Φάκελος ποδόσφαιρο στην Πάρο | Τι γίνεται με τις ομάδες και τη συνένωση

> Ποδόσφαιρο

Σύμφωνα με ανακοίνωση της προσωρινής διοικούσας επιτροπής της Αθλητικής Ένωσης Πάρου, ολοκληρώθηκε η αναγνώριση του σωματείου από το ειρηνοδικείο Πάρου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η προσωρινή διοικούσα επιτροπή της Αθλητικής Ένωσης Πάρου βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναγνώρισης του σωματείου μας από το Ειρηνοδικείο Πάρου με την έκδοση της με αριθμό 11/2020 διαταγής.

Το όνειρο πολλών ετών για ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρόφιλους στο νησί μας παίρνει επιτέλους σάρκα και οστά έπειτα από πρωτοβουλία των 4 υφιστάμενων σωματείων Α.Ο. Πάρου, Α.Μ.Ε.Σ. Νηρέα, Α.Μ.Ε.Σ. Μαρπησσαϊκού και Μ.Ε.Α.Σ. Αστέρα Μαρμάρων και την άψογη συνεργασία των προέδρων τους και των διοικητικών συμβουλίων. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες ανακοινώσεις».

Η άλλη… ΑΕ Πάρου

Στις 10/6/2013 και πάλι από το ειρηνοδικείο Πάρου με την απόφαση 58/2013 είχε αναγνωριστεί άλλο σωματείο με την ίδια επωνυμία!

Στην ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιηθεί τότε η προσωρινή διοικούσα επιτροπή έγραφε:

«Από τις 10 Ιουνίου του 2013 γεννήθηκε ένας νέος αθλητικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με την ονομασία ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥ Α.Ε.Π. Η αφορμή για την ίδρυση της Α.Ε.Π. ήταν η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο και μόνο. Πρωταρχικός σκοπός μας είναι ύπαρξη μιας ομάδας που θα καλύπτει όλη την Πάρο παραμερίζοντας οποίες τοπικιστικές διαφορές. Έχουμε ως όραμα την δημιουργία μιας ισχυρής ομάδας προκειμένου να πρωταγωνιστήσει τα επόμενα χρόνια στο πρωτάθλημα Κυκλάδων και όχι μόνο. Οποίος φίλαθλος έχει τα ιδία οράματα για μια ισχυρή Παριανή ομάδα είναι ευπρόσδεκτος στην Αθλητική Ένωση Πάρου».

Πώς, τι, γιατί;

Η μεγάλη αλήθεια για τη φετινή συνένωση των παριανών ομάδων -που βρίσκεται προ των πυλών- είναι ότι οι τέσσερις ομάδες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα, που δημιουργούνται από τις μετακινήσεις.

Η ιδέα είναι να συνεχίσουν να υφίστανται αυτόνομα τα τέσσερα σωματεία που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο ανδρικών ομάδων, αλλά να συμμετέχουν μόνο στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣ Κυκλάδων. Οι τέσσερις ομάδες (ΑΟ Πάρου, Αστέρας Μαρμάρων, Μαρπησσαϊκός και Νηρέας), θα συνεισφέρουν τους αθλητές της πρώτης τους ομάδας στην κοινή προσπάθεια που γίνεται με τη νέα ομάδα (ΑΕ Πάρου), σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα ανδρών.

