Θ. Καζακίδης: «Nα περάσουμε την έννοια του αθλητισμού στα παιδιά»

> Μπάσκετ

Το μπάσκετ στις Κυκλάδες αναμένεται να ξεκινήσει, αν φυσικά το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, στις αρχές Ιουνίου, σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες εκτός το αντρικό πρωτάθλημα.

Οι περισσότερες ομάδες ξεκίνησαν τις προπονήσεις στις 17 Μαΐου, όπως είχε ορίσει η, Γ.Γ.Α. Ανάμεσα σε αυτές είναι και ο Α.Ο. Πάρου. Για αυτή την περίεργη αγωνιστική σεζόν που αναμένεται να ξεκινήσει, μας μίλησε, ο Θοδωρής Καζακίδης. Είναι ο προπονητής μπάσκετ του Α.Ο.Π. στις κατηγορίες των παμπαίδων, παίδων, στο εφηβικό και το ανδρικό. Έχει υπάρξει παίκτης του Μαρπησσαϊκού, ενώ έχει αγωνιστεί και στην Γ’ Εθνική.

Τι ισχύει

Ποιοι είναι γενικοί κανόνες που ισχύουν για τις προπονήσεις;

Θ.Κ.: «O βασικός κανόνας είναι, ότι τα παιδιά πρέπει να έχουν κάνει self test, και να φέρουν τα αποτελέσματα, είτε είναι αρνητικά, ή θετικά. Υπάρχει λίστα στην ομάδα με τα ονόματα των παικτών και τα σημειώνει μέλος της διοίκησης, ο οποίος πρέπει να βρίσκεται σε κάθε προπόνηση. Στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει βοηθήσει αρκετά η διοίκηση, η οποία, βοηθάει και στις θερμομετρήσεις. Μια διαφοροποίηση είναι ότι στην πρώτη προκήρυξη που είχε εκδοθεί, έπρεπε να γίνονται προπονήσεις με 10-12 άτομα, τώρα αυτό άλλαξε και πλέον γίνονται κανονικά».

Πού γίνονται οι προπονήσεις της ομάδας αυτή την περίοδο;

Θ.Κ.: «Οι προπονήσεις μας γίνονται στο ΕΠΑΛ. Είχαμε την δυνατότητα να προπονηθούμε στο κλειστό γυμναστήριο της Μάρπησσας, αλλά υπήρχε κρούσμα κορωνοϊού στο σχολείο, οπότε δεν γινόταν να γίνουν οι προπονήσεις σε αυτό τον χώρο. Ωστόσο, θα ήθελα να προσθέσω, ότι η κατάσταση του αγωνιστικού χώρου στο ΕΠΑΛ, είναι πάρα πολύ κακή. Το γήπεδο, «γλιστράει» και είναι πολύ επικίνδυνο να προκύψει κάποιος τραυματισμός στα παιδιά, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα, τα οποία έχουν πιο γερά πατήματα».

Με την σχολική περίοδο να έχει επιμηκυνθεί, είναι εύκολο οι παίκτες να συμμετέχουν στις προπονήσεις;

Θ.Κ.: «Μαζεύονται τα παιδιά. Μόνο αυτά τις 3ης λυκείου δεν πολυέρχονται, αλλά είναι λογικό, καθώς έχουν τις εξετάσεις τους. Τα υπόλοιπα έρχονται και μπορώ να πω, ότι το αναζητούσαν, όπως φυσικά και οι γονείς τους, καθώς, πλέον δεν είναι κλεισμένα στο σπίτι και διψάνε ν’ αγωνιστούν».

Θα ακολουθήσετε διαφορετικό πρόγραμμα προπόνησης για τα παιδιά αυτή την περίοδο;

Θ.Κ.: «Στην αρχή θα δώσουμε έμφαση στη φυσική κατάσταση και στην ενδυνάμωση τους. Στο επόμενο διάστημα, θα κάνουμε πιο τεχνικά προγράμματα».

Το πλάνο

basket 2

Ποιο είναι το πλάνο της ομάδας για το καλοκαίρι;

Θ.Κ.: «Έχω σαν προπονητικό πλάνο, να κάνω προπόνηση στα παιδιά όλο το καλοκαίρι. Χάσαμε ένα ολόκληρο χρόνο χωρίς αγώνες και προπονήσεις. Αν πάμε το Σεπτέμβριο ξαφνικά να παίξουμε αγώνα, θα υπάρχουν προβλήματα όπως οι τραυματισμοί. Οπότε το πλάνο και με τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης είναι να γίνουν προπονήσεις το καλοκαίρι, για να είμαστε έτοιμοι τη νέα σεζόν».

