Εκδηλώσεις στο Πάρκο Πάρου Ξεκινάμε με αισιοδοξία!

Πολιτισμός - Τέχνες

Οι εκδηλώσεις στο Πάρκο Πάρου είναι ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα στο νησί μας και δίνουν το στίγμα της κουλτούρας για μία ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Την περσινή περίοδο, οι εκδηλώσεις, που είχαν ξεκινήσει λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας, διακόπηκαν απότομα μετά τις 14 Αυγούστου, όταν η Πάρος έγινε «κόκκινη» και ουσιαστικά η απόφαση Χαρδαλιά. έκλεισε και την τουριστική περίοδο για την οικονομία του νησιού μας.

prwto thema 3

Ο καθηγητής στο τμήμα χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Ανδρεόπουλος, με μεγάλη πείρα σε παρόμοια θέματα ανάπτυξης σε περιβαλλοντικά πάρκα, είναι επικεφαλής της διοίκησης του Πάρκου Πάρου ΑΕ. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε μας μιλάει για θέματα που πάρκου, καθώς και για το αφιερωματικό έτος ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821.

κε καθηγητή,

ένα από τα μεγάλα «θύματα» της πανδημίας, ήταν τελικά και ο χώρος του πολιτισμού. Το Πάρκο Πάρου, προγραμμάτισε πέρσι εκδηλώσεις, αλλά τελικά από τα μέσα Αυγούστου αναγκάστηκε να αναβάλει τις πιο σημαντικές εξ αυτών. Τι έγινε την περσινή χρονιά και πώς θα την κρίνετε από τη δική σας σκοπιά;

Α.Α.: «Το Πάρκο Πάρου έχει καταγράψει μια πολύ θετική παράδοση στη διοργάνωση και διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου, κάτι που αποτελεί εξάλλου και έναν από τους βασικούς καταστατικούς μας στόχους. Επομένως, ήταν φυσικό να δραστηριοποιηθούμε και για το προηγούμενο καλοκαίρι, ετοιμάζοντας ένα μεστό πρόγραμμα για το θερινό φεστιβάλ, μετά από επιμελημένες συνεννοήσεις και επικοινωνίες. Όμως, πριν καν να ξεκινήσουμε, ήρθε το αναπάντεχο πρόβλημα της πανδημίας που προκάλεσε αμηχανία σε όλη τη χώρα, αλλά και ευρύτερα.

Τη στιγμή εκείνη αντιμετωπίσαμε το μεγάλο δίλημμα: Να ακολουθήσουμε τον ασφαλή δρόμο ακυρώνοντας όλο το πρόγραμμα ή να αναλάβουμε το ρίσκο και να προχωρήσουμε στην υλοποίησή του. Σε αυτή την κρίσιμη καμπή, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε δίνοντας έμφαση στη σχολαστική τήρηση των υγειονομικών κανόνων και των μέτρων ασφαλείας. Με την απόφαση αυτή δείξαμε ότι είμαστε από τους λίγους που τόλμησαν και πράγματι κάναμε ωραίες παραστάσεις, συναυλίες, θέατρο, κινηματογράφο, χορό κλπ, με μεγάλη συμμετοχή στα όρια του επιτρεπτού και με υψηλή ποιότητα.

Ήρθε όμως η απότομη (και ίσως αδικαιολόγητη) απαγόρευση των μαζικών εκδηλώσεων από τις 15 Αυγούστου και μετά και έτσι, το πρόγραμμά μας έμεινε αναγκαστικά ανεκπλήρωτο, ματαιώνοντας πολύ σημαντικές παραστάσεις μέχρι το τέλος του μήνα. Κάνοντας τώρα έναν απολογισμό, πιστεύουμε ότι δικαιώθηκε η επιλογή μας και μπορέσαμε με ασφάλεια να εκπέμψουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στον Παριανό λαό, αλλά και να δηλώσουμε το «παρών», προβάλλοντας την τέχνη και τον πολιτισμό».

