Παραιτήθηκε ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ από τα Μπολσόι της Μόσχας

Πολιτισμός - Τέχνες

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και από την Εθνική Ορχήστρα του Καπιτωλίου της Τουλούζης υπέβαλε ο Ρώσος μαέστρος Τουγκάν Σοχίεφ, καταγγέλλοντας τις πιέσεις που δεχόταν να πάρει θέση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε εδώ για να υπενθυμίζουμε μέσα από τη μουσική του Σοστακόβιτς τη φρίκη του πολέμου. Εμείς, οι μουσικοί, είμαστε πρεσβευτές της ειρήνης. Αντί να μας χρησιμοποιήσετε, εμάς και τη μουσική μας, για να ενώσουμε τα έθνη και τους λαούς, διχαζόμαστε και εξοστρακιζόμαστε», γράφει ο Τουγκάν Σοχίεφ στην ανακοίνωση που έστειλε ο ατζέντης του, σημειώνοντας ότι το γεγονός πως «ορισμένοι άνθρωποι αμφισβητούν την επιθυμία μου για ειρήνη και πιστεύουν ότι εγώ, ως μουσικός, θα μπορούσα να μιλήσω για οτιδήποτε άλλο πέραν της ειρήνης στον πλανήτη μας, το βρίσκω σοκαριστικό και προσβλητικό»,

Ο Σοχίεφ δηλώνει επίσης ότι «πρέπει να πω το σημαντικότερο: Ουδέποτε στήριξα και θα είμαι πάντα κατά οποιασδήποτε σύρραξης, υπό οποιαδήποτε μορφή» και τονίζει ότι «δεν μπορώ να είμαι μάρτυρας του τρόπου με τον οποίο οι συνάδελφοί μου, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, τραγουδιστές, χορευτές, σκηνοθέτες απειλούνται, αντιμετωπίζονται με ασέβεια και γίνονται θύματα μιας "κουλτούρας ακύρωσης"».

«Μου ζητούν να επιλέξω μια πολιτιστική παράδοση και όχι μιαν άλλη (…) Σύντομα θα μου ζητήσουν να επιλέξω μεταξύ του Τσαϊκόφσκι, του Στραβίνσκι και του Σοστακόβιτς από τη μια και του Μπετόβεν, του Μπραμς και του Ντεμπισί. Αυτό συμβαίνει ήδη στην Πολωνία, μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου η ρωσική μουσική είναι απαγορευμένη», αναφέρει.  «Απέναντι στην αδύνατη επιλογή να διαλέξω ανάμεσα στους αγαπημένους μου Ρώσους και Γάλλους μουσικούς, αποφάσισα να παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου του μουσικού διευθυντή του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας και της Εθνικής Ορχήστρας του Καπιτωλίου της Τουλούζης», προσθέτει. 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.