Ποιο είναι πλάνο της Ε.Σ.Κ. Κυκλάδων για το πρωτάθλημα; Πότε θα ξεκινήσει, θα τελειώσει και πόσο εύκολο είναι να γίνει;

Θ.Κ.: «Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα πότε και αν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Λένε ότι θα αρχίσει στις 7 Ιουνίου. Θα είναι δύσκολα για τα παιδιά να μπουν σε ρυθμό. Διότι θεωρώ ένας παίκτης μέχρι 18 ετών θέλει τουλάχιστον τρεις με τέσσερις εβδομάδες για να προετοιμαστεί, έτσι ώστε, να μη του προκύψει κάποιο πρόβλημα τραυματισμού. Σαν γενική εικόνα όμως θα δούμε τι θα γίνει, διότι βλέπω στη Νάξο βρήκαν κρούσμα κορωνοϊού σε σχολείο, στην Τήνο, βρήκαν κρούσμα στην ομάδα, όλα είναι στον αέρα. Σχετικά με το πότε θα τελειώσει, αν τελικά ξεκινήσει τον Ιούνιο, πιστεύω τον Αύγουστο θα γίνει το φάϊναλ - φορ. Αν και θα είναι πολύ δύσκολο για όλους εκείνη την περίοδο, προπονητές, παράγοντες κλπ, καθώς, όσοι είμαστε από νησιά θα «τρέχουμε» και με άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις. Όσον αφορά, το τρόπο διεξαγωγής, θα γίνουν όλοι αγώνες κανονικά. Όχι όπως πέρυσι, που λόγω των συνθηκών έγινε μόνο το φάϊναλ- φορ. Τέλος, ένας λόγος που δεν έχει ξεκαθαριστεί για αν ξεκινήσει το πρωτάθλημα είναι οι μετακινήσεις. Χωρίς έσοδα είναι δύσκολο να πάει μια ομάδα σε άλλο νησί».

Το πρωτάθλημα

Ποια είναι η γνώμη σας για τη δομή των πρωταθλημάτων μπάσκετ στις Κυκλάδες;

Θ.Κ.: «Για εμένα το πρωτάθλημα Κυκλάδων είναι το χειρότερο. Επειδή, έχουμε τους πιο λίγους αγώνες απ’ όλα τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα. Για να καταλάβετε, τα παιδιά, στο παιδικό και εφηβικό πρωτάθλημα, θα παίξουν το πολύ δέκα αγώνες. Την ίδια στιγμή παιδιά στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Αθήνας ή και της Κομοτηνής που ήμουνα, θα παίξουν 30 αγώνες. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που δεν μπορούμε να βγάλουμε παίκτες για να μπορέσουν να αγωνιστούν σε υψηλότερη κατηγορία. Γιατί δεν υπάρχουν πολλά παιχνίδια! Χωρίς πολλούς αγώνες υπάρχει έλλειψη ανταγωνισμού και εμπειριών για τους παίκτες».

Ποια είναι η γνώμη σας για το κλειστό γυμναστήριο στο Ζευλάκι;

Θ.Κ.: «Είναι θέμα που αφορά τον Α.Ο. Πάρου και γενικά το νησί. Έπρεπε να υπήρχε άλλο ένα κλειστό. Αυτό στο Ζευλάκι. Είναι ταλαιπωρία για τα παιδιά, με το φορτωμένο πρόγραμμα που έχουν με μαθήματα κ.α., να σπαταλάνε αρκετή ώρα στο πήγαινε-έλα στη Μάρπησσα, για να προπονηθούν. Μακάρι, να γίνει σύντομα, διότι αυτοί που βγαίνουν «χαμένοι», δυστυχώς, όπως και τις περισσότερες φορές είναι οι νεαροί αθλητές και όσοι είναι γύρω από αυτούς. Όπως οι  γονείς, προπονητές παράγοντες, που δεν έχουν ένα σωστό μέρος να προπονηθούν πολλές φορές την εβδομάδα και να βελτιωθούν, καθώς δεν έχω γήπεδο κοντά τους».

Ο στόχος

Ποιος είναι ο στόχος για το μέλλον;

Θ.Κ.: «Στόχος είναι να μάθουμε τα παιδιά μπάσκετ. Αν υπάρχει ένα παιδί που έχει ταλέντο να προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε, μιλώντας στους γονείς και αν υπάρχει δυνατότητα να φύγει για ένα καλύτερο πρωτάθλημα ώστε να βελτιωθεί και να παίξει σε υψηλότερες κατηγορίες. Και ένας βασικός στόχος είναι να περάσουμε στα νέα παιδιά την έννοια του αθλητισμού μέσα τους, έτσι ώστε να μην μπλέξουν με άλλα «άσχημα» πράγματα».

Ποιος είναι ο δικός σου προσωπικός στόχος;

Θ.Κ.: «Στόχος μου είναι να πάρουμε ένα πρωτάθλημα. Να περάσουμε για τρίτη φορά στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα, να παίξουμε στα μπαράζ στην Αθήνα και ξαναζήσουμε αυτή την υπέροχη εμπειρία με τα παιδιά. Καθώς, δύο σερί φορές έχουμε φτάσει στην πηγή και δεν έχουμε πιει νερό και μάλιστα στην έδρα μας. Την πρώτη φορά χάσαμε από την Τήνο και δεύτερη φορά από τη Νάξο, μάλιστα μ’ ένα πόντο στα τελευταία δευτερόλεπτα. Φέτος θέλω να το πετύχουμε».

Γιώργος Κοντός

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.