 

Η φετινή χρονιά

Φέτος, ξεκινάμε με περισσότερη αισιοδοξία ενάντια στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο νησί μας. Το Πάρκο συμβαδίζει μ’ αυτή την αισιοδοξία και τι σκέφτεστε να κάνετε από πλευράς εκδηλώσεων;

Α.Α.: «Φέτος, πράγματι, ξεκινάμε με άλλους όρους. Υπάρχουν ακόμη δυσκολίες, ίσως και απρόβλεπτες εξελίξεις, αλλά έχουμε εξοπλιστεί με πείρα από το περασμένο καλοκαίρι και, κυρίως, πατάμε στο στέρεο έδαφος της θετικής παράδοσης που προανέφερα. Βασικό συστατικό του σχεδιασμού μας για το φετινό φεστιβάλ, ήταν η μεγάλη έμφαση στους τοπικούς καλλιτέχνες, κάτι που μας απαλλάσσει από την ανάγκη μετακινήσεων και άλλων αβέβαιων καταστάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την έξαρση της πανδημίας κατά το προηγούμενο διάστημα, είχαμε πολλές και σοβαρές προτάσεις συνεργασίας. Αυτό, νομίζω πως δείχνει την εμπιστοσύνη των καλλιτεχνών και των άλλων παραγόντων προς το Πάρκο Πάρου, καθώς και την πεποίθησή τους ότι είμαστε σε θέση, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες, να φέρουμε σε πέρας μια επιτυχημένη διοργάνωση. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι στη φάση της οριστικοποίησής του και προφανώς αυτή η πρόθυμη προσέλευση μας γεμίζει αισιοδοξία, ενώ ταυτόχρονα μας οξύνει το αίσθημα ευθύνης, ώστε να δώσουμε και φέτος κάτι όμορφο, ποιοτικό και φιλικό στον κόσμο της Πάρου».

prwto thema 1

Πότε υπολογίζετε ότι θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τις φετινές εκδηλώσεις κι αν μπορείτε να μας πείτε κάποιες από αυτές που ήδη θεωρούνται «φιξαρισμένες» από πλευράς ημερομηνιών;

Α.Α.: «Το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών. Από τις εκδηλώσεις που έχουν οριστικοποιηθεί θα μπορούσα να αναφέρω τη συναυλία “Opera under the Stars 2021”, που έχει ήδη καθιερωθεί θεματικά στο φεστιβάλ μας, με επιτυχημένη παρουσία για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές, με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ωδείου «Μυθωδία», Μαρουλία Κοντού. Επίσης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, που τις έχουμε εντάξει στο φεστιβάλ, προβλέπεται να παρουσιαστεί μια παραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», με τίτλο: Το τραγούδι της Δομνίτσας, έργο εμπνευσμένο από τα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης».

Αφιερωματικό έτος ιστορίας Ελλάδας Ρωσίας

Φέτος, στο πλαίσιο εορτασμού των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση του 1821και του αφιερωματικού έτους ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, πρόκειται να αναδειχθεί και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Πάρου στη Ρώσικη εκστρατεία στο Αρχιπέλαγος, την περίοδο 1768-1774. Εκτός φυσικά της εθνικής μνήμης που πρέπει να έχουμε όλοι για το γεγονός, θα είναι και ένα μεγάλο όφελος του νησιού μας για τη συνεργασία των δύο χωρών καθώς και οφέλη που θα προκύψουν για την τοπική τουριστική οικονομία. Πού βρισκόμαστε σήμερα από άποψης ετοιμότητας και τι θα κάνει το Πάρκο για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.

Α.Α.: «Αποτελεί, όντως, μια πολύ σημαντική συγκυρία το γεγονός ότι, συμπίπτοντας με την 200η επέτειο της εθνικής μας παλιγγενεσίας, το 2021 ανακηρύχθηκε Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας, ώστε να αναδειχθούν οι δεσμοί που μας ενώνουν, να ανανεωθεί η επαφή ανάμεσα στις κοινωνίες μας και να διευρυνθούν οι σχέσεις μας σε πολλά πεδία αξιοποιώντας τη μακρόχρονη παράδοση της φιλίας μας. Κεντρικός στόχος είναι η αναφορά στις βάσεις της πολιτιστικής και πνευματικής μας κληρονομιάς, που τεκμηριώνουν την ιδιαίτερη θέση που έχει η χώρα μας και ειδικότερα η Πάρος, στην συνείδηση του ρωσικού λαού.

Η Πάρος, με την προστατευμένη χερσόνησο του Αϊ Γιάννη Δέτη, πρόσφερε ιστορικά ένα ξεχωριστό καταφύγιο για το στόλο του Ορλώφ το 1770, ώστε να γίνει μια μοναδική ναυτική βάση και, με τη βοήθεια των κατοίκων των ελληνικών νησιών, ο ρωσικός στόλος σημείωσε μια σημαντική νίκη κατά του τουρκικού ναυτικού στη ναυμαχία του Τσεσμέ. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν σε πολλά σημεία της ρωσικής επικράτειας μνημεία για απονομή τιμής στην Πάρο και τους κατοίκους της. Το Πάρκο ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα και σε συνεργασία με τον δήμο συγκροτήθηκε Οργανωτική Επιτροπή με πρόεδρο την κα Ελισάβετ Παπαζώη. Αξιοποιώντας την εμπειρία από την επιτυχημένη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων το 2016, προχωρούμε σήμερα σε ένα προγραμματισμό που, εκτός από την κεντρική εκδήλωση, περιλαμβάνει καλλιτεχνικές παραστάσεις και θα προχωρήσει μέχρι το καλοκαίρι του 2022, οπότε λήγει επίσημα το Έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας».