 

2020 08 02 PODOSFAIRO

Σ’ αυτό το σημείο γεννιούνται πολλά ερωτηματικά που ήδη τα συζητούν οι ποδοσφαιρόφιλοι του νησιού μας. Κάθε ομάδα έχει στις τάξεις της περίπου 25 ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα. Άρα σύνολο, περίπου 100 ποδοσφαιριστές. Η νέα ομάδα (ΑΕ Πάρου), δεν μπορεί να έχει στις τάξεις της πάνω από 25 ποδοσφαιριστές για την πρώτη ομάδα. Άρα, οι 75 ποδοσφαιριστές που απομένουν, τι θα γίνουν; Κάποιοι ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να γίνει «εσωτερικό πρωτάθλημα Πάρου». Κάτι τέτοιο φυσικά μπορεί να γίνει, αλλά όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, ειδικά οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές, γνωρίζουν πολύ καλά ότι το ενδιαφέρον για ένα εσωτερικό πρωτάθλημα αγγίζει το μηδέν και κανένα ενδιαφέρον δεν προσθέτει. Ακόμα, ένα «εσωτερικό πρωτάθλημα Πάρου», δεν μπορεί να «τραβήξει» κανέναν χορηγό, δεν μπορεί να έχει κανείς υποχρέωση από τους συμμετέχοντες, για επίσημους διαιτητές κλπ. Θα είναι όπως οι αγώνες που στήνονται στα γήπεδα 5Χ5 με διάφορες ομάδες και αθλητές πολλούς συμπατριώτες μας, που θέλουν να κάνουν το μεράκι τους με τη στρογγυλή θεά. Αυτό είναι κατανοητό σε όλους και ήδη υπάρχουν ανάλογοι αγώνες -τον χειμώνα- σε όλη την Πάρο. Προ ετών μάλιστα διεξαγόταν και πρωτάθλημα με βαθμολογία, κατηγορίες κλπ. Σ’ αυτούς τους αγώνες –είναι αλήθεια- ότι συμμετείχαν αληθινοί εραστές του ποδοσφαίρου και περισσότερο σημασία έχει μετά τον αγώνα, το καλαμπούρι με τους αντιπάλους ποδοσφαιριστές. Κάθε ποδοσφαιρόφιλος δηλαδή, γνωρίζει πολύ καλά ότι αγώνες εκτός επισήμων διοργανώσεων είναι για το κέφι των συμμετεχόντων και την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Άλλο ενδιαφέρον, δεν μπορεί να υπάρχει και κανένα φίλο του αθλήματος δεν μπορεί να τον συγκινήσει._

Είναι φανερό όμως, σε όλους, ότι τα έξοδα είναι μεγάλα και με την κρίση, μετά το μνημόνιο, και οι τέσσερις ομάδες του νησιού μας αγκομαχούν ακόμα και για να σχηματίσουν διοικητικά συμβούλια. Τα ΔΣ των τεσσάρων ομάδων σχηματίζονται πλέον από γονείς αθλητών άλλων τμημάτων των συλλόγων (π.χ. μπάσκετ, βόλεϊ, κλπ). Έτσι, μέσα στους συλλόγους, μετά το 2010, στα διοικητικά συμβούλια μετέχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν το ίδιο ενδιαφέρον για όλα τα τμήματα των ομάδων και αυτό είναι φυσικό. Κανείς δηλαδή δεν μπορεί να υποχρεώσει τον άλλο να «συμπαθήσει» ένα άθλημα, για το οποίο ποτέ του δεν έτυχε να έχει σχέση. Έτσι, πολλά Δ.Σ., που υπήρχαν αμιγώς ποδοσφαιρικά στο παρελθόν, σήμερα έχουν στο συμβούλιο τους συμπολίτες μας που ασχολούνται κυρίως με μία αθλητική δραστηριότητα του σωματείου. Εδώ λοιπόν ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα…

Η ουσία του προβλήματος

Μία μεγάλη αλήθεια στα αθλητικά σωματεία του νησιού μας είναι ότι τα έσοδα προέρχονται κυρίως από τις ακαδημίες. Η «βιτρίνα» του συλλόγου, η αντρική δηλαδή ομάδα, έχει μόνο φύρα… Έξοδα και δόξα τω Θεώ. Είναι φυσικό λοιπόν ένα μέλος ενός διοικητικού συμβουλίου, που βρίσκεται εκεί λόγω το ότι π.χ. το παιδί του είναι καλός στην κολύμβηση, να γκρινιάζει για τα έξοδα του ποδοσφαίρου και δη της αντρικής ομάδας. Πολύ σωστά ισχυρίζεται λοιπόν ότι τα έσοδα της κολύμβησης είναι αυτά που φέρνουν τόσα χρήματα στο σωματείο και από την άλλη το τμήμα αυτό (κολύμβησης), αντιμετωπίζει τα έξοδά του μόνο του.

