Nέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις σε Γρεβενά και Κιλκίς!

Πολιτισμός - Τέχνες

Στο φως ήρθαν σε Γρεβενά και Κιλκίς αντίστοιχα νέες αρχαιολογικές ανακαλύψεις!

 Μία άγνωστη πόλη της αρχαιότητας αποκαλύφθηκε στα Γρεβενά καθώς επίσης συστράδα αρχαίων τάφων με εντυπωσιακούς τύμβους στο Κιλκίς.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Οικοδομικά λείψανα και αρχιτεκτονικά μέλη πιθανότατα Ιερών και νεκροταφείων χρονολογίας 6ου και 7ου π.Χ. αιώνα, εντοπίστηκαν στον οικισμό Αγίου Γεωργίου, βόρεια των Γρεβενών. Η θέση της αρχαιολογικής αυτής ανακάλυψης είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα καθώς ο οικισμός βρίσκεται κομβικά πάνω σε οδικούς άξονες επικοινωνίας.

2022 11 3 tafosgrevena

Η αρχαιολογική σκαπάνη έρευνα έφερε επίσης στο φως τμήματα δυο νεκροταφείων ελληνιστικών και υστερορωμαϊκών χρόνων. Στην πρώτη περίπτωση ερευνήθηκαν λακκοειδείς τάφοι επικαλυμμένοι από αργούς λίθους. Στα κτερίσματα των ταφών, συγκαταλέγονται αγγεία-σκύφοι, πινάκια, αμφορείς και οινοχόες. Επίσης, μεταλλικά αντικείμενα όπως χρυσά ενώτια και ένα σιδερένιο εγχειρίδιο.

Σε μία από τις ταφές βρέθηκε χάλκινο νόμισμα, ύστερων ελληνιστικών χρόνων, κοπής Θεσσαλονίκης (148 π.Χ. και μετά). Ακόμη, στην ίδια θέση ερευνήθηκαν τέσσερις αποθηκευτικοί πίθοι, οι επιχώσεις των οποίων απέδωσαν ευρήματα, όπως κεραμική και ελάσματα χαλκού.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τα πρώτα αποτελέσματα πενταετούς ερευνητικού προγράμματος σε συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών με το Institut Catala d' Arqueologia Classica (ICAC- Ταρραγόνα), με τίτλο «Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Γρεβενών» το οποίο ξεκίνησε το 2021. Τα αποτελέσματα του πρώτου έτους του εν λόγω προγράμματος, θα ανακοινωθούν στο συνέδριο για τις αρχαιολογικές εργασίες του έτους 2021 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιείται διαδικτυακά (10-11/3).

Για την ανασκαφή, η επικεφαλής των ερευνών, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γρεβενών Σόνια Δημάκη δήλωσε στο Α-ΜΠΕ: "Στην ευρύτερη περιοχή εντοπίστηκαν σε σημεία τα όρια του οικισμού κατά τους οθωμανικούς χρόνους, αρκετές θέσεις της ρωμαϊκής/υστερορωμαϊκής περιόδου, και λιγότερες προϊστορικών και κλασικών-ελληνιστικών χρόνων".». Επίσης, επισημαίνει: "Η συνέχεια του ερευνητικού προγράμματος φιλοδοξεί να ιχνηλατήσει και να παρουσιάσει το ρόλο και σημασία που είχε η άγνωστη αρχαιολογικά περιοχή των Γρεβενών στη διαχρονία".

Σε παράλληλο χρόνο, στα Γρεβενά εκτελείται ανασκαφική έρευνα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά) Σαμαρίνας  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών.

Εξωτερικά του ναού υπήρχε λιθόστρωτο δάπεδο ενώ εσωτερικά, σωζόμενες τοιχογραφίες καταδεικνύουν την ύπαρξη προγενέστερης αρχιτεκτονικής φάσης, δηλαδή μιας άλλης εκκλησίας 17ου-18ου αιώνα, κάτω από την υπάρχουσα. Στα κινητά ευρήματα συγκαταλέγονται όστρακα εφυαλωμένης και αβαφούς κεραμικής, μεταβυζαντινής περιόδου, σπαράγματα τοιχογραφικού διακόσμου, όπου εντοπίζονται τμήματα επιγραφών με αναφορά στη Θεοτόκο και θραύσματα υάλινων αγγείων.