Σχέση με τοπικές Αρχές

Ποιά είναι η σχέση του Πάρκου Πάρο με τον δήμο Πάρου;

Έχετε καλή συνεργασία και βοήθεια από τον δήμο;

Α.Α.: «Η Πάρκο Πάρου Δημοτική Α.Ε. είναι μια μονομετοχική ανώνυμη εταιρία του δήμου και, κατά συνέπεια, είμαστε «σαρξ εκ σαρκός». Ουσιαστικά μας επιβλέπει και μας ελέγχει το δημοτικό συμβούλιο, που είναι και ο μοναδικός μέτοχος της εταιρίας και το οποίο μας έχει ορίσει στη διοίκησή της. Κάθε χρόνο, παρουσιάζουμε τον απολογισμό μας στην τακτική γενική συνέλευση, ενώ άλλα σοβαρά θέματα, όπως η αναμόρφωση του καταστατικού, συζητιούνται σε έκτακτες συνεδριάσεις. Πέρα όμως από το τυπικό μέρος, υπάρχει μια άριστη συνεργασία με τον δήμο Πάρου, ο οποίος μας διαθέτει το διοικητικό του μηχανισμό για να υποβοηθά αρκετές από τις λειτουργίες μας παρέχοντας, για παράδειγμα, νομική υποστήριξη, κάλυψη στις τηλεδιασκέψεις, αναρτήσεις εγγράφων στη Διαύγεια, διοικητική υποστήριξη σε διαγωνιστικές διαδικασίες κλπ».

prwto thema 3 2

Θα θέλαμε να σας κάνουμε μία προσωπική ερώτηση. Έχετε αναλάβει εδώ και δύο χρόνια ουσιαστικά τη διοίκηση της «Πάρκου Πάρου Δημοτική Α.Ε.». Τι περιμένατε στην αρχή, τι βρήκατε και πώς βλέπετε τη συνέχεια; Το ρωτούμε λόγω της εμπειρίας σας στη διαχείριση οικολογικών πάρκων, τη θητεία σας ως γενικού γραμματέα του ΥΠΕΚΑ, του μέλους Δ.Σ. του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου κλπ. Α.Α.:

«Το Πάρκο Πάρου το γνώριζα και το θαύμαζα ως επισκέπτης. Η εμπειρία μου από άλλα τεχνολογικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά πάρκα (όπως Πάρκο Λαυρίου, Πάρκο Τρίτση, Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών) υπήρξε διαφορετική από την πραγματικότητα στο δικό μας Πάρκο. Εδώ, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η βαθιά αγάπη εκείνων που ασχολούνται μαζί του. Άνθρωποι που έχουν «ζυμωθεί» με το περιβάλλον στη χερσόνησο του Αϊ-Γιάννη Δέτη, που είναι αφιερωμένοι στην ιδέα του Πάρκου, που προσφέρουν με προθυμία και ανιδιοτέλεια, που το θεωρούν ένα κομμάτι της ζωής τους.

Αυτό το όραμα είναι το σπουδαιότερο εργαλείο και, νομίζω, ότι αξιοποιήθηκε στο έπακρο μέχρι σήμερα, ώστε να γίνουν θεαματικές παρεμβάσεις στο χώρο, παρά τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις που ήταν φυσικό να αντιμετωπισθούν στα πρώτα του βήματα. Νομίζω, λοιπόν ότι για τη συνέχεια, πρέπει να στηριχτούμε σε αυτό ακριβώς το στοιχείο, δηλαδή το εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε την τύχη να διαθέτουμε. Πολλή σημαντική, ακόμη, θα είναι η σύμπραξη με φορείς και συλλόγους που δραστηριοποιούνται στο Πάρκο, καθώς επίσης και η αρμονική μας συνεργασία με την εταιρία που διαχειρίζεται το αναψυκτήριο, ώστε να περιφρουρηθούν οι καταστατικοί μας στόχοι και να ευοδωθούν οι επιδιώξεις μας για μια ήπια και ορθολογική ανάπτυξη στο Πάρκο».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.