Όλα τα παραπάνω έφεραν ουσιαστικά τη συνένωση των τεσσάρων σωματείων. Αυτός είναι ο λόγος. Εδώ λοιπόν έχει σημασία να γράψουμε ότι όλα τα παραπάνω που γράψαμε για τη σύνθεση των ΔΣ των ομάδων, οδήγησαν το 2013 στην ίδρυση άλλου σωματείου με την επωνυμία και αυτό (Α.Ε. Πάρου). Τότε μέλη κυρίως του ΑΟ Πάρου είχαν διαφωνήσει με την τακτική του σωματείου από το 2011 να ιδρύσει και άλλα τμήματα (μπάσκετ, κλασικό αθλητισμό, το βόλεϊ το έτρεχε κυριολεκτικά ένας άνθρωπος) και ήθελαν ένα αμιγώς ποδοσφαιρικό σωματείο.

Οι συνενώσεις στα άλλα νησιά

Οι συνενώσεις ομάδων στα άλλα Κυκλαδίτικα νησιά, γίνεται αυτή την εποχή για άλλους λόγους και ουσιαστικά αυτά τα νησιά διαθέτουν ομάδες σε πανελλήνια πρωταθλήματα και όχι τοπικά.

Έτσι, στη γειτονική μας Νάξο, εκτός του ότι διαθέτουν ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ σε πανελλήνιες και επαγγελματικές κατηγορίες, τα τμήματα αυτά (π.χ. Πανναξιακός) έχουν διαφορετικές διοικήσεις. Άλλη διοίκηση π.χ. υπάρχει στο μπάσκετ και άλλη στο ποδόσφαιρο. Σε ό,τι αφορά τον ποδοσφαιρικό Πανναξιακό, αυτός ανέβηκε στην Γ’ εθνική κατηγορία και πλέον αλλάζουν τα πάντα εκεί.

Στη Θήρα έχουν ομαδάρες παντού! Δηλαδή, το βόλεϊ γυναικών συμμετέχει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις και είναι χάρμα οφθαλμού οι αγώνες του στην Α’ κατηγορία κλπ. Η φετινή συνένωση των ομάδων ποδοσφαίρου έγινε για να διεκδικηθεί ένα μεγάλο όνειρο τους. Δηλαδή, τόσο η Θύελλα Καμαρίου, όσο και ο Πανθηραϊκός, έφτασαν ένα βήμα πριν την πηγή της Γ’ Εθνικής και νερό δεν ήπιαν. Όπου πηγή, είναι η Β’ εθνική κατηγορία. Και επειδή τα όνειρα της Σαντορίνης για το ποδόσφαιρο δε σταματούν στη Β’ Εθνική, αλλά στην παραπάνω κατηγορία… αποφάσισαν τη συνένωση εκεί.

Κάπως παρόμοια είναι και η μερική… συνένωση που συζητείται στη Σύρο. Έχουν την ομαδάρα (Φοίνικας), που μπαίνει σφήνα σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ στην Α’ Εθνική και μετέχει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, αλλά δεν έχει ομάδα σε πανελλήνιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, παρά την ιστορία που έχει το νησί σ’ αυτό το άθλημα. Και, επειδή, ο κόσμος, οι μάζες, είναι ποδοσφαιρόφιλοι, επιζητούν και στη Σύρο μία αναγνώριση ομάδας τους σε παραπάνω κατηγορία.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.