Χ.Ο.Ν. Σύλλογος με προβολή εντός και εκτός συνόρων

Πολιτισμός - Τέχνες

Σειρά στην παρουσίαση των συλλόγων που δραστηριοποιούνται με τα πολιτιστικά δρώμενα της Πάρου έχει ο Χ.Ο.Ν. (Χορευτικός Όμιλος Νάουσας), ο οποίος είναι και ο παλαιότερος χορευτικός όμιλος στο νησί. 

Ο σύλλογος μέσα από τις εκδηλώσεις που διοργανώνει, προωθεί με τον καλύτερο τρόπο, τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, ενώ έχει μεγάλη αναγνώριση από πολλούς συλλόγους εντός και εκτός συνόρων. Γεγονός, που φαίνεται μέσα από τις προσκλήσεις που έχει δεχθεί για να συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, αναδεικνύοντας, με αυτό τον τρόπο την παράδοση της Πάρου και σε άλλες περιοχές.

Η «Φωνή της Πάρου», ήρθε σε επικοινωνία με την πρόεδρο του Χ.Ο.Ν. Μαρία Σπύρου, όπου μαζί με το υπόλοιπο συμβούλιο, μας παρουσίασαν μέσα από το ερωτηματολόγιο μας, τον σύλλογο και τις δράσεις του.

Πότε ιδρύθηκε ο Χορευτικός όμιλος Νάουσας; Ανήκει ως τμήμα κάποιου πολιτιστικού συλλόγου ή λειτουργεί αυτόνομα

«Ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας ιδρύθηκε το 1988. Είναι ο παλαιότερος χορευτικός όμιλος της Νάουσας και λειτουργεί αυτόνομα. Εκπροσωπείται από 7μελές συμβούλιο του οποίου η θητεία ανανεώνεται κάθε 2 έτη». 

Ποιο είναι το ιδιαίτερο στίγμα που κάνει πολιτιστικά ξεχωριστό τον ΧΟΝ;

«Ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας δραστηριοποιείται εδώ και 33 έτη αφήνοντας το πολιτιστικό του στίγμα στο νησί μέσω των δράσεων του. Διατηρεί συνεπή στάση απέναντι στην παράδοση του τόπου μας παραμένοντας αφοσιωμένος στη διαφύλαξη και διάδοσή της στις επόμενες γενιές με σταθερή ενεργή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια. Υποστηρίζει σταθερά  όλα αυτά τα χρόνια τη φιλοξενία ξένων και ελληνικών συγκροτημάτων, πραγματοποιεί σεμινάρια, όπως παραδοσιακών χορών, διατηρεί  ιματιοθήκη με 200 παραδοσιακές φορεσιές, εμποτίζοντας την όποτε αυτό είναι εφικτό».

xon 2

Ποιες είναι οι δράσεις σας ως σύλλογος;

«Ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας εκτός από τις χορευτικές παραστάσεις που διοργανώνει, δραστηριοποιείται στο παιδικό θέατρο και στο θέατρο ενηλίκων. Έχει εκδώσει 2 βιβλία: «Ρίζες και διαδρομή» (1994) για τους παραδοσιακούς χορούς της Πάρου και «Παίζουμε ένα παιχνίδι;» (1998), με παιχνίδια του τόπου μας. Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθούν κάποιες  σημαντικές δράσεις του συλλόγου. Το 1998 διοργάνωσε το 1ο Πανκυκλαδικό φεστιβάλ μουσικοχορευτικών συγκροτημάτων. Το 2000 συνεργάστηκε με το θέατρο «Δόρα Στράτου» για το αφιέρωμα στη «νυφιάτικη φορεσιά». Ακόμα, έχει εμφανιστεί στο μέγαρο μουσικής Αθηνών, στο φινλανδικό κοινοβούλιο, στο θέατρο «Δόρα Στράτου» καθώς και σε πολλές από τις κοινοτικές και δημοτικές εκδηλώσεις του τόπου μας. Επίσης, υπό την αιγίδα του ομίλου πραγματοποιούνται πεζοπορίες  και λειτουργούν τμήματα γυμναστικής. Τέλος, πραγματοποιεί δράσεις ανθρωπιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα».

Πόσα χορευτικά τμήματα περιλαμβάνει ο σύλλογος; Καλύπτει όλες τις ηλικίες;

«Ο σύλλογος περιλαμβάνει οκτώ χορευτικά τμήματα:

- Τμήμα μουσικοκινητικής για παιδιά 3-4 ετών

- Τμήμα προσχολικής αγωγής για παιδιά 4-5

- Τμήμα Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού

- Τμήμα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού

- Εφηβικό Τμήμα- Τμήμα αρχαρίων

- Τμήμα γυναικών

-τμήμα προχωρημένων

Με τα παραπάνω τμήματα καλύπτονται όλες οι ηλικίες».

xon

Εκτός από τους παραδοσιακούς χορούς, διδάσκονται και ξένοι χοροί;

«Στον Χορευτικό Όμιλο Νάουσας έχουν διδαχτεί και ξένοι χοροί (Latin, Ζoumba κ.α)».

Είστε ένας σύλλογος που έχει ταξιδέψει σε πολλά μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό συμμετέχοντας σε προσκλήσεις άλλων συλλόγων. Είναι μια διάκριση, αλλά και ηθική ικανοποίηση για εσάς και τον σύλλογο ότι αυτό που κάνει το κάνει καλά;

«Ο σύλλογος έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πολλά φεστιβάλ. Επίσης, έχει φιλοξενήσει συλλόγους και συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα μέλη του συλλόγου νιώθουν ηθική ικανοποίηση που τα 33 χρόνια της ζωής του ο σύλλογος έχει καταφέρει με το έργο του να βοηθήσει στο να διατηρηθούν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Επίσης, μέσω των ταξιδιών του συλλόγου και των συμμετοχών του σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ έχει αναδείξει μέρος της παράδοσής μας».

Η πανδημία έχει επηρεάσει πολλές δραστηριότητες πάνω στο νησί εδώ και ένα χρόνο. Οι σύλλογοι για την επιβίωσή τους χρειάζονται τις εκδηλώσεις. Εσείς πόσο έχετε επηρεαστεί και με ποιόν τρόπο;

«Η πανδημία έχει επηρεάσει πάρα πολύ τον σύλλογο μας όπως και τους περισσότερους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο νησί. Η ματαίωση και η αναβολή των προγραμματισμένων εκδηλώσεών  δυσχεραίνει την επιβίωση του συλλόγου σημαντικά μειώνοντας δραματικά τα έσοδα του». 

Όταν αρθούν τα μέτρα περιορισμού, υπάρχει κάποιο πλάνο εκδηλώσεων που θα συμμετέχετε ή θα διοργανώσετε;

«Αν και ο σύλλογος έχει αρκετές εκδηλώσεις και δράσεις οι οποίες εκκρεμούν, δυστυχώς η ρευστότητα της κατάστασης στην οποία ζούμε δεν του επιτρέπει να τις προγραμματίσει». 

Γιώργος Κοντός

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.