Αναβολή εκλογών και διαξιφισμοί στον ΑΟΠ

Αθλητικά

Οι εκλογές, που δεν έγιναν τελικά και η πορεία της γενικής συνέλευσης του ΑΟ Πάρου, έφεραν δημόσιες αντεγκλήσεις. Σημειώνουμε ότι οι εκλογές που ήταν να πραγματοποιηθούν στις 27/6/21 αναβλήθηκαν και όπως ενημέρωσε ο σύλλογος βάσει του νέου νόμου 4807/2021 για παράταση θητείας οργάνων διοίκησης σωματείων η θητεία του παρόντος Δ.Σ. παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Οι διαξιφισμοί

Όλα ξεκίνησαν όταν το μέλος του συλλόγου, Γιάννης Βλαχάκης, έστειλε την παρακάτω επιστολή:

«Α.Ο ΠΑΡΟΥ: Η «κατάντια» των Γενικών Συνελεύσεων

Είναι να απορεί κανείς, πως μετά από 31 χρόνια συνεχούς δημιουργικής πορείας, με 4 δυνατά ενεργά αθλητικά τμήματα (η κολύμβηση ως φαίνεται μας τελείωσε…), με 400 περίπου αθλητές, οι περισσότεροι εκ των οποίων στα τμήματα υποδομής, των οποίων οι γονείς εγγράφονται και ως μέλη του συλλόγου, την περασμένη Κυριακή 21/6 στην Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στο ανώτερο θεσμικό όργανο, παρευρεθήκαμε 14 μέλη εκ των οποίων οι 7 ήταν του Διοικητικού Συμβουλίου (ο ένας εκ του Δ.Σ. προσήλθε καθυστερημένα και οι δύο εκ του Δ.Σ αποχώρησαν δε πριν την ολοκλήρωση της Γ.Σ.).

Βέβαια στις 19.00, ώρα διεξαγωγής της Γ.Σ. δεν υπήρχε απαρτία, η οποία όμως εξασφαλίστηκε στις 20.00, ώρα επαναληπτικής διαδικασίας σύμφωνα με την προκήρυξη, με τα 14 ταμειακά εντάξει μέλη του συλλόγου! Εμείς λοιπόν οι 7 ακούσαμε κι ασκήσαμε κριτική στους άλλους 7 του Δ.Σ.! και εννοείτε ότι ψηφίσαμε ομόφωνα τον Διοικητικό και Οικονομικό Απολογισμό!

Αν αυτό δεν είναι «κατάντια» για ένα ιστορικό σύλλογο τότε τι είναι; και να σκεφτεί κανείς ότι ήταν Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. Ως φαίνεται το Δ.Σ. δεν κατάφερε να ενεργοποιήσει τα μέλη του μετά από 2 χρόνια (πέρυσι δεν έγινε Γ.Σ. αν και υπήρχαν σοβαρότατα ζητήματα όπως η διάλυση του ανδρικού τμήματος, σε αντίθεση με άλλους συλλόγους που το έκαναν). Να δούμε τουλάχιστον πόσοι θα ενεργοποιηθούν στην εκλογική διαδικασία της Κυριακής 27/6! θα έχει ενδιαφέρον…

Ενδιαφέρον βέβαια έχει, πως γίνεται οι Δήμοι Νάξου Μυκόνου κ.α. να επιχορηγούν τα αθλητικά σωματεία τους κι εδώ στην Πάρο να λένε ότι δεν μπορούν… καλά, οι άλλοι πως μπορούν!

Αυτή δυστυχώς η ιστορία των χρηματοδοτήσεων έχει δημιουργήσει ένα άλλο παράδοξο, αντίθετο με τους σκοπούς και τις αρχές όταν δημιουργήθηκε ο Σύλλογος μας το 1990. Μας είπαν οι του Δ.Σ. στην Γεν. Συνέλευση, ότι τα αθλητικά τμήματα θα λειτουργούν κατά κανόνα με τα τμήματα υποδομής, επειδή εκεί υπάρχουν συνδρομές. Δηλαδή, «γιοκ» συνδρομές «γιοκ» αθλητικό τμήμα! Και τα παιδιά των οποίων οι γονείς δεν έχουν να πληρώσουν, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής; Έπαψε δηλαδή να αποτελεί ο Α.Ο. Πάρου ανοικτή κοιτίδα αθλητισμού; Αν είναι έτσι, τότε είναι απόλυτα δικαιολογημένη και η απόφαση των διοικούντων να μην ενδιαφέρονται για τα ανδρικά και γυναικεία τμήματα. (…)».

