με την πανδημία όλοι οι τομείς της ζωής μας έχουν επηρεαστεί. Ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι που πλήττεται βαριά. Όλοι οι συλλογικοί θεσμοί βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τεράστιο πρόβλημα, αυτό της επιβίωσης τους, εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας. Μην ξεχνάμε ότι τα πάγια έξοδα τρέχουν ενώ έχει «παγώσει» κάθε δράση που έφερνε έσοδα στον εκάστοτε σύλλογο».

Μέχρι τώρα πόσο σας έχουν βοηθήσει ο δήμος και το επαρχείο;

«Ανέκαθεν ο δήμος Πάρου καθώς και το επαρχείο ήταν αρωγοί της προσπάθειας μας και τους ευχαριστούμε θερμά. Ευελπιστούμε σε καλύτερες ημέρες για τις δράσεις του συλλόγου μας, πάντα φυσικά με την βοήθειά τους, σύμμαχο μας».

Υπάρχει ενδιαφέρον από τους νέους ανθρώπους, να ασχοληθούν με τις παραδόσεις τα έθιμα του τόπου ακόμα και με συλλόγους;

«Σκοπός του συλλόγου μας είναι να φέρουμε τους νέους κοντά μας, να γνωρίσουν τα ήθη και έθιμα του τόπου μας και να γίνουν οι συνεχιστές της παράδοσης μας.Δυστυχώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι αυξημένες υποχρεώσεις, απομακρύνει όλο και περισσότερο την συμμετοχή των νέων μας από τα κοινά και αυτό είναι κάτι που μας θλίβει ιδιαίτερα».

yria

Πως προέκυψε το όνομα «ΥΡΙΑ»;

«Η ονομασία του συλλόγου μας προέρχεται από την παλαιά ονομασία του χωριού μας».

Έχουν ακουστεί πολλά ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς για το «Ανοιχτό Θέατρο Λευκών» στις Λεύκες. Ποια είναι η δική σας άποψη επί αυτού;

«Η άποψη μου, ως Αποστόλης Παντελαίος και όχι ως πρόεδρος του συλλόγου είναι ότι το θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος του «Ανοιχτού θεάτρου Λευκών» ήταν εντελώς άκυρο. Το θέατρο στεγάζεται σε κοινοτικό - δημοτικό χώρο. Ανέκαθεν υπήρξε και θα παραμείνει ιδιοκτησίας του δήμου Πάρου και πότε δεν έπρεπε να αμφισβητηθεί αυτό».

Πιστεύετε πως έχει αξιοποιηθεί σωστά, πολιτιστικά, από το δήμο ή θα μπορούσε να έχει γίνει κάτι διαφορετικό;

«Μετά την αναβάθμιση του από «Θεατράκι», σε «Ανοιχτό θέατρο Λευκών» την ευθύνη για την «διοίκηση» του, την είχε ο σύλλογος «ΥΡΙΑ». Πρότασή μου λοιπόν είναι, να συνεχίσει να «διοικεί» ο «ΥΡΙΑ», σαν φορέας πολιτιστικών εκδηλώσεων και το εκάστοτε συμβούλιο, που θα αφορά θέματα του θεάτρου. Έχοντας οριστεί μια τριμερή επιτροπή που θα αποτελείται από τον πρόεδρο της κοινότητας, τον πρόεδρο της ΚΔΕΠΑΠ και φυσικά τον «ΥΡΙΑ», που σε μια άψογη συνεργασία μεταξύ τους να αποφασίζουν από κοινού για τα θέματα των εκδηλώσεων του θεάτρου μας».

Κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε και δεν σας ρωτήσαμε;

«Θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι ίσως οι συνθήκες να είναι λίγο καλύτερες το καλοκαίρι που έρχεται και έρθει ξανά η κανονικότητα στην ζωή μας. Καλώ όλο τον κόσμο να στηρίζει τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους στο δύσκολο έργο τους, η παράδοση του τόπου είναι ευθύνη όλων μας!».

Γιώργος Κοντός

 

 

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.