Προβλήματα στο μουσείο Περαντινού

Πολιτισμός - Τέχνες

Το μουσείο γλυπτικής, «Νίκος Περαντινός», εγκαινιάστηκε στις 2 Αυγούστου 2009 στη Μάρπησσα. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στο έργο του Περαντινού, που ήταν απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι.

Το 1941 διορίστηκε μόνιμος γλύπτης του Αρχαιολογικού Μουσείου όπου εκτέλεσε σημαντικές αποκαταστάσεις αρχαίων γλυπτών. Υπήρξε δάσκαλος της απλότητας και της κλασικής φόρμας. Το 1964 γυρίζοντας από το Παρίσι ίδρυσε το εργαστήρι μαρμαρογλυπτικής στην Αγία Άννα της Παροικιάς, για να συνεχίσει την παράδοση στην Πάρο. Η Ακαδημία Αθηνών στις 23 Μαρτίου 1991 του απένειμε το Αριστείο Καλών Τεχνών στον τομέα της γλυπτικής.

Το μουσείο

Μετά τον θάνατο του (20 Ιουλίου 1991) δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. Φύλλου 1045) η ίδρυση του μουσείου γλυπτικής «Ν. Περαντινός».

Το μουσείο -μικρότερο στην αρχή- λειτούργησε αμέσως μετά τον θάνατο του σε μια μικρή αίθουσα. Το 2009 το μουσείο επεκτάθηκε με τη βοήθεια του δήμου Πάρου και του υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, φιλοξενεί τα έργα του Περαντινού στις πέντε μεγάλες αίθουσες του.

Με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στις 4/5/2011, καταργήθηκε το Νομικό Πρόσωπο «Μουσείο Γλυπτικής Κοινότητας Μάρπησσας, Νικόλαος Περαντινός» και η περιουσία του περιήλθε αυτοδίκαια στον δήμο Πάρου. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και δεν προκλήθηκε δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του δήμου Πάρου.

Τα σημερινά προβλήματα

Στις 24/2/2021 η έφορος του μουσείου, «Νικόλαος Περαντινός», Κατερίνα Ραγκούση, έστειλε έγγραφο με κοινοποίηση στην κοινότητα Μάρπησσας και στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Πάρου, με θέμα: «Ανάγκες μουσείου γλυπτικής Ν. Περαντινός», όπου παραθέτει τα υφιστάμενα λειτουργικά και κτηριακά προβλήματα του μουσείου. Σύμφωνα με το έγγραφο της κ. Ραγκούση στο μουσείο χρειάζονται τα κάτωθι:

 

- Η πρόσληψη υπαλλήλου ΙΔΟΧ 4μηνης απασχόλησης για τους μήνες από Ιούλιο έως Οκτώβριο 2021.

- Η τοποθέτηση τουλάχιστον δύο κλιματιστικών σωμάτων για την παροχή

κατάλληλων συνθηκών κατά τους θερινούς μήνες όπου υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα στο μουσείο

- Άμεση ανάγκη επαναλειτουργίας του συναγερμού και τοποθέτηση καμερών παρακολούθησης

- Αναβάθμιση και συντήρηση του Η/Υ, του εκτυπωτή και του DVD που υπάρχουν εντός του μουσείου αλλά και γενικώς όλων των ηλεκτρονικών του συσκευών

- Τα κουφώματα του κτηρίου χρειάζονται άμεση ενίσχυση ή επισκευή και τέλος

- Βάψιμο του κτηρίου εξωτερικά.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση της ΚΔΕΠΑΠ. Ομόφωνα το ΔΣ της ΚΔΕΠΑΠ αποφάσισε το έγγραφο της κ. Κ. Ραγκούση να σταλεί στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Πάρου, του οποίου άλλωστε αποτελεί περιουσιακό στοιχείο το εν λόγω ακίνητο, και να παρακαλέσουν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Σήμερα (Ιούνιος 2022), το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι το κτίριο έχει βαφτεί εξωτερικά, αλλά έχουν εμφανιστεί πάλι κάποια σημεία φουσκώματος και υγρασίας.

Η σκληρή αλήθεια

Το μουσείο είναι ένας επισκέψιμος χώρος πολιτισμού για όλη την Πάρο. Όμως η «σκληρή αλήθεια» είναι ότι:

Το κτίριο έχει να συντηρηθεί από τότε που χτίστηκε… Στον χώρο δεν υπάρχει υπάλληλος καθαριότητας. Υπάλληλος θα προσληφθεί και πάλι με δίμηνη σύμβαση. Σχεδόν όλα τα κουφώματα του κτιρίου έχουν πρόβλημα. Ο κλιματισμός δε δουλεύει και η θερμοκρασία τους θερινούς μήνες εντός του κτιρίου είναι σε επίπεδο θερμοπληξίας… Απλά επί προεδρίας Θ. Μαρινόπουλου στην ΚΔΕΠΑΠ τοποθετήθηκαν δύο αφυγραντήρες. Ο συναγερμός (βασικότατο στοιχείο για κάθε μουσείο), δε λειτουργεί! Οι παλιοί υπολογιστές (15ετίας) είναι εκτός λειτουργίας, γιατί δεν υπάρχει ιντερνέτ. Δεν υπάρχει κανένα ενημερωτικό φυλλάδιο για τους επισκέπτες από τότε που λειτούργησε το μουσείο. Απλά, διανέμονται ενημερωτικές φωτοτυπίες στους επισκέπτες.

Τέλος και το κτίριο - εργαστήριο γλυπτικής στην Αγία Άννα, έχει ανάλογα προβλήματα συντήρησης.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.