Η απάντηση

Με υπογραφή του προέδρου του ΑΟΠ, Αντώνη Λάμπρου, ήρθε στη συνέχεια ανακοίνωση του συλλόγου, για το θέμα. Στην επιστολή μεταξύ άλλων υποστηρίζεται:

«[…] Οφείλουμε να ενημερώσουμε όλο το φίλαθλο κοινό ότι η δύναμη του Συλλόγου μας είναι περίπου 500 παιδιά, τα οποία στελεχώνουν τις Ακαδημίες όλων των τμημάτων μας. Τα παιδιά αυτά αγωνίζονται με επιτυχία σε όλα σχεδόν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα που διοργανώνουν οι τοπικές ενώσεις, με προοπτική συμμετοχής στα αντίστοιχα Πανελλήνια πρωταθλήματα.  Επιθυμία μας, λοιπόν, να μας πείτε πόσοι αθλητικοί σύλλογοι υπάρχουν στην Ελλάδα με αυτό τον αριθμό παιδιών – αθλητών (…).

Ο Σύλλογός μας τη δύσκολή περίοδο που διανύσαμε και εξακολουθούμε να διανύουμε λόγω πανδημίας κατάφερε να πάρει Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γ.Γ.Α. σε τρία τμήματά του και ακολουθούν άμεσα και τα άλλα δύο.

Όσον αφορά τώρα το αντρικό τμήμα στο ποδόσφαιρο του Α.Ο.Π., βοηθάει τη μία επιτέλους ομάδα του νησιού μας, την Α.Ε.ΠΑΡΟΥ, η οποία πέρυσι στα λίγα παιχνίδια που πρόλαβε να συμμετέχει λόγω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων, κατάφερε και μας χάρισε ωραίες ποδοσφαιρικές στιγμές. Επιτέλους πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας, να κοιτάξουμε μπροστά και όχι πίσω και να δούμε πως πραγματικά δεν ωφελεί κανέναν να έχουμε τέσσερις ανδρικές ομάδες ποδοσφαίρου στο νησί, οι οποίες για τη συμμετοχή τους στα τοπικά πρωταθλήματα κοστίζουν πολύ, πάρα πολύ, στους Παριανούς που τις στηρίζουν οικονομικά.

Ας μην είμαστε επικριτές και σχολιαστές σε συζητήσεις καφενείου και ο φίλος μας κ. Βλαχάκης να αποφασίσει να ασχοληθεί έμπρακτα και ενεργά με το Σύλλογο που τόσο αγαπάει ειλικρινά (…)».

Η πραγματικότητα

Τα παριανά σωματεία ακολουθούν την οικονομική κατάσταση της τοπικής κοινωνίας, η οποία με τα lockdown και την καραντίνα, δεν βρίσκεται στην καλύτερή της κατάσταση…