Η έρευνα που έχει ξεκινήσει από το 2020 στον Ιερό Ναό εντάσσεται στις εργασίες αποκατάστασης και αντισεισμικής προστασίας του ναού στο πλαίσιο της πράξης «Αποκατάσταση και αντισεισμική προστασία του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά) Σαμαρίνας, Κοινότητας Σαμαρίνας, Π.Ε. Γρεβενών». Έχει ενταχθεί στο Ε.Π. «Δυτική Μακεδονία 2014-2020» και υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ

Μια συστάδα από τρεις τάφους, ενός μικρού μακεδονικού, ενός κιβωτιόσχημου και μιας ταφικής θήκης, χρονολογίας ύστερου 4ου αιώνα έως το πρώτο μισό του 3ου αιώνα π.Χ. είχε ανασκαφεί κατά τη δεκαετία του 1990 από την αρχαιολόγο Θώμη Σαββοπούλου., περίπου 300 μ ΝΔ από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού, βόρεια του οποίου χωροθετείται το τραπεζοειδές έξαρμα, όπου αναπτύσσεται η αρχαία πόλη της Ευρωπού.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων της ΕΦΑ Κιλκίς, κο. Πουλακάκη: "Οι τρεις αυτοί τάφοι καλύπτονταν πιθανόν από δύο τύμβους, που δεν σώζονται στις μέρες μας." και συνεχίζει λέγοντας: "...ανήκαν στην ανώτερη οικονομικά και κοινωνικά τάξη της αρχαίας Ευρωπού, δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους ήταν πιθανώς γαιοκτήμονες, ίσως και βασιλικοί εταίροι, οι οποίοι ανέγειραν τα ταφικά μνημεία της οικογένειάς τους δίπλα στον οδικό άξονα σύνδεσης της Ευρωπού με την πρωτεύουσα Πέλλα".

Παράλληλα, ένα σημαντικό ταφικό τύμβο περίπου 900 μέτρα νότια από τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο της Ευρωπού, και ένα χιλιόμετρο δυτικά της σύγχρονης κοινότητας Μεσιάς, με ταφικό συγκρότημα από δύο ανεξάρτητους, αλλά εφαπτόμενους μεταξύ τους τάφους, χρονολογίας β' μισού του 4ου αιώνα π.Χ. ή και τις αρχές του 3ου αι. π.Χ. ήρθαν επίσης στο φως.

Η κύρια ανασκαφική έρευνα του ταφικού τύμβου Μεσιάς, που ανήκε στη χώρα της Αρχαίας Ευρωπού, πραγματοποιήθηκε κατά το 2020, ενώ το 2021 πραγματοποιήθηκαν συμπληρωματικές έρευνες. Αποτελέσματα αυτών των ερευνών παρουσιάζονται διαδικτυακά στην 34η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη κατά το έτος 2021, από τους Γ. Στρατούλη, Ν. Πουλακάκη, Ν. Χατζηδάκη, Α. Λαφτσίδη, Ευ. Παπαδοπούλου, Β. Μάσεν και Π. Τοκμακίδη.

Για τα ευρήματα της ανασκαφής, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Γεωργία Στρατούλη επισημαίνει με τη σειρά της στο Α-ΜΠΕ τα εξής: "Οι σωζόμενοι ταφικοί τύμβοι στην ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Ευρωπού, περίπου 20 έως 28 χιλιόμετρα βόρεια της Πέλλας, πρωτεύουσας του Μακεδονικού Βασιλείου, οι οποίοι ανήκαν σε μέλη της αριστοκρατικής τάξης της πρώιμης ελληνιστικής εποχής, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για την ανάπλαση και ένταξή τους σε μια θεματική ιστορική πολιτιστική διαδρομή στα δυτικά του Αξιού ποταμού και στη σκιά του δασωμένου Πάικου".

 

Για το κείμενο πάρθηκαν πληροφορίες σχετικά με τις ανασκαφές στα Γρεβενά και το Κιλκίς από το iefimerida.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.