Έτσι, ως πρώτο μέσο για να ελαττώσουν τα έξοδά τους οι ομάδες του νησιού στο ποδόσφαιρο –ως προς την πρώτη ομάδα των ανδρών- συγχωνεύτηκαν αναγκαστικά σε μία ομάδα, την ΑΕ Πάρου. Αυτό, που δε θα το κρίνουμε τώρα, είχε ως αποτέλεσμα πολλοί φίλαθλοι να απογοητευτούν αφού είχαν ταυτιστεί με συγκεκριμένα σωματεία στο νησί. Ειδικά στον ΑΟ Πάρου, είχαμε και παραιτήσεις μελών του διοικητικού συμβουλίου. Υπάρχει όμως και μία άλλη αλήθεια. Τα παριανά ΔΣ των σωματείων δεν άντεχαν οικονομικά, ενώ οι υποστηριχτές τους με ελάχιστες εξαιρέσεις, δε βοηθούσαν τις ομάδες ούτε με το ελάχιστο, δηλαδή ένα εισιτήριο αγώνα με 5 ευρώ, ή με τα λεγόμενα εισιτήρια διαρκείας που κυμαίνονταν πάνω – κάτω στα 20-30 ευρώ τον χρόνο. Έτσι, οι ερασιτέχνες παράγοντες των ομάδων ήταν συνεχώς με το χέρι στην τσέπη για τους αγώνες εκτός έδρας (αφήνουμε στην άκρη ότι τελικά κάποιοι άλλοι πλήρωναν για το χόμπι τριαντάρηδων και σαραντάρηδων της πρώτης ομάδας…).

Η άλλη αλήθεια είναι ότι οι μόνοι που συνεισφέρουν οικονομικά είναι οι γονείς που έχουν τα παιδιά τους στις ακαδημίες. Έτσι, με τα χρήματα των μικρών κινείται ουσιαστικά και η πρώτη ομάδα. Κατά βάση όμως τα διοικητικά συμβούλια των ομάδων απαρτίζονταν από ανθρώπους του ποδοσφαίρου, που όταν είδαν ότι οι ομάδες του αυτοδιαλύθηκαν την περσινή χρονιά απογοητεύτηκαν.

Ο ΑΟ Πάρου (ο μεγαλύτερος σύλλογος του νησιού σε αριθμό αθλούμενων), προσπαθώντας να διασώσει την οικονομική κατάσταση συσπειρώθηκε στις ακαδημίες του. Σωστή η κίνηση και μάλιστα είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο ΑΟΠ έχει αποθεματικό στην τράπεζα. Από την άλλη όμως εξαφανίστηκαν οι παράγοντες του. Είναι θλιβερό –κι αυτός είναι ο λόγος της αναβολής των εκλογών- ότι έως και την ημέρα της κατάθεσης των υποψηφιοτήτων για το νέο ΔΣ υπήρχαν διαθέσιμα όλα κι όλα πέντε άτομα από την παλαιά διοίκηση και μόλις μία νέα υποψηφιότητα. Καλά έκανε λοιπόν ο ΑΟΠ στηριζόμενος πάνω στον νέο νόμο και ανέβαλε τις εκλογές, που θα ήταν παρωδία. Σκέφθηκε πολύ σωστά ότι πιθανόν το Φθινόπωρο να υπάρχουν περισσότερες υποψηφιότητες.

Τέλος, το ποδόσφαιρο στην Πάρο περνάει μεγάλη κρίση κι αυτό οφείλεται όχι μόνο στην οικονομική κατάσταση, αλλά ότι πλέον υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός και ταλέντα που καταλήγουν σε άλλα αθλήματα. Όταν με το καλό κατασκευαστεί και το δεύτερο κλειστό γυμναστήριο στην Παροικιά, τότε το πρόβλημα θα είναι εντονότερο. Σε Νάξο και κυρίως σε Σαντορίνη, οι ομάδες βρίσκονται σε πανελλήνιες κατηγορίες και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, διότι υπάρχει καλύτερη οικονομική κατάσταση, ενώ τα κατορθώματα του Φοίνικα Σύρου αφορούν τις έξυπνες κινήσεις μία διοίκησης, η οποία ομάδα όμως, δεν έχει καμία σχέση με ομάδα του νησιού τους. Είναι μία «διεθνής» ομάδα με αθλητές επαγγελματίες από όλες τις χώρες. Τόσο απλά! Ο αθλητισμός σήμερα είναι επαγγελματικός σε κάθε του διάσταση κι όλα τα υπόλοιπα είναι «ευχές». Ακόμα και «τσιγκάκια» στο πεζοδρόμιο να θέλεις να παίξεις, πρέπει να αγοράσεις αναψυκτικά για να έχεις τα «τσιγκάκια».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.